Akoestiek in gymzaal en geluidsoverlast op school

In grote, open ruimtes is het vaak slecht gesteld met de akoestiek. Gymzaal of sporthal zijn hiervan een goed voorbeeld, maar denk bijvoorbeeld ook aan de aula of gangen in een schoolgebouw. Dit kan leiden tot serieuze klachten bij mensen die deze ruimtes dagelijks gebruiken, uiteenlopend van leerlingen tot docenten lichamelijke opvoeding. Wij adviseren u graag over de beste maatregelen om dit geluidsprobleem op te lossen en daarmee te zorgen voor meer akoestisch comfort.

Op welke manier raakt geluidsoverlast scholen? 

Er zijn verschillende nadelige gevolgen van geluidsoverlast. School is nu juist wel de laatste plek waar je geconfronteerd wilt worden met: 

 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Concentratieverlies
 • Gehoor- en stemklachten

Toch zijn dit klachten die vaak terugkomen bij mensen die regelmatig werken of sporten in een gymzaal zonder goede akoestiek. Ook in andere lawaaierige ruimtes, zoals de aula of drukke gangen, worden leerlingen en leerkrachten veel aan geluidsoverlast blootgesteld. 

In al deze ruimtes wordt door pratende, roepende, lopende en rennende mensen veel geluid geproduceerd. Als de akoestiek dan niet op orde is, zorgt dit al snel voor overlast. Geluidsoverlast op school is daardoor een veel voorkomend probleem. Gelukkig is er ook iets aan te doen.

De reden van slechte akoestiek in gymzalen

De slechte akoestiek in een sporthal komt altijd door een gebrek aan absorptie van het geproduceerde geluid. Het gevolg is veel galm en een lange nagalmtijd. In de zaal ontstaan hierdoor hoge geluidniveaus.

Dat betekent dat ook de oplossing in de hal zelf moet worden gezocht. Daarvoor is het goed om het onderscheid duidelijk te maken tussen geluidsisolatie en -absorptie:

 • Geluidsisolatie in de sporthal zorgt ervoor dat geluiden de sporthal niet in of uit komen. Daarmee is geluidsisolatie in de sporthal geschikt om ervoor te zorgen dat andere mensen in het gebouw geen last hebben van de sportende mensen of dat de gymzaal een geschikte plek is voor het afnemen van tentamens, doordat geluiden van buiten niet tot de hal doordringen.
 • Geluidsabsorptie is erop gericht om de akoestiek in de gymzaal te verbeteren. Absorptie dringt namelijk de galm en intensiteit van het in de zaal geproduceerde geluid terug. Hierdoor krijgt het een prettiger karakter en is het minder hinderlijk.

Hetzelfde principe geldt voor gangen, aula’s en andere plekken met geluidsoverlast. Scholen kunnen deze overlast flink terugdringen met de juiste akoestische oplossingen.

Zo helpen wij bij geluidsoverlast op school of in de sporthal

Bij Akoesta hebben we veel ervaring met het akoestisch optimaliseren van gymzalen en sporthallen. Dit doen we op basis van de door NOC-NSF gepubliceerde richtlijnen voor de in een zaal geldende nagalmtijd.

Met akoestische metingen bepalen we of deze richtlijnen gehaald worden. Op basis van de resultaten doen we praktische aanbevelingen ter verbetering. Na oplevering voeren we desgewenst een nieuwe meting uit, om de nieuwe waarden vast te stellen

Zo maken we van de gymzaal een aangename en comfortabele ruimte om in te sporten, te trainen en les te geven. Hetzelfde principe is uiteraard toepasbaar op andere ruimtes waar geluidsoverlast op school ervaren wordt.

Voordelen van onze oplossingen gymzaal akoestiek 

Bij Akoesta vinden we dat elke ruimte waar mensen dagelijks werken, leren of ontspannen, een prettige ruimte hoort te zijn. Daarom hebben we een breed aanbod van effectieve maatregelen tegen geluidsoverlast. Scholen veranderen daarmee van een plek vol rumoer en afleiding, in een oase van rust en concentratie. De gymzaal akoestiek is niet langer een bron van ongemak, maar biedt een prettige omgeving aan sporters en docenten.

Dit zijn de belangrijkste voordelen van onze geluidsoverlast oplossingen voor school:

 • Gemaakt van stevig materiaal dat tegen een stootje kan, met een hoge absorptiewaarde.
 • Afgeronde afwerking ter bescherming bij vallen en stoten.
 • Gemakkelijk in montage en eenvoudig om een los paneel te vervangen.
 • Te bedrukken met elke gewenste print, van een slogan tot een inspirerende of rustgevende prent, maar ook leverbaar als effen panelen van stof. 
 • Altijd op maat gemaakt, waardoor de akoestische oplossing altijd passend is te maken aan de geluidsoverlast ter plaatse.

Neem contact met ons op en ontdek hoe we ook voor geluidsoverlast op uw school een maatwerkoplossing leveren. 

Wilt u de akoestiek van uw ruimte verbeteren?

Wij komen graag langs voor een Quick Scan.
We bespreken graag uw wensen en helpen u graag met de juiste oplossing.

Voorbeeld projecten