Blog
Category

Akoestiek verbeteren? Ga eerst op zoek naar de geluidsbronnen

Door
Floris Hollander
8/7/2024
2
min read
Share this post

De akoestiek in kantoren laat vaak te wensen over. Dit komt door de huidige architectonische trends en veranderingen in werkcultuur. Investeren in goede akoestiek leidt tot een betere werkomgeving. Het is essentieel om eerst een goede diagnose te maken.

De akoestiek in kantoren laat vaak te wensen over. Dit komt door de huidige architectonische trends en veranderingen in werkcultuur. Deze factoren samen zorgen voor een verslechterde akoestische omgeving, wat kan leiden tot verhoogde stress en verminderde productiviteit onder medewerkers. Investeren in goede akoestiek op de werkplek leidt tot een betere werkomgeving, wat de prestaties en tevredenheid van medewerkers bevordert.

Architectonische trends

Moderne kantoorgebouwen hebben steeds vaker open ruimtes met harde oppervlakken zoals glas, beton en metaal, die geluidsgolven weerkaatsen in plaats van absorberen. Wanneer geluidsgolven een hard oppervlak raken, worden ze gereflecteerd in plaats van geabsorbeerd, wat leidt tot nagalm of echo. In een ruimte met veel harde oppervlakken kunnen geluidsgolven meerdere keren weerkaatsen voordat ze uiteindelijk uitdoven. Dit kan resulteren in verhoogde geluidsniveaus en een gevoel van lawaai, zelfs wanneer er maar weinig geluidsbronnen aanwezig zijn. Wanneer geluidsgolven meerdere keren worden gereflecteerd, kan dit leiden tot een vervorming van het oorspronkelijke geluidssignaal. Voor spraak betekent dit dat de woorden minder duidelijk worden, wat communicatie bemoeilijkt (spraakverstaanbaarheid).

Veranderingen in werkcultuur

De groeiende populariteit van flexibele werkplekken en gedeelde kantoorruimtes draagt ook enorm bij aan een toename van achtergrondgeluid, aangezien meer mensen in dezelfde ruimte werken en communiceren. Deze ruimtes zijn vaak voorzien van gedeelde tafels en gemeenschappelijke lounges. Hoewel deze opzet de samenwerking en communicatie kan bevorderen, leidt het ook tot een verhoogd geluidsniveau door de constante aanwezigheid van sprekende en bewegende mensen. Gedeelde kantoorruimtes, zoals co-working spaces, zijn populair geworden onder freelancers, startups en kleine bedrijven. Door het delen van de ruimte met verschillende individuen en teams, ontstaan er diverse geluidsbronnen die bijdragen aan de algemene achtergrondruis. Het gebruik van telefoons, vergaderingen, gesprekken en zelfs het typen op toetsenborden kunnen allemaal bijdragen aan het geluidsniveau.

Ga op zoek naar de bron:

Om de akoestiek te verbeteren is het essentieel om een goede diagnose te maken en achter de bron van het geluid te komen. Om er exact achter te komen wat de bronnen van de akoestische problemen zijn is moeilijk. Het identificeren van akoestische problemen op kantoor kan op verschillende manieren worden aangepakt. Je kunt bijvoorbeeld het volgende doen:

Observeren: let op gebieden waar geluidsoverlast een probleem lijkt te zijn. Dit kunnen plekken zijn met veel medewerkers of een plek met veel echo, galm of achtergrondgeluiden.

Feedback vragen van medewerkers: vraag medewerkers om feedback te geven over geluidsoverlast. Dit kan bijvoorbeeld via enquêtes, gesprekken of interviews. Vraag ons om een voorbeeld van een vragenlijst!

Metingen: gebruik decibelmetingen, frequentiemetingen of nagalmmetingen. Of doe geluidsisolatie testen. Voor een goede meting heb je specialistische apparatuur en akoestische kennis nodig. Onze specialisten helpen je graag.

Identificeren van geluidsbronnen: inventariseer welke apparaten en machines veel geluid produceren.

Identificeren van activiteiten: identificeer welke activiteiten er zijn in de ruimte, zoals telefoongesprekken, vergaderingen of brainstormsessies

Materiaalgebruik en indeling: inspecteer de materialen die in het kantoor worden gebruikt (zoals harde vloeren, glazen wanden, enz.) en de indeling van de ruimte. Deze kunnen bijdragen aan akoestische problemen.

Door een combinatie van bovengenoemde stappen te gebruiken, krijg je een duidelijk beeld van de akoestische problemen op kantoor en de bronnen van geluid. Als je dit goed in kaart hebt kan je op zoek naar de oplossing met het meeste effect! Akoestische oplossingen zijn er in vele soorten en maten. Denk hierbij aan: wandpanelen, plafondpanelen, scheidingswanden, cabines, verlichting en meubilair.

Lees de volgende keer verder over de analyse van jouw werkomgeving en welke oplossingen er beschikbaar zijn.

Wil je een goede diagnose én een akoestische oplossing op maat? Overweeg dan het inschakelen van de akoestische adviseurs van Akoesta. Zij zijn gespecialiseerd in het beoordelen én het verbeteren van akoestiek.

Verander je omgeving in de beste versie om in te werken, te leren of te leven

Weet in 30 minuten welke mogelijkheden er voor jouw situatie zijn.