Verbeter de akoestiek in bestaande ruimtes

Er zijn hele goede oplossingen om de akoestiek grondig te verbeteren in bestaande ruimtes. Maar hoe weet je wat de juiste oplossing is voor de akoestische problemen bij jou op kantoor? In dit blog lees je wat er allemaal bij komt kijken.

Floris Hollander

-

9/21/2022

Vaak denken mensen pas na over akoestiek als ze een echt probleem met geluid ervaren: overmatig achtergrondgeluid, te veel afleiding of gebrek aan privacy. Meestal maken akoestische oplossingen niet meteen vanaf het begin deel uit van het ontwerpproces van een gebouw of ruimte. Het goede nieuws is dat er hele goede oplossingen zijn om de akoestiek grondig te verbeteren in bestaande ruimtes.

Maar hoe weet je wat de juiste oplossing is voor de akoestische problemen bij jou op kantoor? Om tot de beste oplossing te komen, is er een aantal stappen die je kunt doorlopen. Over het algemeen is er geen “one size fits all”. Dit blog is daarom vooral bedoeld om je in de goede richting te sturen om het beste akoestische comfort te realiseren en daarmee het werkgeluk van je medewerkers te verbeteren.

Stap 1: Detecteer de bron van het akoestische probleem

In het algemeen kunnen we zeggen dat er twee bronnen zijn die een akoestisch probleem kunnen veroorzaken: bouwakoestiek en ruimte-akoestiek.

Bouwakoestiek heeft te maken met het gebouw en de overdracht van geluiden van buiten naar binnen en tussen structurele elementen van een gebouw, zoals bijvoorbeeld vloeren en muren. Denk aan de volgende situaties:

- Geluid van buiten naar binnen (bijvoorbeeld auto's, trams, of vliegtuigen die voorbijkomen)
- Geluid van verdiepingen (bijvoorbeeld stampende voetstappen op bovenliggende etage)
- Geluid van aangrenzende kamers, (bijvoorbeeld overleg in vergaderruimtes naast je werkplek)

Ruimte-akoestiek heeft betrekking op geluid binnen een kamer of  ruimte. In plaats van te focussen op isolatie om de overdracht van geluiden te verhelpen, is de sleutel tot ruimte-akoestiek: absorptie. Absorptie voorkomt dat geluidsgolven heen en weer stuiteren in een kamer. Denk hierbij aan de volgende voorbeelden van klachten op het gebied van akoestiek Deze klachten komen wij vaak in de praktijk tegen.

- Hinder van spraakzame collega's
- Airconditioning en verwarming
- Verstoring door gesprekken in gemeenschappelijke ruimtes
- Moeilijk om je te concentreren met te veel afleiding
- Visuele afleiding, bijvoorbeeld als je naast de ingang of receptie zit
- Behoefte aan privacy wanneer collega’s gesprekken kunnen horen

Als je één van deze problemen herkent, heb je waarschijnlijk te maken met een slechte ruimte-akoestiek. Hiervoor is een groot aantal oplossingen beschikbaar. Elk type probleem vereist een andere oplossing. Daarom is de volgende stap het definiëren van het specifieke type akoestisch probleem dat je moet oplossen.

Stap 2: Definieer het type akoestisch probleem dat je moet oplossen

De problemen die vaak optreden bij een slechte kamerakoestiek zijn er vaak veel, maar als je  het groepeert komt het op het volgende neer:

Nagalm en echo
Nagalm is het aanhouden van een geluid nadat het oorspronkelijke geluid is gestopt. De hersenen zullen het geluid herkennen als één uitgebreide gebeurtenis. Dus als we het hebben over geluidsoverdracht in een kamer en geluid dat van het ene naar het andere uiteinde van een ruimte gaat, is de nagalmtijd te hoog - of met andere woorden, het duurt te lang voordat het oorspronkelijke geluid “dood” is. Nagalm-geluiden kunnen afkomstig zijn van pratende mensen, airconditioning of andere mechanische apparaten zoals kopieerapparaten of printers. Echo, aan de andere kant, treedt op wanneer een beat van geluid twee of zelfs meer keren kan worden gehoord. In dit geval zullen de hersenen het geluid als afzonderlijke gebeurtenissen waarnemen. In 99% van de gevallen is het de nagalm, en niet de echo, die geluidsproblemen veroorzaakt in werkruimten.

Achtergrondgeluid
Voorbeelden van achtergrondgeluiden zijn:

- Spraakzame collega's
- Rinkelende telefoons
- Mechanische apparaten, zoals airco, koffiezetapparaten en printers

Achtergrondlawaai - of geluidsoverlast - is een van de grootste oorzaken van:

- Gebrek aan concentratie,
- De productiviteit verstoren
- Hinder welzijn en geluk op de werkplek

Gebrek aan privacy

Naast akoestische privacy (bijvoorbeeld spraakprivacy) hebben we ook te maken met visuele privacy (bijvoorbeeld visuele afleiding). Daarom moet je bij het zoeken naar een oplossing voor privacyklachten alle aspecten van privacy in overweging nemen, aangezien één oplossing niet automatisch beide problemen oplost.

Stap 3: Kies een oplossing voor het type ruimte

Verschillende activiteiten vereisen verschillende oplossingen

Het vinden van de meest geschikte oplossing hangt ook af van de activiteit van de ruimte, of het nu een cafetaria, vergaderruimte, lobby, bibliotheek, open kantoor, auditorium, privékantoor of restaurant is.

Als we het hebben over nagalmtijd, dan is er geen universele norm die voor alle ruimtes geldt. De aanbevolen nagalmtijd hangt af van de afmeting van de kamer, het type activiteit dat u wilt uitvoeren en het aantal mensen dat doorgaans in de kamer is. Veel is afhankelijk van de activiteit en de behoefte om te concentreren, te ontmoeten of te socializen.

Zachte of harde oppervlakken

Afhankelijk van de manier waarop de ruimte is gebouwd, bijvoorbeeld met veel zachte of harde oppervlakken, heb je verschillende oplossingen nodig. Als de kamer al uit een aantal zachte, poreuze materialen bestaat, zoals tapijt, vloerkleden, planten en zelfs mensen, helpen deze elementen ook om geluidsgolven te absorberen. Met andere woorden, je bent dan al halverwege en je hebt dan minder geluidsabsorberende oplossingen nodig.

Afstand tot harde oppervlakken

Naast het bepalen van het aantal zachte materialen, is een ander cruciaal aspect het bepalen van de kortste afstand tot het harde oppervlak in uw ruimte. Waarom? Geluidsgolven kaatsen automatisch tegen het dichtstbijzijnde harde oppervlak en als je weet waar dit is, kan je beter bepalen waar je akoestische oplossingen moet plaatsen in plaats van ze willekeurig in de ruimte neer te zetten. Denk aan een gemiddelde vergaderruimte met een middelgrote vergadertafel in het midden. Als mensen beginnen te praten, zullen de geluidsgolven van hun gesprekken meestal eerst de muren of het plafond raken, afhankelijk van de hoogte. Om te voorkomen dat het geluid tussen de wanden heen en weer kaatst, wil je in dit geval absorberende materialen op de wanden aanbrengen.

Gevuld of ruim?

In een ruimte die al bezet is door andere meubelstukken, kan het moeilijk zijn om ruimte te vinden voor akoestische oplossingen. Vaak gebeurt er echter tussen vloer en plafond niet altijd veel en in ruimtes als deze kan het een grote verbetering zijn om bijvoorbeeld akoestische plafondpanelen en akoestische verlichting toe te passen. Wanneer je een ruimere omgeving hebt, misschien nog niet ingericht, heb je de kans om oplossingen te kiezen op basis van het type activiteit van de ruimte. Heroverweeg de standaard vergaderopstelling en gebruik zachte lounge-zitelementen of zet twee privacy-cabines bij elkaar om gesprekken privé te houden. Houd er in het algemeen rekening mee dat voor grotere en ruimere omgevingen het geluid zich van nature beter zal verspreiden omdat de afstand tot de harde oppervlakken groter is dan in een kleine kamer.

In het algemeen geldt dat hoe meer poreuze materialen je hebt in een ruimte, hoe minder geluidsoverdracht er zal plaatsvinden. Om problemen in verband met achtergrondgeluid te verhelpen zijn er veel opties. Denk aan scheidingswanden, akoestische panelen of geluidsabsorberende verlichting. En als je zoek bent naar visuele of akoestische privacy zijn er ook goede oplossingen te vinden. Kies voor oplossingen die “beschutting” bieden, zoals telefooncellen of meetingcubes. Je kunt ook denken aan vrijstaande elementen, zoals scheidingswanden of bureauwanden om ruimtes te verdelen en geluidsoverdracht tussen specifieke zones te verminderen.

In een open kantoorruimte kan het een oplossing zijn om bureauschermen toe te voegen aan bestaande bureaus en in te richten met cubicals om zowel akoestische als visuele privacy te creëren. In grote ruimtes kan je verschillende zones met roomdividers verdelen of creëer kleine denkbeeldige eilanden met akoestische verlichting.

Meer weten over onze unieke aanpak en onze oplossingen en producten? Ons deskundige team staat voor u klaar. Neem gerust contact met ons op!

Gerelateerde posts

Meer zoals dit