10 praktische tips; verbeter je werkplek

Het blijkt dat je door een paar simpele ingrepen je werkplek (en daarmee je productiviteit) enorm kunt verbeteren. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet. Deze willen we graag met je delen in de vorm van 10 praktische tips.

Floris Hollander

-

9/27/2016

Onlangs op de beurs Facilitair in Antwerpen vroegen wij bezoekers hoe zij zelf hun werkplek zouden willen verbeteren. Deze actie met #verbeterjewerkplek heeft veel waardevolle antwoorden opgeleverd. Het blijkt dat je door een paar simpele ingrepen je werkplek (en daarmee je productiviteit) enorm kunt verbeteren. We hebben alle spontane antwoorden nader bekeken en de belangrijkste voor je op een rijtje gezet. Deze willen we graag met je delen in de vorm van 10 praktische tips.

1 – Goed licht:

Er is geen beter licht dan natuurlijk licht. Licht heeft invloed op je alertheid en gemoedstoestand. Voorzie je werkplek van zoveel mogelijk daglicht. Als het even kan de gordijnen dus openhouden!

2 – Tweak je temperatuur:

Volgens een analyse van 24 studies is de optimale temperatuur voor je werkplek 21,5 graden. Als de gemiddelde temperatuur van jouw werkplek hoger is, dan is het tijd om te verlagen.

3 – Pas de hoogte van je beeldscherm aan:

Idealiter zou de bovenkant van je beeldscherm op ooghoogte moeten zitten. Sommige beeldschermen hebben in hoogte verstelbare standaards. Je kunt ze ook los kopen of zelf maken.

4 – Geef kleur aan je werkdag

Kleur heeft invloed op je gemoedstoestand en motivatie. Dat gaat wat verder dan “groen heeft een kalmerend effect” of “rood maakt je agressief”. Onze reactie op kleuren is complexer dan dat. We hebben een variëteit aan kleuren nodig. Denk hierbij aan foto’s met veel kleur, zoals bijvoorbeeld bloemen.

5 – Reduceer geluid

Werkplekgeluiden kunnen je behoorlijk afleiden van je taken. Dit is eenvoudig op te lossen door akoestische oplossingen, zoals wandpanelen, plafondpanelen of scheidingswanden. Combineer dit met een kleurrijke print en je hebt twee vliegen in één klap.

6 – Werk met planten

Door het plaatsten van buitenomgeving hebben we minder het gevoel in een kunstmatige omgeving te zitten. Planten kunnen ook de luchtkwaliteit verbeteren.

7 – Koffie en thee op de juiste plek

Iedereen heeft af en toe een kleine pauze nodig op een werkdag. Maar het is soms moeilijk om te stoppen als je druk bent en in een flow zit. Om jezelf te dwingen om in beweging te komen heb je een incentive nodig. Koffie of thee zijn daarvoor uitermate geschikt. Zorg ervoor dat je niet te dicht bij de koffie en thee zit, zodat je altijd een loopje hebt en een korte pauze als je koffie gaat halen.

8 – Inventariseer je eigen locatie motivatie

Soms kom je erachter dat je op bepaalde plekken beter werkt dan op je vaste werkplek, bijvoorbeeld bij Starbucks, in een vliegtuig of in een hotel lobby. Maak een lijstje van de ingrediënten van deze werkplekken en probeer deze toe te voegen aan je eigen werkplek (denk hierbij aan meubilair, verlichting, kleuren, geluid, geuren, etc.).

9 – Een opgeruimde werkplek.

De rommel in je gezichtsveld (op je bureau) is de grootste potentiële afleider van je aandacht. Organiseer je bureau. Gooi alles wat je niet nodig hebt weg. Stop de dingen die je wel nodig hebt in handige bakjes of in een oude koffiemok. Een wirwar aan kabels kan ook voor afleiding en onrust zorgen. Hier zijn allerlei handige oplossingen voor. Rommel kan ook digitaal zijn, zoals bijvoorbeeld de icoontjes op je desktop van je computer. Hoewel ze niet fysiek zijn, leiden ze wel af. Bovendien maken ze je computer traag. Schoon je desktop aan het einde van elke dag op.

10 – Wissel van plek

Ook al is je dagelijkse werkplek perfect, een beetje variëteit van werkplek helpt je om productief te blijven. Probeer ‘sub-spaces’ te creëren; verschillende zones binnen je kantoor. Bijvoorbeeld een comfortabele loungeplek kan enorm helpen om je hoofd even leeg te maken en vervolgens het lumineuze idee te bedenken.

Gerelateerde posts

Meer zoals dit