Hoe ga je om met tinnitus op je werk? – 4 tips

Het is veel in het nieuws: artsen die aan de bel trekken omdat het aantal mensen met tinnitus (oorsuizen) enorm toeneemt, mede door de harde muziek op festivals en het toenemende gebruik van earpods. Hoe ga je om met tinnitus op je werk? We hebben 4 tips!

Floris Hollander

-

10/6/2022

Het is de laatste tijd veel in het nieuws: artsen die aan de bel trekken omdat het aantal mensen met tinnitus (oorsuizen) enorm toeneemt, mede door de harde muziek op festivals en het toenemende gebruik van earpods. Tinnitus komt bij ongeveer twee miljoen Nederlanders voor. Tien procent daarvan heeft er veel last van en bij enkele tienduizenden mensen zijn de klachten zo erg dat dit psychosociale problemen veroorzaakt. Mensen met tinnitus horen geluiden zoals ruisen, piepen of fluiten, hoog of laag, hard of zacht, combinaties van geluiden, onafgebroken of bij vlagen. Iedereen kan er last van krijgen.

Tinitus: een veel voorkomende aandoening
De precieze oorzaak van tinnitus is vaak niet te achterhalen. Tinnitus kan het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan (te veel) lawaai, maar ook van afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht. Daarnaast komt het voor als bijverschijnsel van andere aandoeningen of ontstaat het als bijwerking van bepaalde medicijnen. Ook stress kan een rol spelen.

Voorkomen is beter!
Voorkomen is beter dan genezen! Dat geldt helaas niet voor tinnitus. Er is namelijk meestal geen behandeling die tinnitus geneest! Meestal begint het met gehoorschade. Daarom is het essentieel om je oren te beschermen. Zo kun je oorsuizen voorkomen:

- Draag op plaatsen waar hard geluid is oordoppen met een filter. Er zijn universele filterdoppen verkrijgbaar voor € 10 à € 15. Bij veel gebruik is investeren in op maat gemaakte filteroordoppen het overwegen waard (vanaf ongeveer € 100 per paar).
- Denk bij hard geluid niet alleen aan concerten, festivals of clubs. Ook in bijvoorbeeld bioscopen staat het volume vaak hoog. Klussen en motorrijden kunnen ook belastend zijn voor je oren. Daarnaast levert vuurwerk serieus gevaar op voor je gehoor
- Neem als je ergens bent waar veel hard geluid is af en toe een pauze, loop tussendoor naar een rustigere plek.
- Luister op een veilig volume naar muziek. Zet de volumebegrenzer op je device aan
- Test jaarlijks je gehoor, bijvoorbeeld op oorcheck.nl.

Tinnitus in je werksituatie: 4 tips
Ook op het werk kan tinnitus een grote impact hebben. Voor tinnitus is er geen gemakkelijke oplossing, dus ook niet voor werken met tinnitus. Hoe ga je er mee om en hoe zorg je ervoor dat je je werk kunt blijven doen? Er is een aantal punten waar je op kunt letten in je werksituatie als je tinnitus hebt. We hebben vier tips op een rijtje gezet.

1) Geef aan wat je nodig hebt
Vertellen aan je collega’s dat je tinnitus hebt is belangrijk. Voor jezelf, zodat je makkelijker kunt ingrijpen. Maar ook voor anderen, zodat ze het kunnen begrijpen en er rekening mee kunnen houden. Wees eerlijk tegen je collega’s en/of leidinggevende over wat je nodig hebt. Je hebt als medewerker recht op een aantal dingen, ook als je thuis werkt. En werkgevers moeten voldoen aan de zorgplicht, waarbij ze onder andere moeten zorgen voor de juiste spullen en een veilige en gezonde werkplek.

2) Pas je werkwijze aan
Zoek die manier van werken die bij je past. Veel mensen hebben de afgelopen maanden bijvoorbeeld de voordelen van thuiswerken kunnen ervaren. Wellicht heb jij daarbij inmiddels ook ervaren dat thuiswerken op een rustige studeerkamer zorgde voor minder last van je tinnitus aan het einde van de dag. Of misschien het omgekeerde: waren er thuis veel meer storende geluiden en een veel slechtere akoestiek dan je op je kantoor gewend was. Gaf het online vergaderen rust of was je juist meer opgebrand na een online meeting dan je gewend was? Probeer te achterhalen wat voor jou de ideale situatie is.

3) Richt je werkplek op de goede manier in
Waar je ook werkt, het is verstandig om te kijken hoe je je werkplek zo gunstig mogelijk kunt vormgeven. Denk hierbij vooral aan akoestiek en bepaalde technische hulpmiddelen. Akoestische bureaupanelen kunnen je werkende leven een stuk aangenamer maken. Maar denk ook aan akoestische room-dividers of plafondpanelen. En kies bij een online vergadering voor bijvoorbeeld een akoestische belcel. Dat maakt het een stuk comfortabeler. Ook een technisch hulpmiddel als een goede headset kan helpen, mits op een verantwoorde manier gebruikt!

4) Neem tinnitus serieus
Gelukkig kunnen veel mensen met tinnitus gewoon het werk blijven doen dat ze graag willen doen, al dan niet met aanpassingen op de werkplek. Maar het kan ook betekenen dat je je werk moet aanpassen (minder werken of andere manier van werken). Vraag of een bedrijfs- of Arbo-arts hierbij betrokken kan worden. Tinnitus gaat niet over! En de kans dat het vanzelf wel goed zal komen met je werk, is niet realistisch.

Meer weten over tinnitus?
Tinnitus is een ingewikkelde aandoening omdat de gevolgen op ongelooflijk veel vlakken doorwerken en er geen eenvoudige oplossingen zijn. We hopen dat iedereen die last heeft van tinnitus, op een goede manier kan blijven werken in een fijne omgeving. Heb je meer hulp of informatie nodig over tinnitus? Hieronder vind je enkele instanties waar je terecht kunt.

Oorcheck - Initiatief van VeiligheidNL

VeiligheidNL -  Hét kenniscentrum voor letselpreventie

Nederlands Tinnitus Platform - landelijk overleg van audiologen, psychologen, KNO-artsen, maatschappelijk werkers en andere hulpverleners (niet gericht op patiënten)

KNO.nl – Voorlichting op het gebied van Keel-Neus-Oorheelkunde en heelkunde van het hoofd-Halsgebied

Doof.nl - nieuws, ontwikkelingen en verhalen rondom doofheid en slechthorendheid

Stichting Hoormij – informatie over tinnitus / ervaringsverhalen

GGMD – informatie, hulp bij tinnitus en trainingen

Informatiekaart Stichting Hoormij – omgaan met tinnitus

De richtlijn Slechthorendheid en Tinnitus – richtlijn bedoeld voor bedrijfsartsen

Amsterdam UMC – Tinnitus informatie voor patiënten

Meer weten over onze unieke aanpak en onze oplossingen en producten om de akoestiek op de werkplek te optimaliseren? Ons deskundige team staat voor u klaar. Neem gerust contact met ons op!

Gerelateerde posts

Meer zoals dit