Akoesta is specialist in akoestische oplossingen. Onze kennis van akoestiek delen we graag met jou!

Onze specialisten staan graag klaar om jou te helpen met de beste akoestische oplossing voor jouw specifieke situatie. Om tot een goed akoestisch advies en oplossing te komen is specialistsche kennis nodig op het gebied van akoestiek. Onze adviseurs hebben deze kennis en die zetten ze graag in voor jou! Lees meer over onze doeltreffende aanpak.

Vind je het interessant om meer te weten over akoestiek? Lees dan verder op deze pagina met gerichte informatie over diverse onderwerpen op het gebied van akoestiek. Maar als je wil kan je ook vertrouwen op de kennis  van onze akoestiek specialsten!

Lees meer over onze aanpak

Nagalmtijd

De term nagalmtijd hoor je vaak als het gaat over akoestiek.  Als een geluidsgolf in aanraking komt met een oppervlak wordt een deel van het geluid geabsorbeerd. Het andere deel wordt weerkaatst. Hoe harder het oppervlak is, hoe meer geluid er wordt weerkaatst.

Lees over het effect van nagalmtijd op akoestiek

Spraakverstaanbaarheid

Met spraakverstaanbaarheid wordt gemeten hoe begrijpelijk spraak is, of de mate waarin spraak kan worden verstaan. Dit wordt beïnvloed door de duidelijkheid, uitdrukkelijkheid, transparantie, begrijpelijkheid, helderheid en nauwkeurigheid. Een langere nagalmtijd resulteer in een slechtere spraakverstaanbaarheid.

Meer over spraakverstaanbaarheid

Geluidsabsorptie

Bij geluidsabsorberend materiaal gaat het om het vermogen om geluid te absorberen. Elk materiaal heeft een bepaald absorptievermogen. Zelfs harde materialen zoals beton, glas en laminaat absorberen geluid. Het vermogen is echter zo laag dat het grootste deel van het geluid weerkaatst wordt en er in situaties met teveel harde oppervlakken akoestische hinder ontstaat.

Meer over geluidsabsorptie en weerkaatsing

Geluidsisolatie

Geluidsisolatie of akoestische isolatie is het afschermen van een ruimte voor geluid van buitenaf. Soms ook van binnen naar buiten (bij een discotheek). Bij geluidsisolatie onderscheidt men luchtgeluid en contactgeluid. Bij luchtgeluid verplaatst het geluid zich door de lucht. Bij contactgeluid verspreidt het geluid zich door materialen.

Lees meer over geluidsisolatie

Geluidsoverlast

Geluidsoverlast is een veelvoorkomend probleem in kantoren. En teveel aan geluid gaat ten koste van de concentratie en dus ook van de productiviteit van je medewerkers. Bovendien kan geluidsoverlast voor behoorlijke gezondheidsklachten zorgen. Er zijn niet voor niets ARBO geluidsnormen voor op kantoor opgesteld.

Lees meer over geluidsoverlast en ARBO geluidsnormen

Witte ruis

Helaas is het niet altijd mogelijk om de geluiden van buitenaf te verminderen, maar je kunt wél de geluiden neutraliseren. Om beter en rustiger te kunnen functioneren is het mogelijk om witte ruis (white noise) toe te passen. Witte ruis zijn achtergrondgeluiden die op een matig volume een rustgevend effect geven, zodat omgevingsgeluiden jou niet meer storen.

Lees meer over het toepassen van witte ruis

Kunstmatige rust

Er zijn talloze playlists met ‘rustgevende geluiden’. Maar werken die echt? Britse onderzoekers lieten proefpersonen naar diverse geluiden luisteren en kwamen tot de conclusie dat geluiden als bijvoorbeeld brekende golven, ruisende wind, tikkende regen, kabbelende beekjes of tsjilpende vogels inderdaad kalmeren.

Meer over rustgevende geluiden en kunstmatige rust

Tegenwerken of antigeluid

Er bestaat een actieve methode, die het geluid dooft door trillingen op te wekken die precies tegen de geluidstrillingen van de herriemaker ingaan. Dat is het principe van antigeluid of tegenwerken. Antigeluid is een geluid dat een ander geluid opheft door een tegengestelde fase.

Lees over het principe van tegenwerken en antigeluid

Flutter

Een min of meer herhalend patroon duidt op flutter, ook wel flutterecho: een lang aanhoudend geluid van veel galm in een grote ruimte. Het geluid kaatst dan lang heen en weer. In een kleine ruimte zullen reflecties sneller optreden, in een grote ruimte zal het geluid er langer over doen.

Meer over flutter en flutterecho

Wil jij meer weten over akoestiek en op de hoogte blijven van de laatste trends?

Lees dan onze informatieve blogs en leerzame kennisbank over akoestiek. Of meld je nu aan voor onze nieuwsbrief met waardevolle informatie en handige tips over alles wat te maken heeft met het verbeteren van akoestiek en kantoorinrichting.