Spraakverstaanbaarheid (STI): de mate waarin spraak kan worden verstaan

Met spraakverstaanbaarheid wordt gemeten hoe begrijpelijk spraak is, of de mate waarin spraak kan worden verstaan. Dit wordt beïnvloed door de duidelijkheid, uitdrukkelijkheid, transparantie, begrijpelijkheid, helderheid en nauwkeurigheid. De "speech transmission index" STI is de meest gebruikte grootheid om de spraakverstaanbaarheid te karakteriseren.

Vrijblijvend kennis maken

De verstaanbaarheid van spraak wordt beïnvloed door achtergrond(stoor)geluid en galm. De spraakverstaanbaarheid en de nagalmtijd staan vaak in relatie tot elkaar. Hoe groter de nagalmtijd hoe slechter de spraakverstaanbaarheid meestal wordt.

Wat bepaalt de spraakverstaanbaarheid?

Spraakverstaanbaarheid wordt bepaald door:
• Frequentie overdracht. De mate waarin hoge en lage tonen worden weergegeven en de vervorming die daarbij optreedt.
• Nagalm en reflecties. Hier gaat het enerzijds om de sterkte verhouding tussen het geluid dat de luisteraar direct en indirect (dus via weerkaatsing). Anderzijds gaat het om de looptijdverschillen tussen het directe en indirecte geluid. Oftewel, de mate waarin het gereflecteerde geluid bij de luisteraar aankomt.
• Geluidsniveau, ofwel geluidsdruk, ten opzichte van andere aanwezige geluiden. Hier gaat het dus om de vraag hoeveel de spraak harder is dan eventuele aanwezige stoorgeluiden.

Is spraakverstaanbaarheid te verbeteren?

De spraakverstaanbaarheid in een ruimte is absoluut beter te krijgen. Door het kiezen van de juiste materialen bij de indeling van een ruimte kan de spraakverstaanbaarheid enorm verbeteren.

Neem contact op

In drie stappen naar
comfortabele akoestiek en blije medewerkers

Intake

We inventariseren de huidige situatie door de inrichting te bekijken en te beluisteren. Indien nodig doen we een akoestische meting.

Verbeterplan

Een volledig akoestisch advies met daarbij behorende akoestische producten en 3D visualisaties. Natuurlijk ook met planning en investeringsoverzicht.

Realisatie

Ervaren monteurs komen op een  geschikt moment. Meestal kan jullie werk zonder problemen doorgaan. Indien gewenst doen we een akoestische na-meting.

Ook een comfortabele akoestiek en blije medewerkers?

Bekijk onze doeltreffende aanpak