Dagelijks tijd te kort? Verbeter je werkplek!

Een belangrijke presentatie, een interview, een lunchafspraak, een new business gesprek en honderden andere dingen die moeten gebeuren. Aan het einde van een werkdag zijn er veel dingen opgepakt maar toch heeft elke dag net een paar uur te kort. De belangrijke dingen zijn niet altijd af en dan rest de vraag: waarom doe ik niet de dingen die ik moet doen?

 

Maak een plan(ning)

Uit onderzoek van Florida State University blijkt dat mensen effectiever werken als ze een planning maken. Ook het bewust formuleren van een plan (bijvoorbeeld: ‘Als ik thuis kom, dan ga ik meteen hardlopen’) kan voor rust zorgen. Wanneer duidelijk is wat er moet gebeuren, werk je veel effectiever.

Om optimaal te kunnen functioneren is een planning een goed hulpmiddel, maar daarmee ben je er natuurlijk nog lang niet. Er zijn vele factoren die hierbij een rol spelen. Minder voor de hand liggend, maar misschien voor jou wel een quick win, is de inrichting van je werkomgeving.

 

Inrichting werkomgeving

Door het beperken van storende invloeden in je werkomgeving kan je er voor zorgen dat je concentratie niet afneemt. Daarnaast kan je concentratie bevorderen door de werkomgeving zo te ontwerpen dat het een concept van verschillende zones wordt.

 

Verschillende zones

Zo kun je verschillende zones ontwerpen voor individueel gebruik. Medewerkers worden hiermee gefaciliteerd om een werkplek te kiezen die past bij hun gemoedstoestand, hun energielevel en de taken die ze op dat moment uitvoeren. Het inzicht in de werking van onze hersenen helpt ons om werkplekken te ontwerpen die medewerkers in staat stelt om hun gedachtes en cognitieve informatie te ontsluiten naar de technologische hulpmiddelen waarmee ze zich omringen. Dit zorgt ervoor dat mensen minder snel overprikkeld raken én dat ze informatie beter en gemakkelijker kunnen delen met anderen. Doelen hierbij zijn het verbeteren van samenwerking én medewerkers meer controle geven over factoren die de productiviteit en de kwaliteit van hun werk negatief kunnen beïnvloeden, zoals geluid, onderbrekingen en afleiding, licht en temperatuur.

 

Kijk eens naar je werkplek

Als je je productiviteit en creativiteit wilt vergroten, moet je vooral niet meer uren werken en ook niet proberen om de concentratietijd op te rekken. In plaats daarvan kun je ook kijken naar je werkplek. Hoe is het gesteld met de akoestiek en de spraakverstaanbaarheid? Wordt ik op mijn werkplek continue onderbroken door allerlei afleidingen? Hoe staat het met de temperatuur? Hoe is de lichtval? Allemaal zaken die je je zelf kunt afvragen en die van grote invloed zijn op je concentratievermogen.

Het kan natuurlijk ook gewoon aan jezelf liggen. Als dat zo is probeer dan het volgende:

  • Weet wat je wilt! Kies per dag een paar taken die je gaat doen.
  • Werk in blokken van tijd en neem af en toe pauze
  • Laat je niet afleiden. Zet bijvoorbeeld je apparaten uit
  • Begin de dag met een gezonde smoothie
  • Drink voldoende water

Recommended Posts