Dat we een speciale bril moeten dragen bij het afsteken van vuurwerk, dat weten we al jaren. Maar dat je ook je oren beter kunt beschermen, vergeten we nog vaak. Volgens Stichting Hoormij is de kans op gehoorschade zelfs groter dan de kans op oogschade.

Hoormij, die de belangen behartigt van mensen met een gehooraandoening of taalontwikkelingsstoornis, pleit daarom voor een vuurwerkverbod. “Hiermee voorkom je zoveel ellende. Eén miljoen mensen in Nederland hebben al last van oorsuizen.” Hoeveel klachten door vuurwerk komen, is overigens niet duidelijk. Behalve vuurwerk is carbidschieten ook een boosdoener.

Blijvende schade
De KNO-vereniging vindt een verbod wat ver gaan. Maar, zegt arts Liane Tan, natuurlijk waarschuwen we wel: wees voorzichtig, hou afstand en doe oordopjes in. Suizende of piepende oren zijn veel voorkomende klachten na de jaarwisseling. Je kunt bovendien blijvende schade oplopen. De haartjes in je oor kunnen zelfs dusdanig beschadigen dat je doof wordt.”

Exacte cijfers over gehoorschade door vuurwerk zijn er niet, zegt arts Tan. “Er is nooit onderzoek naar gedaan. Daar komt bij dat het aantal slachtoffers lastig te meten is. Mensen hebben lang niet altijd door dat hun gehoorproblemen door vuurwerk veroorzaakt zijn. Of ze gaan laat naar de dokter. Als je gewond raakt aan je hand of je oog, is het bij de eerste hulp natuurlijk meteen duidelijk. Zo is het bij gehoorschade niet.”

 

Zo bescherm je je oren tijdens oud en nieuw:

De Nationale Hoorstichting geeft 3 tips om je gehoor te beschermen en letsel te voorkomen.

1. Houd afstand
“Blijf zoveel mogelijk uit de buurt van vuurwerk. Vuurwerkknallen halen met gemak 120 decibel; knallen van illegaal vuurwerk kunnen zelfs oplopen tot 170 decibel. Deze extreem hoge geluidsniveaus zijn niet alleen pijnlijk maar ook zeer schadelijk. Als je te dichtbij staat, kun je direct blijvende gehoorschade oplopen.”

2. Draag altijd oordopjes
“Als je naar buiten gaat om naar het vuurwerk te kijken of het af te steken, draag dan altijd gehoorbescherming. Gehoorbescherming dempt het geluid 15 tot 20 decibel, waardoor je het risico op gehoorschade beperkt.”

3. Bescherm de oren van je kinderen
“Voorkom dat je kinderen blijvende gehoorschade oplopen. Bescherm het gehoor van kinderen met kinderoorkappen, het liefst in combinatie met filteroordoppen.”

Hoe merk je dat je oren schade hebben opgelopen?
Als je na afloop van het vuurwerk minder goed hoort of een piep in je oor hebt, dan is dit een teken dat je gehoor flink overbelast en mogelijk beschadigd is geraakt. Blijf je last houden van je gehoor, ga dan naar de huisarts.

 

Bron: RTL Nieuws

Recommended Posts