Blog
Category

Goede akoestiek verbetert stressniveau, concentratie en productiviteit

Door
Floris Hollander
12/10/2021
5 min read
Share this post

Geluidsoverlast is één van de grootste klachten op kantoor. Dit kan komen door een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld: luid pratende collega’s, klikken op het toetsenbord of kantoorapparatuur (printers, computers) die een zoemend geluid produceren.

Goede akoestiek verbetert stressniveau, concentratie en productiviteit

Geluidsoverlast is één van de grootste klachten op kantoor. Dit kan komen door een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld: luid pratende collega’s, klikken op het toetsenbord of kantoorapparatuur (printers, computers) die een zoemend geluid produceren. Al dit lawaai zorgt ervoor dat medewerkers harder moeten praten om de herrie te overstemmen. En dat verslechtert vervolgens weer de werkomstandigheden op kantoor.

Akoestiek wordt vaak vergeten

Veel bedrijven vergeten vaak de akoestiek van het gebouw en de ruimtes als ze gaan renoveren of verbouwen. De aandacht gaat dan vaak vooral naar de esthetiek van de ruimtes. Er wordt dan geen rekening gehouden met het feit dat is bewezen dat een hoog geluidsniveau het stressniveau verhoogt, de concentratie verlaagt en de productiviteit negatief beïnvloedt.

Akoestische oplossingen die er ook nog goed uit zien

Er zijn veel goede oplossingen om hoge geluidsniveaus op kantoor aan te pakken, zonder dat de esthetiek aangetast wordt. Vergeleken met een aantal jaren geleden, zijn er nu veel effectieve producten die een oplossing bieden voor het lawaai van uw kantoor. En dat ziet er in veel gevallen ook nog heel goed uit!

Lees verder over drie belangrijke redenen waarom een goede akoestiek op je werkplek essentieel is en welke oplossingen er zijn:

akoesta belang van akoestiek

-1- Goede akoestiek verbetert het welzijn

Het is bewezen dat lawaaierige kantoren het stressniveau van medewerkers verhogen. Harde geluiden en blootstelling aan langdurig lawaai leiden tot fysiologische stressreacties in ons lichaam zoals bijvoorbeeld verhoogde bloeddruk en verhoogde hartslag.

Geluid beïnvloedt ons psychologisch, cognitief en gedragsmatig, ook al zijn we ons er niet van bewust.
Julian Treasure, CEO van The Sound Agency

-2- Goede akoestiek biedt privacy

Akoestische producten bieden privacy, bijvoorbeeld in vergaderruimtes of in privékantoren. Dit zorgt ervoor dat gesprekken niet gehoord kunnen worden door andere medewerkers en er dus duidelijke communicatie kan plaatsvinden. Denk aan een ongemakkelijk gesprek met een collega; het kan een hoop ergernis besparen.

-3- Goede akoestiek bevordert de arbeidsproductiviteit

Luidruchtige kantoren kunnen de productiviteit op de werkplek negatief beïnvloeden. Voortdurende onderbrekingen kunnen leiden tot een onvermogen om zich op het werk te concentreren. Dit houdt ook weer verband met het punt van welzijn omdat dit ertoe kan leiden dat werknemers zich gestrest voelen.

akoesta belang van akoestiek

Hoe ga je om met hoge geluidsniveaus op de werkplek?

Geluid absorberen bij de bron

Dit is vooral handig in open kantoorruimtes en vergaderruimtes. Je kunt akoestische panelen op muren, plafond, bureaus en zelfs op meubels installeren. Een andere manier om geluid bij de bron te absorberen is door gebruik te maken van banken/stoelen met een hoge rugleuning, of cubicles die privacy bieden en het geluid uit dat gebied dempen. Dit zijn een afsluitbare, akoestische ruimtes. Je kunt een cubicle zien als een ‘bubbel’ waarin een medewerker zich op zijn werk kan concentreren zonder te worden afgeleid door gesprekken van collega’s. En je collega’s worden ook niet afgeleid door jou! Cubicles zijn eenvoudig te installeren en indien gewenst, gemakkelijk te verplaatsen.

Geluid blokkeren

Dit kan door het tactisch plaatsen van schermen, barrières en wanden tussen de geluidsbron en de werkruimtes. Bureaupanelen zijn heel effectief in het blokkeren van geluid van bureau naar bureau in open kantoren, en zoals hierboven vermeld, kunnen cubicles ook worden gebruikt om geluid te blokkeren. Het geluidsniveau kan enorm worden verminderd met scheidingswanden en room-dividers, omdat ze het geluid dat door het kantoor gaat, blokkeren. Het toepassen van akoestische plafondpanelen kan ook de geluidsoverdracht naar andere ruimtes blokkeren.

Harde oppervlakken afdekken

Door harde oppervlakken zoals wanden en plafonds te bekleden met akoestisch materiaal wordt ongewenst geluid op kantoor verminderd. Harde oppervlakken absorberen geen geluidsgolven, dit betekent dat elk geluid in een ruimte met veel harde oppervlakken ‘stuitert’ en een echo-effect creëert. Het goed afdekken van harde oppervlakken in een kantoorruimte is essentieel voor optimale akoestische niveaus.

Maak kennis met de doeltreffende aanpak van Akoesta

Elke situatie en ruimte is anders en vraagt om een specifieke aanpak. De doeltreffende aanpak van Akoesta omvat alle facetten rondom akoestiek zoals akoestische metingen, akoestisch advies, 3d visualisaties en montage. Akoesta maakt akoestische oplossingen op maat en heeft een breed assortiment van akoestische producten voor werkomgevingen.

Meer weten?

Wilt je ook een comfortabele werkomgeving creëren door de akoestiek te verbeteren? Je vindt scheidingswanden, cubicles en andere akoestische oplossingen op maat. Laat het ons weten.

Of bekijk hier het project bij Alkmaar Sport waarbij we akoestiek hebben verbeterd én tegelijkertijd de ruimte corona-proof hebben gemaakt.

Verander je omgeving in de beste versie om in te werken, te leren of te leven

Weet in 30 minuten welke mogelijkheden er voor jouw situatie zijn.