De invloed van akoestiek op productiviteit

De kantoortuin zou je productiviteit verlagen en slecht zijn voor je mentale gezondheid. Toch is er ook goed nieuws. Volgens een studie bewegen medewerkers die in een kantoortuin werken meer dan collega’s die in een eigen kantoor werken.

Floris Hollander

-

2/12/2019

De kantoortuin zit een beetje in een verdomhoekje. Zo zou het je productiviteit drastisch verlagen en slecht zijn voor mentale gezondheid. Toch is er ook goed nieuws. Volgens een studie van de University of Arizona bewegen medewerkers die in een kantoortuin werken 32% meer dan collega’s die in een eigen kantoor werken en 20% meer dan collega’s die in een hokje zitten. Tevens kwam uit de studie naar voren dat de actievere collega’s uit de kantoortuin 14% minder last van stress hadden.

Minder productief door matige akoestiek

Onderzoek gedaan in opdracht van The World Health Organization kwam met heel andere resultaten. Volgens hun rapport ‘Burden of Disease from Environmental Noise’ kost geluidsoverlast op het werk het Europese bedrijfsleven zo’n 30,8 miljoen euro per jaar. Een onderzoek van Steelcase en Ipsos uit 2014 ontdekte dat medewerkers zo’n 86 minuten per dag minder productief zijn door een slechte akoestiek. Slecht geluid zorgt voor stress, een hogere bloeddruk en hartslag en hoofdpijnklachten, zo zegt Cees van Gelder van Interface.

Vier manieren waarop geluid ons beïnvloedt

Ook volgens Julian Treasure, geluids- en communicatie-expert, heeft geluid een grote invloed op ons, en wel op vier manieren.

1- Lichamelijk. Geluid heeft effect op je hormoonhuishouding, maar ook op je ademhaling, je hartslag en je hersengolven. Dat geldt voor rustgevende geluiden zoals de golven van de zee maar ook voor nare, harde geluiden.

2- Psychologisch. Muziek is een heel sterk voorbeeld van hoe geluid onze emotionele staat kan beïnvloeden. Maar ook bijvoorbeeld vogelgezang kan een mens een goed gevoel geven.

3- Cognitief. Wij mensen hebben maar een smalle bandbreedte om auditieve input te verwerken. Hoe meer geluid, hoe meer de productiviteit afneemt. In een kantoortuin met een slechte akoestiek kan je productiviteit tot wel 66% afnemen.

4- Gedragsmatig. Bepaalde muziek bijvoorbeeld zorgt dat je sneller gaat lopen. Maar geluiden kunnen ook op onze zenuwen werken, zoals bijvoorbeeld een drilboor. Als je daar om een of andere reden niet aan kunt ontsnappen, is dat extreem slecht voor je gezondheid.

Oplossing op maat

Een geruststelling is dat de meeste situaties met matige akoestiek uitstekend op te lossen zijn. Weten hoe? Vraag Akoesta om langs te komen! Ook benieuwd naar wat goede akoestiek voor jouw medewerkers kan doen? Neem gerust contact met ons op. Wij vertellen er je graag meer over!

Gerelateerde posts

Meer zoals dit