Deze feitjes over geluid kende je vast nog niet

Er zijn vier belangrijke manieren waarop geluiden ons beïnvloeden.

Floris Hollander

-

4/21/2017

Er zijn vier belangrijke manieren waarop geluiden ons beïnvloeden. Als eerste zijn er de fysieke uitwerkingen. Als reactie op plotselinge, harde geluiden maakt ons lichaam bijvoorbeeld het stresshormoon cortisol aan. Maar juist in positieve zin kan geluid ook weer een rustgevende werking hebben. Het geruis van de zee heeft bijvoorbeeld een frequentie van ongeveer twaalf geluidstrillingen per minuut, dat is dezelfde frequentie van onze ademhaling als we slapen. Precies de reden waarom de meeste mensen dit als rustgevend ervaren. Ook hebben geluiden effect op je ademhaling, hartslag en hersengolven. Dan is er nog de psychologische beïnvloeding. Muziek bijvoorbeeld, speelt vaak in op onze emoties.

De derde beïnvloeding is cognitief. Probeer maar eens naar twee mensen tegelijkertijd te luisteren, dat gaat niet. En onze productiviteit daalt met maar liefst 66% in een lawaaiige ruimte. Werk je in een stille omgeving, dan ben je al snel zo’n drie keer productiever dan op een plek met storende geluiden. Tot slot beïnvloedt geluid ons gedrag. Simpel gezegd willen we het liefst irritante geluiden vermijden en juist fijne klanken opzoeken.

En dat laatste is precies onze missie bij Akoesta. Of het nu gaat om je huiskamer, werkplek, restaurant of collegezaal. Wij vinden dat jij je overal prettig zou moeten voelen. En goede akoestiek is daar nu eenmaal een onderdeel van. We zijn zelf natuurlijk erg enthousiast over dit onderwerp en kunnen er eindeloos over praten. Daarom zijn we gestart met bloggen. Om onze kennis, tips en ervaringen met jullie te delen. Of wij daar nou een rol in kunnen spelen of niet, we hopen je gewoon op een leuke manier te overtuigen van de noodzaak van prettige akoestiek.

Gerelateerde posts

Meer zoals dit