Akoestiek in openbare ruimtes: hoge plafonds en harde oppervlakken weerkaatsen het geroezemoes

Slechte akoestiek komt vaak voor in openbare ruimtes zoals foyers, ontvangstruimtes, raadszalen en recepties. De grote hoge plafonds en harde oppervlakken weerkaatsen de voetstappen en het geroezemoes van de bezoekers. Dit zorgt al snel voor een onaangename sfeer.

Vrijblijvend kennis maken

Praten zonder je stem te hoeven verheffen

Het plaatsen van geluidsabsorberende, akoestische materialen op de goede plek verminderen de nagalm en verhogen de spraakverstaanbaarheid in openbare ruimtes. Er ontstaat een aangename sfeer waarin mensen kunnen praten zonder hun stem te verheffen. Bezoekers ervaren een drukke maar prettig sfeer.

Het plafond is een goede plek om te beginnen

De meeste klachten over akoestiek in openbare ruimtes hebben te maken met de behoeft om boven het lawaai uit te worden gehoord. Bij het kiezen van het meest geschikte akoestische paneel voor grote, open ruimtes, is het plafond normaal gesproken een goede plek om te beginnen.
In openbare omgevingen heeft het plafond heel vaak het grootste oppervlak. Door akoestische panelen aan het plafond toe te passen, minimaliseer je de verschillende geluiden die worden gereflecteerd.

Typische geluiden in een openbare ruimte

Openbare ruimtes worden vaak als druk en lawaaierig ervaren. Er komen meerdere mensen bij elkaar en die personen brengen geluiden voort die anderen als storend kunnen ervaren. Denk hierbij aan een pratende mensen, voetstappen van lopende mensen, mobiele telefoons of bijvoorbeeld het geluid van rolkoffers. De beste manier om deze storende geluiden tot een minimum te beperken, is door aan geluidsdemping te doen en door de akoestiek te verbeteren.

Wat is geluid?

Geluid bestaat uit trillingen die zich voortplanten door een medium, meestal is dat lucht. Geluid wordt gemeten in ‘hardheid’ en uitgedrukt in niveaus. Elk niveau van hardheid wordt weergegeven in decibel (dB). In ruimten weerkaatst geluid. De tijdsduur totdat geluid is uitgestorven wordt aangeduid als nagalm. De nagalmtijd hangt af van de materialen in de ruimte. De eigenschappen van een ruimte moeten overeenkomen met het gebruik van de ruimte.

Neem contact op
Akoesta openbare ruimtesAkoesta openbare ruimtes

Elke ruimte een passende akoestische oplossing: bekijk het innovatieve assortiment van Akoesta

ECOpet&felt akoestisch laag
Glimakra wannabetree akoestische scheidingswand
Cubicles Q-CALL 01 akoestische telefooncel
Wave ceiling golf patroon plafondpanelen
Glimarka alp: vloerscherm geluidsabsorptie
Bejot voo voo geluidsdempende kantoorbank
Asto: scheidingswand
Cubicles chatpod 1050: akoestische werkruimte rood

Wil jij meer weten over akoestiek en op de hoogte blijven van de laatste trends?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief met waardevolle informatie en handige tips over alles wat te maken heeft met het verbeteren van akoestiek en kantoorinrichiting.