De ideale werkplek creëer je samen met je werknemers

Fijne collega’s, een bekwame baas, goede arbeidsvoorwaarden en veel uitdaging. Stuk voor stuk factoren waar je rekening mee houdt bij het zoeken naar een nieuwe baan. Zou je zeggen. Maar recent onderzoek wijst uit dat de nieuwe generatie werkzoekenden meer waarde hecht aan organisatiecultuur, de mate van vrijheid en de werkomgeving. Om interessant te blijven voor deze nieuwkomers zouden organisaties traditionele werkomgevingen overboord kunnen gooien en overstappen op een hybride kantoor. Want met een hybride kantoor kunnen werkgevers tegemoet komen aan de specifieke wensen van elke medewerker. En werknemers die tevreden zijn over hun werkomgeving, voelen zich het meest betrokken bij hun werk, blijkt uit onderzoek.

Een kantoor die voelt als thuis

Het nieuwe werken is niet meer genoeg. In de praktijk betekent dit namelijk dat je alleen kunt kiezen of je thuis werkt of op kantoor. En uit onderzoek blijkt dat werknemers juist liever op kantoor werken, maar dan niet in een saaie kantoortuin. De hele dag werken achter je computer op één plek zorgt voor isolement en komt de creativiteit niet ten goede. Een hybride kantoor is een ruimte die alle voordelen biedt van een normaal kantoor zoals contact met collega’s, goede technische voorzieningen en bijvoorbeeld een vergaderruimte, maar tegelijkertijd het gevoel van thuis geeft.

Werkgever regelt voorzieningen

Daglicht, rust, fijne akoestiek, heldere kleuren en planten worden gezien als de belangrijkste factoren voor een prettige werkomgeving. Verder is de indeling van groot belang. Minder vaste werkplekken en juist meer plekken om te kunnen samenwerken. En hoewel op kantoor contact met collega’s als belangrijk wordt ervaren, hebben werknemers soms ook privacy nodig om zich te kunnen focussen. Niet de werkgever, maar de werknemers zouden ideaal gezien moeten bepalen hoe de invulling van een kantoor eruit komt te zien. Aan jou als werkgever vooral de taak om de voorzieningen hiervoor te regelen. Alleen zo blijf je interessant voor nieuwe talenten en houd je werknemers betrokken en productief.

Recommended Posts