Blog
Category

Theater de Kampanje is af van beroerde akoestiek

Door
Floris Hollander
15/10/2019
5 min read
Share this post

In het Noordhollands Dagblad verscheen een mooi artikel over het verbeteren van de akoestiek in foyer van theater de Kampanje. Wij zijn heel trots op onze bijdrage aan dit mooie project met prachtig resultaat. Dit is het artikel.

Vorige week verscheen in het Noordhollands Dagblad een mooi artikel over het verbeteren van de akoestiek in foyer van theater de Kampanje. Wij zijn heel trots op onze bijdrage aan dit mooie project met prachtig resultaat. Dit is het artikel:

Gasten van theater de Kampanje kunnen in de foyer van de grote zaal voortaan gesprekken voeren zonder dat zij daarbij last hebben van hinderlijke weerkaatsingen van het geluid.

Speciaal voor de Kampanje zijn er zes grote kroonluchters ontworpen die rondom de bestaande lampen in de foyer zijn bevestigd. In de kroonluchters zijn akoestische panelen verwerkt die weerkaatsingen moeten dempen. Daarnaast is er op de glazen wand een vijftien meter lang akoestisch paneel aangebracht met daarop afbeeldingen van hoe het er vroeger uitzag op de Oude Rijkswerf Willemsoord. ,,De oplossing die gezocht is verbetert dus niet alleen de akoestiek in de foyer, maar ook de uitstraling’’, legt Kim Smit van de Kampanje uit. De akoestische aanpassingen zijn ontworpen en uitgevoerd door Akoesta uit Oostzaan.

Akoesta Foyer Kampanje
De foyer in de Kampanje met de akoestische aanpassingen.

Verlanglijstje

De schouwburgdirectie had de aanpassing van de akoestiek in de foyer al enige tijd op het verlanglijstje staan. ,,Wij houden regelmatig tevredenheidsonderzoeken’’, vertelt schouwburgdirecteur Arjaen Kersten. ,,Daarin is ook ruimte voor opmerkingen van de gasten. De akoestiek in de foyer werd daarbij vaak genoemd.’’

In de foyer kaatst het geleuid tegen baksteen, beton en glas, zegt Kim Smit. Dat had een beroerde akoestiek tot gevolg. ,,We hebben meerdere bedrijven gesproken. Maar zij konden niet garanderen dat de oplossingen die zij voorstelden ook zouden werken. Het verbeteren van de akoestiek is een kostbare zaak. Omdat er geen garanties gegeven konden worden, durfden wij het niet aan. Totdat we bij Akoesta uit Oostzaan terechtkwamen. Zij zeiden: „Dit is de oplossing. We weten zeker dat het werkt.’’

Akoesta heeft van lampen die de Kampanje al had zes kroonluchters gemaakt met daarin akoestische absorptiepanelen. Op de glazen wand is een vijftien meter lang akoestisch paneel aangebracht met afbeeldingen van de Oude Rijkswerf. Kim Smit: ,,Bij de opening van het theaterseizoen hebben we van onze gasten veel leuke reacties ontvangen. Sommige mensen waren helemaal ontroerd, omdat zij mensen kenden die op de werf hebben gewerkt en die er niet meer zijn. Wij zijn heel blij dat er een fraaie oplossing is gevonden die ook werkt.’’

Dankbaar

De totale operatie heeft zo’n 80.000 euro gekost. De stichting Vrienden van de Kampanje heeft ruim 50.000 euro bijgedragen om het plan te verwezenlijken. Directeur Kersten: ,,We zijn heel erg dankbaar dat dit mogelijk is gemaakt door de Vrienden. Zonder hen hadden we dit niet gekund. De akoestische aanpassing van de foyer stond al heel lang bovenaan ons wensenlijstje. Dat het nu daadwerkelijk is uitgevoerd met een prachtig resultaat is geweldig. Vanaf nu is het voor, tussen en na de voorstelling aangenaam vertoeven in de foyer.”

Het wensenlijstje is nog lang niet leeg, verzekert directeur Kersten: ,,Zelfs voor de foyer zijn er nog meer wensen, zoals aanvullende meubilair en groenvoorziening. Maar we komen steeds een stapje verder. De grote bijdrage van de Vrienden en de donaties die we binnenkrijgen helpen ons hier enorm bij.”

Het bovenstaande artikel kun je ook lezen in het Noordhollands Dagblad

Naar aanleiding van deze operatie schreef het theater de Kampanje een persbericht.

Wil je zien hoe we dit project hebben gerealiseerd? Bekijk dan hier “The making of movie”

Akoesta De Kampanje 3 300x225
Akoesta De Kampanje 2 300x225


Verander je omgeving in de beste versie om in te werken, te leren of te leven

Weet in 30 minuten welke mogelijkheden er voor jouw situatie zijn.