If a cluttered desk is a sign of a cluttered mind, of what then is an empty desk a sign?

Kijk voor een moment eens links en rechts van het scherm van je computer. Hoe ziet jouw werkplek eruit? Rustig geordend of rommelig gezellig? Al van jongs af aan leerden jij en ik dat onze werkplek opgeruimd en bij voorkeur zo leeg mogelijk moet zijn. Orde en leegte zorgen immers voor een goede concentratie. Maar is dat eigenlijk wel waar? Albert Einstein dacht daar in 1900 al anders over. In 2018 delen steeds meer onderzoekers zijn mening.

Hindert of helpt een rommelig bureau?

Indiceert een rommelig bureau een rommelige geest? Onderzoek toont aan dat orde en wanorde verschillende psychologische consequenties hebben. Zo tonen diverse recente experimenten aan dat een netjes opgeruimd bureau wijst op conformiteit en goed moreel gedrag, terwijl een rommelig bureau creativiteit aanmoedigt. Er is dus zowel voor het opgeruimde, maar ook voor het rommelige bureau iets te zeggen.

Oude wijsheid

Of het rommelige bureau iets ‘nieuwerwets’ en hips is? Nee, hoor. Albert Einstein geloofde al dat een rommelig bureau bijdroeg aan zijn werk. Hij zei: “If a cluttered desk is a sign of a cluttered mind, of what, then, is an empty desk a sign?”. Een “empty mind” voerde hij als schrikbeeld op.

Jouw ideale werkomgeving

De ideale werkplek is dus afhankelijk van wie jij bent en welk doel je voor ogen hebt. Ga je voor conformiteit of creativiteit? Ben je snel afgeleid of kom je door prikkels juist tot leven? Vaak werkt een ‘gecontroleerde rommelige’ werkplek het allerbest. Een werkplek die niet te opgeruimd, strak of georganiseerd is, maar een plek die ruimte biedt voor nieuwe inzichten en ideeën. Gecombineerd met een fijne werksfeer, een prettig uitzicht, voldoende groen, rust én goede akoestiek, vormt dat jouw ideale werkomgeving.

Recommended Posts