Wat zeg je?! Het is slecht gesteld met de akoestiek in de horeca.

Deze situatie kennen we ongetwijfeld allemaal. De akoestiek in een horecagelegenheid laat vaak nogal te wensen over. Dat geldt niet alleen voor restaurants, bars of cafés, maar net zo goed voor hotels.

Floris Hollander

-

7/15/2019

Eindelijk komt het er weer eens van: een etentje met je vriendenclub. Jullie hebben elkaar in geen tijden gezien, dus aan gespreksstof geen gebrek. Maar daar zit je dan, in dat fancy restaurant. De akoestiek is rampzalig en je kan met veel pijn en moeite net aan je buurman verstaan. Wat die vriend die schuin tegenover je zit allemaal vertelt, daar heb je al helemaal geen idee van. Na tien minuten haak je volledig af. Is het al tijd om naar huis te gaan?

Akoestiek in horeca; vaak een slechte match

Deze situatie kennen we ongetwijfeld allemaal. De akoestiek in een horecagelegenheid laat vaak nogal te wensen over. Dat geldt niet alleen voor dit denkbeeldige restaurant of bars en cafés, maar net zo goed voor hotels. Menig hotelgast heeft rechtop in bed gezeten omdat de buurman midden in de nacht besloot nog even onder de douche te stappen. Om het over andere plannen maar niet te hebben.

Drie bepalende factoren voor de akoestiek in horeca

Even terug naar het restaurant uit het voorbeeld. Dat je elkaar niet kunt verstaan, is niet alleen te wijten aan de muziek die te hard staat. Dit komt grotendeels door de slechte akoestiek in horeca. Volgens onderzoek aan de TU Delft zijn er drie factoren die bepalen hoe goed we elkaar kunnen verstaan: het absorberend oppervlak in een ruimte, het aantal sprekers en de onderlinge afstand tussen de luisteraar en de persoon die je probeert te verstaan. Maar wat ook een rol speelt, is het Lombard-effect. Dit is de onwillekeurige neiging van mensen om harder te spreken als ze zich in een rumoerige omgeving bevinden. Hoe meer geluid, hoe harder mensen gaan praten, met als gevolg dat degenen om ons heen ook weer harder gaan praten. Noem dat maar eens een ontspannen avond uit.

Wat nu?

Betekent dit dat je volgende keer maar zelf moet koken voor je vriendenclub? Gelukkig niet! Restaurantsite TheFork weet hoe belangrijk de akoestiek in een restaurant is. Daarom staat bij elk restaurant aangegeven wat het geluidsniveau is: rumoerig, levendig, precies goed, rustig of erg rustig. Dan is er ook nog de website zondermuziek.nl. Op deze site vind je een overzicht van horecagelegenheden waar geen muziek wordt gedraaid.

Zelf een horecagelegenheid?

Ben je zelf de eigenaar of manager van een horecagelegenheid? Dan wil je natuurlijk dat je gasten graag weer bij je terugkomen. Chef-koks zijn we niet, maar als het gaat om je akoestiek te verbeteren, kunnen we je zeker helpen. Wil je eens weten wat de mogelijkheden zijn op gebied van akoestische wanden, panelen en meubilair? Neem dan gerust contact met ons op. We vertellen je er graag meer over.

Gerelateerde posts

Meer zoals dit