Hoe weerkaatst geluid? En hoe kunnen we dit voorkomen?

Iedereen heeft het wel eens ervaren. Een enorme nagalm in een ruimte, ondanks de prachtige inrichting. Het komt veel voor in werkomgevingen en kantoren die zijn ingericht met harde materialen zoals beton en glas. Dit wordt komt door geluidsreflectie.

Floris Hollander

-

10/19/2022

Iedereen heeft het wel eens ervaren. Een enorme nagalm in een ruimte, ondanks de prachtige inrichting. Het komt veel voor in werkomgevingen en kantoren die zijn ingericht met harde materialen zoals beton en glas. De hinderlijke nagalm wordt veroorzaakt door geluidsreflectie. Met een goede aanpak kan de nagalm worden geëlimineerd en kunnen medewerkers werken met meer akoestisch comfort op de werkplek. En dat leidt tot meer werkgeluk en verhoogt de productiviteit.

Wat betekent geluidsreflectie?

Geluidsgolven worden gereflecteerd door bijvoorbeeld muren. Er kunnen geluidsgolven van verschillende richtingen en intensiteiten in een ruimte worden gegenereerd. Het gereflecteerde geluidsveld helpt ons over het algemeen om afstand en richting waar te nemen. Maar het kan extreem verwarrend zijn als het geluid een lange nagalmtijd heeft: het interfereert met het oorspronkelijke geluid, wat de verstaanbaarheid en kwaliteit drastisch aantast. Als we het hebben over de akoestiek van een ruimte, gaat het eigenlijk over hoe de geluiden terugkaatsen. Het slechtst presteren de klassieke, vierkante kamers, terwijl de akoestiek bijvoorbeeld aanzienlijk beter is in gewelfde, ronde kamers. In een ruimte met een goede akoestiek worden de geluiden die je wilt horen benadrukt, terwijl ongewenste geluiden worden geabsorbeerd. Door het gebruik van veel harde materialen bij de bouw en inrichting van ruimtes is de akoestiek tegenwoordig vaak niet best. Denk hierbij aan materialen als beton, glas of laminaat. Er zijn veel oplossingen om dit te verbeteren.

Materialen die geluidsgolven absorberen

Geluidsabsorptie helpt de akoestiek te verbeteren. Dit betekent dat je de weerkaatsing van het geluid op verschillende manieren probeert te voorkomen, waardoor de kans op echo-ontwikkeling wordt verkleind. Om dit te bereiken gebruikten we materialen die geluidsgolven kunnen absorberen. Als je een bioscoop in loopt is het je vast wel eens opgevallen dat je ineens hele andere geluiden hoort: alles is aanzienlijk stiller, ingetogener, doffer. Dit is natuurlijk geen toeval, want hier wordt het geluid geabsorbeerd zodat de klanken van de film scherp en verstaanbaar zijn.

Hoe voorkom je geluidsreflectie?

Er zijn verschillende manieren om geluidsreflecties te voorkomen. Nagalm ontwikkelt zich mede door de grote, lege oppervlaktes waartegen het geluid kan terugkaatsen. Als er hoge meubels worden geplaatst, gordijnen voor de ramen, tapijten op de vloer en schilderijen of planken aan de muur, wordt de reflectie sterk al verminderd. Dat is al een goed begin, maar in veel gevallen is dit niet voldoende en zijn er meer oplossingen nodig. Denk hierbij aan het plaatsen van akoestische materialen. Afhankelijk van de situatie kan je kiezen voor akoestische wandpanelen, akoestische plafondpanelen, akoestische bureaupanelen of akoestische roomdividers. Ook het plaatsen van belcellen, meeting cubes of zelfs akoestische verlichting kan het verschil maken.

Wat is de beste positie voor akoestische panelen?

In de meeste gevallen is het logisch om je te richten op grote, lege oppervlaktes van waaruit geluiden kunnen terugkaatsen. In bioscopen zie je bijvoorbeeld muren die bedekt zijn met akoestische wandbekleding. Er zijn vaak ook plafondpanelen geplaatst om echo's te elimineren.

De aanpak van Akoesta

Elke situatie en elke ruimte is anders en vraagt om een specifieke aanpak. Akoesta heeft een doeltreffende aanpak die alle facetten omvat rondom de verbetering van akoestiek. Meer weten over onze unieke aanpak en onze oplossingen en producten om de akoestiek op de werkplek te optimaliseren? Ons deskundige team staat voor u klaar. Neem gerust contact met ons op!

Wil je meer weten of akoestiek en geluid? Ga dan naar onze kennisbank over akoestiek. Je vindt er informatie over bijvoorbeeld nagalmtijd, spraakverstaanbaarheid, geluidsabsorptie en geluidsisolatie.

Gerelateerde posts

Meer zoals dit