Ruimtes met harde wanden en vloeren hebben een lange nagalmtijd.

De term nagalmtijd hoor je vaak als het gaat over akoestiek. Als een geluidsgolf in aanraking komt met een oppervlak wordt een deel van het geluid geabsorbeerd. Het andere deel wordt gereflecteerd of weerkaatst. Hoe harder het oppervlak is, hoe meer geluid er wordt weerkaatst. Gesloten ruimtes met harde wanden en vloeren (beton, glas, laminaat, etc.) absorberen slecht en hebben dus een lange nagalmtijd.

Vrijblijvend kennis maken

De nagalmtijd is de tijd die nodig is voordat het geluiddrukniveau in een ruimte met 60 dB terugvalt ten opzichte van de maximale (initiële) waarde. Een voorbeeld is een klap in de handen in een kerk of zaal. Dan hoort men het nagalmen. De hoeveelheid nagalm wordt uitgedrukt in nagalmtijd (in seconden).

Meten van de nagalmtijd

Normaal gesproken geldt: hoe langer de nagalmtijd, hoe slechter het gesteld is met de akoestiek. Om dit te meten wordt vaak gebruik gemaakt van een geluidmeter en een “knal” met een speciaal pistool. De gewenste nagalmtijd hangt met name erg af van het gebruik van de ruimte. In een restaurant is bijvoorbeeld een andere nagalmtijd gewenst dan in een kantoor.  

Dit zijn bijvoorbeeld de gewenste nagalmtijden voor verschillende toepassingen.
• Kantoor: 0,5 – 0,8
• Restaurant: 0,5 – 0,7
• Kantoortuin: 0,4 – 0,5

Waarom akoestiek verbeteren?

Een lange nagalmtijd en slechte akoestiek zorgen voor een slechte geluidskwaliteit en spraakverstaanbaarheid. Een slechte akoestiek kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en op lange termijn tot stress. Het zorgt bijvoorbeeld voor minder productiviteit op kantoor. Op scholen treedt een soortgelijk probleem op als er sprake is van slechte akoestiek. Zo kan een te hoge galm, of vervelende geluidsreflecties in klaslokalen, zorgen voor concentratieproblemen en snellere vermoeidheid bij leerkrachten en leerlingen. De akoestiek verbeteren kan dus van positieve invloed zijn op verschillende factoren.

Verdeel de absorptie goed over de ruimte

De nagalmtijd in een ruimte wordt verbeterd door voldoende geluidsabsorptie aan een ruimte toe te voegen. Deze absorptie dient goed verdeeld te worden over de ruimte en bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de bronnen geplaatst te worden. Op deze manier kunnen specifieke reflecties worden tegengegaan.

Neem contact op

In drie stappen naar
comfortabele akoestiek en blije medewerkers

Intake

We inventariseren de huidige situatie door de inrichting te bekijken en te beluisteren. Indien nodig doen we een akoestische meting.

Verbeterplan

Een volledig akoestisch advies met daarbij behorende akoestische producten en 3D visualisaties. Natuurlijk ook met planning en investeringsoverzicht.

Realisatie

Ervaren monteurs komen op een  geschikt moment. Meestal kan jullie werk zonder problemen doorgaan. Indien gewenst doen we een akoestische na-meting.

Ook een comfortabele akoestiek en blije medewerkers?

Bekijk onze doeltreffende aanpak