Theater De Kampanje

Gasten kunnen in de foyer weer gesprekken voeren zonder last van hinderlijke geluidsweerkaatsingen

Theater De Kampanje

Theater de Kampanje is een bijzondere theatervoorziening gelegen op een unieke plek in een prachtig monumentaal gebouw op Willemsoord, dat vroeger dienst deed als scheeps- en onderhoudswerf van de Koninklijke Marine. Glas, baksteen, hout en staal zijn de oorspronkelijke elementen die je tegenkomt in De Kampanje. Stoer en robuust, zoals het vroeger op de werf was. De Kampanje, in 2016 bekroond met de Arie Keppler architectuurprijs, beschikt over een grote zaal voor 748 bezoekers en een Stadshal voor activiteiten tot 1.700 bezoekers. De Kampanje wordt ook gebruikt voor congressen, evenementen, beurzen, vergaderingen en symposia.

Wensenlijst

De schouwburgdirectie had de aanpassing van de akoestiek in de foyer al enige tijd op het verlanglijstje staan. Dat het nu daadwerkelijk is uitgevoerd met een prachtig resultaat vind men geweldig. ,,Wij houden regelmatig tevredenheidsonderzoeken’’, vertelt schouwburgdirecteur Arjaen Kersten. ,,Daarin is ook ruimte voor opmerkingen van de gasten. De akoestiek in de foyer werd daarbij vaak genoemd.’’ In de foyer kaatst het geluid tegen baksteen, beton en glas. Dat had een slechte akoestiek tot gevolg. ,,We hebben meerdere bedrijven gesproken. Maar zij konden niet garanderen dat de oplossingen die zij voorstelden ook zouden werken. Totdat we bij Akoesta uit Oostzaan terechtkwamen. Zij zeiden: „Dit is de oplossing. We weten zeker dat het werkt.’’ Vanaf nu is het voor, tussen en na de voorstelling aangenaam vertoeven in de foyer.

De oplossing

Speciaal voor de Kampanje zijn er zes grote kroonluchters ontworpen die rondom de bestaande lampen in de foyer zijn bevestigd. In de kroonluchters zijn akoestische panelen verwerkt die weerkaatsingen moeten dempen. Daarnaast is er op de glazen wand een vijftien meter lang akoestisch paneel aangebracht met daarop afbeeldingen van hoe het er vroeger uitzag op de Oude Rijkswerf Willemsoord. Bij de opening van het theaterseizoen kwamen er van gasten veel goede reacties. Sommige mensen waren ontroerd, omdat zij mensen kenden die op de werf hebben gewerkt en die er niet meer zijn. De oplossing verbetert niet alleen de akoestiek in de foyer, maar ook de uitstraling.

De cijfers

6

Levensgrote akoestische kroonluchters

15

Meter lang akoestsch wandpaneel

100%

Blije bezoekers en medewerkers

De 3 grote
take-aways

  1. Gasten kunnen weer een gesprek voeren in de foyer
  2. Medewerkers zijn minder vermoeid
  3. Theater De Kampanje kan weer alle zintuigen prikkelen

Hoe is de akoestiek bij jou in het gebouw?

Veel werkplekken in Nederland voldoen niet aan de geluidsnorm. Gebruikers hebben vaak niet door hoe slecht de akoestiek is, omdat ze eraan gewend zijn geraakt. Dit heeft vaak (fysieke) klachten als gevolg zoals hoofdpijn, stress en concentratieproblemen. Een goede akoestiek kan dit voorkomen. De specialisten van Akoesta helpen je graag met een persoonlijk advies en indien nodig met een akoestische meting.

Neem contact op