Meten van de nagalmtijd
Normaal gesproken geldt: hoe langer de nagalmtijd, hoe slechter het gesteld is met de akoestiek. Om dit te meten wordt vaak gebruik gemaakt van een geluidmeter en een “knal” met een speciaal pistool. De gewenste nagalmtijd hangt met name erg af van het gebruik van de ruimte. In een restaurant is bijvoorbeeld een andere nagalmtijd gewenst dan in een kantoor.
Dit zijn bijvoorbeeld de gewenste nagalmtijden voor verschillende toepassingen.
• Kantoor: 0,5 – 0,8
• Restaurant: 0,5 – 0,7
• Kantoortuin: 0,4 – 0,5
Waarom akoestiek verbeteren?
Een lange nagalmtijd en slechte akoestiek zorgen voor een slechte geluidskwaliteit en spraakverstaanbaarheid. Een slechte akoestiek kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en op lange termijn tot stress. Het zorgt bijvoorbeeld voor minder productiviteit op kantoor. Op scholen treedt een soortgelijk probleem op als er sprake is van slechte akoestiek. Zo kan een te hoge galm, of vervelende geluidsreflecties in klaslokalen, zorgen voor concentratieproblemen en snellere vermoeidheid bij leerkrachten en leerlingen. De akoestiek verbeteren kan dus van positieve invloed zijn op verschillende factoren.
Verdeel de absorptie goed over de ruimte
De nagalmtijd in een ruimte wordt verbeterd door voldoende geluidsabsorptie aan een ruimte toe te voegen. Deze absorptie dient goed verdeeld te worden over de ruimte en bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de bronnen geplaatst te worden. Op deze manier kunnen specifieke reflecties worden tegengegaan.