Middelbaar onderwijs

Een school waar rust regeert? Het kan!

Middelbaar onderwijs

In grote, open ruimtes is het vaak slecht gesteld met de akoestiek. Denk bijvoorbeeld aan de aula of gangen in een schoolgebouw. Dit kan leiden tot serieuze klachten bij leerlingen en docenten die deze ruimtes dagelijks gebruiken. Dat gold ook voor de school waarvan hier de fotos te zien zijn. Slechte akoestiek van lokalen en lawaaiige leerlingen hangen samen met gehoorklachten en stemproblemen. Niet alleen omgevingslawaai en de constructie van het gebouw zijn bepalend voor lawaai en hinderlijk geluid. Ook de opstelling van bijvoorbeeld snoep- en koffieautomaten, kluisjes en dergelijke kunnen van belang zijn. Bovendien speelt het juiste gebruik van ruimtes een rol. ‘Foute’ voorbeelden die genoemd worden zijn onder andere klassikaal les geven in een te groot praktijklokaal (slechte spraakverstaanbaarheid) of teveel leerlingen in een te klein lokaal.

Veel docenten onverstaanbaar

In lawaaierige ruimtes, zoals de aula, lokalen of drukke gangen, worden leerlingen en leerkrachten veel aan geluidsoverlast blootgesteld. In al deze ruimtes wordt door pratende, roepende, lopende en rennende mensen veel geluid geproduceerd. Als de akoestiek dan niet op orde is, zorgt dit al snel voor overlast. Geluidsoverlast op school is daardoor een veel voorkomend probleem. Slechte akoestiek van lokalen en lawaaiige leerlingen hangen samen met gehoorklachten en stemproblemen. 50,6% van de docenten in het secundair onderwijs moet hard praten om zich verstaanbaar te maken.Meer dan de helft van de respondenten zegt dat er op school docenten met gehoorproblemen zijn. Op een vijfde van de scholen heeft geen van de docenten gehoorproblemen. Problemen met of aan de stem komt volgens de respondenten op 37% van de scholen voor. 28% meldt geen problemen met de stem. Dit blijkt uit een onderzoek van Arbo-VO.

De oplossing

Geluidsisolatie op school zorgt ervoor dat geluiden de verschillende ruimtes niet in of uit komen. Geluidsabsorptie is erop gericht om de akoestiek in de verschillende ruimtes op school te verbeteren. Absorptie dringt namelijk de galm en intensiteit van het geproduceerde geluid terug. Scholen kunnen deze overlast flink terugdringen met de juiste akoestische oplossingen. Op deze school is veel aandacht besteed aan de verbetering van de akoestiek. Er is een groot aantal akoestische oplossingen toegevoegd aan de inrichting. Er is gebruik gemaakt van de oplossingen van Impact Acoustic, zoals Chatpods, plafondpanelen, verlichting, wandpanelen en akoestische werkplekken.

De cijfers

64

Afzonderlijke akoestische plafondpanelen in de schoolkantine

3

Akoestische treinopstellingen met akoestische verlichting

4

Akoestische belcellen

De 3 grote
take-aways

  1. Meer rust op school
  2. Minder klachten voor docenten (stem en gehoor)
  3. Kwaliteit onderwijs beter door betere verstaanbaarheid

Hoe is de akoestiek bij jou in het gebouw?

Veel werkplekken in Nederland voldoen niet aan de geluidsnorm. Gebruikers hebben vaak niet door hoe slecht de akoestiek is, omdat ze eraan gewend zijn geraakt. Dit heeft vaak (fysieke) klachten als gevolg zoals hoofdpijn, stress en concentratieproblemen. Een goede akoestiek kan dit voorkomen. De specialisten van Akoesta helpen je graag met een persoonlijk advies en indien nodig met een akoestische meting.

Neem contact op