Onderzoek: thuiswerken voor jonge medewerkers moeilijk

Onderzoek toont aan dat medewerkers onder de 25 jaar veel moeite hebben met thuiswerken. Tijdens de pandemie zijn er veel dingen die ze missen. Denk hierbij aan sociale connectiviteit, gezondheid, welzijn en het vermogen om vooruitgang te boeken en te leren.

Floris Hollander

-

3/8/2021

Hoewel veel grote, toonaangevende organisaties hun enthousiasme over thuiswerken niet onder stoelen of banken steken blijk uit onderzoek dat thuiswerken voor een grote demografische groep verre van ideaal is. Recent onderzoek over “thuiswerkervaring” toont aan dat medewerkers onder de 25 jaar veel moeite hebben met thuiswerken. Tijdens de pandemie en de lockdown zijn er veel dingen die ze missen. Denk hierbij aan sociale connectiviteit, gezondheid, welzijn en het vermogen om vooruitgang te boeken en te leren tijdens het werk. Dit blijkt uit recent onderzoek van Leesman onder 160.000 medewerkers (eind december 2020).

Akoesta thuiswerken jongeren

Géén speciale werkkamer

De scores in het Leesman onderzoek over thuiswerken geven aan dat van alle leeftijdsgroepen jongeren onder de 25 jaar de slechtste ervaring hebben met thuiswerken. Dit is grotendeels te danken aan het gebrek aan een geschikte werkomgeving thuis. Maar liefst 72% van de jongeren onder de 25 heeft geen speciale werkkamer om thuis te werken. Deze groep zit aan het uiteinde van hun bed of gebruikt een keukentafel waar hun huisgenoten ook telefonisch aan vergaderen. Bovendien worstelen ze met de akoestiek van kleine, rommelig ingerichte flats.

Akoesta thuiswerken jongeren

Ouderen hebben thuis vaker geschikte werkruimte

Hoe ouder een medewerker is, hoe groter de kans dat men een geschikte werkomgeving voor thuiswerken heeft, zoals een speciale werkruimte. Dit verklaart waarom hun werkervaring thuis veel beter is, zoals blijkt uit hun hogere scores. Ouderen zijn meer bereid om vier of vijf dagen op afstand (thuis) te werken.

De sociale kant van het werk

De sociale kant van het werk is sowieso een enorme uitdaging in deze tijd. Ook hier geldt: de jongeren onder de 25 jaar zijn er het slechtste aan toe: slechts 59% voelt zich verbonden met collega’s en 63% voelt zich verbonden met de organisatie waarvoor ze werken, terwijl ze thuis zijn. De grootste kloof is echter het vermogen om productief te werken. De jongeren onder de 25 doen dit het slechtste (77%) en de 65-plussers het beste (88%).

Leren van anderen

Het is niet alleen het gemis van sociaal contact.  Ook de behoefte om ‘van anderen te leren’ is bij jongeren onder de 25 sterk aanwezig. Door het vele thuiswerken missen zij dat meer dan welke andere leeftijdsgroep ook. Degenen die minder dan zes maanden bij hun organisatie werken (dat zijn dus degenen die zijn begonnen met werken tijdens de pandemie) vinden ook dat ‘leren van anderen’ belangrijker is dan werknemers die langer in dienst zijn.

Akoesta jongeren leren

Minder kans op promotie

Jongeren die thuis moeten werken, hebben daar veel meer nadelen van dan hun oudere collega’s. Dit is ook te lezen op de website van de Universiteit Utrecht. Ze missen rolmodellen, een netwerk, hulp van collega’s en hun kwaliteiten op het werk worden minder gezien, waardoor ze minder kans maken op promotie. Zeker jonge medewerkers komt volledig thuiswerken ook niet ten goede, zegt hoogleraar sociologie aan de Universiteit Utrecht Tanja van der Lippe. Uiteindelijk kan het volgens haar de ongelijkheid op de arbeidsmarkt zelfs vergroten.

De jongere generatie heeft door Corona niet de gemakkelijkste start van hun werkende carrière gehad. En nu werken ze noodgedwongen, vanuit hun huizen – in ruimtes die niet zijn ontworpen om te werken – en hun ontwikkeling wordt mogelijk belemmerd. Het feit dat jongeren onder de 25 jaar moeite hebben om in dit soort werksituaties succesvol te zijn, moet worden erkend! En er dient rekening mee te worden gehouden bij de inrichting van het kantoor, ook na corona.

Wil je meer weten over de nieuwe kantooromgeving en de multi-space aanpak? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag verder.

Bekijk hier onze oplossingen voor comfortable thuiswerkplekken of lees hier meer over de veranderende kantooromgeving na corona.

Gerelateerde posts

Meer zoals dit