Blog
Category

Sportlessen op het Erasmus College zijn nu een verademing door goede akoestiek

Door
Floris Hollander
24/8/2022
5 min read
Share this post

Onlangs hebben we de akoestiek verbeterd in de gymzalen van het Erasmus College Zoetermeer. De akoestische verbeteringen hebben een enorm positief effect! Dat blijkt niet alleen uit de enthousiaste reacties van gebruikers, maar ook uit de akoestische metingen.

Onlangs hebben we de akoestiek verbeterd in de gymzalen van het Erasmus College Zoetermeer. In gymzalen is het vaak slecht gesteld met de akoestiek. Dit leidt regelmatig tot serieuze klachten bij docenten en leerlingen. Ook bij het Erasmus College speelde dit. De akoestische verbeteringen hebben een enorm positief effect! Dat blijkt niet alleen uit de enthousiaste reacties van de gebruikers, maar wordt ook objectief aangetoond in de akoestische metingen.

Lichamelijke Opvoeding (LO) voor alle klassen
Van de eerste tot en met de examenklas wordt er veel aan sport gedaan op het Erasmus. Leerlingen krijgen in alle klassen Lichamelijke Opvoeding. De echte sportliefhebbers kunnen in de bovenbouw van mavo, havo en vwo ook de examenvakken LO II en BSM kiezen. In alle leerjaren zijn er sporttoernooien. Het Erasmus doet mee aan grote landelijke sportevenementen en organiseert eigen sportactiviteiten. En ook na schooltijd wordt er veel gesport in de sporthallen.

Uitgebreide sportfaciliteiten
Het Erasmus heeft drie LO zalen met professionele sportvloeren en een uitgebreide inrichting. Verder hebben ze de beschikking over een grote sporthal met alle mogelijke faciliteiten. In één van de gymzalen is zelfs een klimwand aanwezig. Met (video-) apparatuur kan beweging worden vastgelegd voor analyse, er is (stevige) geluidapparatuur voor ‘dance’ en instrumenten om conditie, hartslag, bloeddruk e.d. te meten.

Akoestische optimalisatie
Bij Akoesta optimaliseren we de akoestiek van gymzalen en sporthallen op basis van de door NOC-NSF gepubliceerde richtlijnen. Door middel van een akoestische meting (de nulmeting) hebben we bij het Erasmus de akoestische situatie in kaart gebracht. De belangrijkste variabelen die de akoestische beleving in een ruimte bepalen zijn de nagalmtijd en de optredende geluidniveaus. Op basis van de akoestische meting hebben we vastgesteld hoeveel akoestische aanpassingen er nodig zijn in de sporthallen en welke oplossingen het meest geschikt zijn.

Akoestische oplossingen
Voor de gymzalen van Erasmus hebben we gekozen voor twee typen akoestische wandpanelen, beide speciaal ontworpen voor gymzalen. De meeste panelen zijn voorzien van een effen stof in een neutrale kleur. Een aantal akoestische wandpanelen zijn voorzien van mooie visuals van sporters in actie. Een daarvan is wit uitgevoerd zodat de beelden van de beamer hierop geprojecteerd kunnen worden. De panelen zijn op maat gemaakt, waardoor de akoestische oplossingen volledig passend zijn gemaakt aan de situatie bij het Erasmus. De akoestische wandpanelen zijn ideaal voor de gymzaal, ze kunnen tegen een stootje en zijn zo gemaakt dat je je er niet aan bezeert. Zo zijn de gymzalen  bij het Erasmus  een aangename en comfortabele ruimte om in te sporten en les te geven.

Een prachtig resultaat
De sectie LO is enorm enthousiast over de akoestische verbeteringen! Ze geven aan dat er heerlijk les kan worden gegeven. De rust in de sportlessen is terug en iedereen is goed te verstaan. En dat betekent dat de stembanden gespaard worden en er geen verdere gehoorbeschadigingen meer zijn. Ook uit de data van de uitgevoerde na-meting blijkt dat de akoestische parameters en de gehanteerde streefwaarden in de gymzalen behaald  zijn.

Wat een verademing, wat een verschil!!! Wat heerlijk lesgeven, wat een rust, leerlingen goed te verstaan, stem sparen, geen verdere gehoorbeschadiging. Hulde!  
Bedankt namens de sectie LO Erasmus College Zoetermeer
Hoofd sectie LO Mike MOI-Thuk-Shung
Na-meting om het effect van de akoestische oplossingen in kaart te brengen

Meer weten over onze unieke aanpak en onze oplossingen en producten? Ons deskundige team staat voor u klaar. Neem gerust contact met ons op!

Verander je omgeving in de beste versie om in te werken, te leren of te leven

Weet in 30 minuten welke mogelijkheden er voor jouw situatie zijn.