Blog
Category

Productiviteit omhoog? Zorg voor minder afleiding! | 9 praktische tips

Door
Floris Hollander
1/9/2021
min read
Share this post

Lawaai is de grootste boosdoener als het gaat om afleiding op de werkplek. Afleiding door storende geluiden is vaak de grootste ergernis voor medewerkers. En het heeft ook nog eens een negatieve invloed op de arbeidsproductiviteit.

Lawaai is de grootste boosdoener als het gaat om afleiding op de werkplek. Afleiding door storende geluiden is vaak de grootste ergernis voor medewerkers. En het heeft ook nog eens een negatieve invloed op de arbeidsproductiviteit. Uit onderzoek blijkt dat afleiding op werk zo’n 50 miljard per jaar kost! En een ander onderzoek, van Steelcase en Ipsos, wijst uit dat slechte akoestiek de concentratie verstoord en de productieve tijd vermindert met wel 86 minuten per dag.

Hoe geluid ons werk beïnvloedt
Lawaai beïnvloedt onze focus, cognitie en productiviteit. Het geeft ons stress. Het laat ons gefrustreerd en vermoeid achter. Het verstikt zelfs onze creativiteit. Dankzij computers hoeven we geen tikkende, mechanische schrijfmachines meer te verdragen. We hoeven ook niet meer te luisteren naar dat hinderlijke nummer van de inbelmodem, de oorverdovende piepjes van een faxapparaat of het geratel van een matrixprinter. Het werkleven is wat dat betreft (relatief) veel rustiger geworden. Maar we worden nog steeds geconfronteerd met een veelheid van piepjes, waarschuwingen, notificaties en pings. Collega’s blijven achter hun computer knarsen, hoesten, slurpen en niezen. En natuurlijk praten mensen nog steeds… veel.

Voorkom storende geluiden
Het beste moment om serieuze geluidsproblemen aan te pakken is in de ontwerpfase van een gebouw of inrichting. Tenminste, als er in dat ontwerp aanbevelingen staan voor de akoestiek. Maar vaak kom je erachter dat de akoestiek verbeterd moet worden als je al met zijn allen in het pand zit.

Akoesta | Productiviteit omhoog? Zorg voor minder afleiding! | 9 tips

9 praktische tips hoe je afleiding kan verkleinen en productiviteit kan verhogen.

  1. Watch your step!
    Vloeren hebben een enorme impact op de kantoorakoestiek. Harde oppervlaktes kunnen veel geluidsoverlast veroorzaken, maar tapijt is niet het enige alternatief. Als je graag een harde vloer wil, is er een aantal ondervloeropties die het contactgeluid kunnen verminderen wanneer ze onder hout of tegels worden gelegd. Vinyl-, kurk- en rubberen vloeren kunnen ook een goed idee zijn.

  1. Absorbeer het geluid
    Geluid is niets anders dan golven van bewegende lucht. Je kunt geluidsabsorberende panelen plaatsen om te voorkomen dat het naar plekken gaat waar ze niet welkom zijn. De panelen kunnen strategisch worden geplaatst om het geluid te absorberen. Het is hetzelfde wat er gebeurt als je tegen een kussen schreeuwt. De panelen zijn er vrijwel in elke maat of kleur. Er zijn wand-, plafond- en vrijstaande panelen voorzien van akoestisch materiaal.

  1. Hou buitengeluiden buiten
    Er kan ook veel geluid van buiten komen. Daarom bestaan er ruisonderdrukkende ramen, geluiddempende panelen, geluiddichte jaloezieën en andere hightech-oplossingen die helpen voorkomen dat het lawaai van buiten je werkplek binnenkomt. Als je in het centrum van de stad zit wil je natuurlijk graag de geluiden van voorbijrijdende stadsbussen of trams buiten houden.

  1. Bedek je oren
    Koptelefoons zijn de low-tech oplossing geworden voor schrijvers, programmeurs en “heads-down” werknemers die zich in een druk kantoor moeten concentreren. Als je niet de luxe hebt om werknemers per werkfunctie te groeperen, is een koptelefoon een gemakkelijke manier om iedereen “in hun eigen flow” te houden. Let op dat dichtheid hier een probleem kan zijn. Als iedereen ervoor kiest om tegelijkertijd naar verschillende muziek te luisteren, ontstaat er een nog grotere afleiding voor mensen met onbedekte oren.

  1. Plaats een bufferzone
    Door absorberende en/of diffuse elementen te plaatsen kun je geluidsoverlast verminderen, Dit kan door akoestische dividers, door kasten te voorzien van akoestische afwerking of het plaatsen van planten. Naast hun vermogen om de lucht te zuiveren en de sfeer te verbeteren, kunnen planten uitstekend geluid verspreiden zodat je er minder last van hebt.  Slimme plaatsing van groen kan helpen om geluid te blokkeren en om te leiden. Ze hebben natuurlijk wel water en licht nodig! Wil je wat meer geluidsabsorptie? Kies planten met bredere bladeren.

  1. Onderhoud je meubilair
    Laat onderhoud plegen aan je meubilair, maak de bewegende delen schoon en/of vervang de wielen voor de juiste vloerafwerking

  1. Verplaats luidruchtige collega’s
    Sommige medewerkers zijn luidruchtiger dan anderen. Dat heeft vaak te maken met de aard van hun werkzaamheden. Verkopers moeten bellen. En klantenservice medewerkers ook. Andere collega’s werken weer meer op zichzelf en met de computerschermen voor hen. Voor hen is focus een kostbaar goed en elk gesprek harder dan fluisteren leidt ze af. De beste optie is om de ruimte anders in te delen. Verplaats de luidruchtige buren naar een ander deel van het pand. En als dat niet kan? Probeer andere manieren te vinden om ze uit elkaar te houden met behulp van slimme roosters of ander gebruik van een bestaande ruimte (verander bijvoorbeeld een vergaderruimte in een “rustig kantoor”).

  1. Investeer in concentratieplekken
    Verplaatsbare wanden en scheidingswanden kunnen worden gebruikt om geluid te absorberen of te blokkeren en concentratieplekken te creëren. Misschien wil je zelfs losse stille kamers, tijdelijke kantoren, pods en cabines proberen die privacy toevoegen en mensen de gelegenheid geven ongestoord te kunnen werken.

  1. Voeg kunstmatige ruis toe
    Niet al het kantoorlawaai is slecht nieuws. Het maskeren van geluid met kunstmatige ruis kan een effectieve oplossing zijn. Kunstmatige ruis zorgt voor een geluidslaag die ervoor zorgt dat werknemers niet worden meegesleurd in gesprekken in de nabije omgeving.
Akoesta | Productiviteit omhoog? Zorg voor minder afleiding! | 9 tips

Meer weten?
Wil je meer over weten over optimale akoestiek en verstaanbaarheid op kantoor? We helpen je graag met de akoestiek op je (thuis)werkplek. Laat het ons weten. Of bekijk hier het project bij Alkmaar Sport waarbij we akoestiek hebben verbeterd én waarbij we de ruimte corona-proof hebben gemaakt.

Lees ook over de nieuwe kantooromgeving na corona en de multi-space aanpak? We drinken graag een koffie met je (online of offline). Neem contact met ons op.

Bekijk onze duurzame, akoestische oplossingen voor duurzame kantoorinrichtingen of lees hier meer over de veranderende kantooromgeving na corona.

Verander je omgeving in de beste versie om in te werken, te leren of te leven

Weet in 30 minuten welke mogelijkheden er voor jouw situatie zijn.