Blog
Category

Happy spaces met duurzame kantoorinrichting

Door
Floris Hollander
6/4/2021
min read
Share this post

Duurzame kantoorinrichting is actueel voor veel organisaties! Het wordt vaak geassocieerd met duurzaam kantoormeubilair en energiezuinige apparatuur. Maar je kunt ook verder kijken!

Energiebesparende LED lampen, kantoorplanten, eerlijke koffie, gerecycled papier, optimale akoestiek en zelfs meubilair gemaakt van bamboe. Het zijn allemaal ingrediënten voor een duurzame kantoorinrichting.

Duurzame kantoorinrichting is actueel voor veel organisaties! Het wordt vaak geassocieerd met duurzaam kantoormeubilair en energiezuinige apparatuur. Maar je kunt ook verder kijken! Bijvoorbeeld naar duurzame inzetbaarheid van medewerkers, klimaatbeheersing, akoestiek, impact op het milieu, nieuwe technologieën en efficiëntie.

Akoesta Happy spaces met duurzame kantoorinrichting

Duurzaam kantoormeubilair

Duurzaam kantoormeubilair is, niet verrassend, gemaakt van milieuvriendelijke materialen. Steeds meer meubilair wordt geproduceerd volgens het Cradle to Cradle principe. Hierbij wordt in de ontwerpfase van het meubel al rekening gehouden met de mogelijkheid van 100% recycling. De grondstoffen van Cradle to Cradle producten kunnen eenvoudig gescheiden worden om vervolgens opnieuw gebruikt te worden. Ga je voor milieubewust? Kies dan voor bamboe in je kantoorinrichting. Bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld én verorbert CO2. Wil jij graag houten kantoormeubilair? Dan is bamboe de perfecte, duurzame optie! Maar kies in ieder geval voor kantoormeubilair met het milieukeur.

8 tips voor de aanschaf van duurzame meubels
  1. Duurzaam kantoormeubilair is eenvoudig te herkennen aan het milieukeur. Kantoormeubelen voorzien van het milieukeur zijn volledig duurzaam geproduceerd.
  2. Kies voor kantoormeubelen met een minimale levensduur van 5 jaar.
  3. Wordt het kantoormeubilair intensief gebruikt? Kies dan voor stevige, duurzame meubels. Goedkoop blijkt vaak duurkoop.
  4. Kies niet voor zwaardere kantoormeubels dan je eigenlijk nodig hebt. Lichte meubels zijn gemakkelijker te verstellen, te verplaatsen of te verhuizen dan zwaar kantoormeubilair.
  5. Let op dat onderdelen, maar ook kleuren, van het kantoormeubilair de komende 10 jaar nog te bestellen zijn, zodat je niet het hele meubel moet vervangen als er een onderdeel kwijtraakt of kapot gaat.
  6. Beperk het aantal varianten van kleuren, soorten en materialen, zodat het nieuwe kantoormeubilair flexibel ingezet kan worden.
  7. Ook inklapbaar of stapelbaar kantoormeubilair is een manier om flexibel met de kantoorinrichting om te gaan. Bovendien zorgt inklapbaar of stapelbaar kantoormeubilair voor efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte.
  8. Kies voor bureaustoelen en ander kantoormeubilair met gemakkelijk te reinigen bekleding. Hierdoor hoef je het niet direct te vervangen wanneer de bekleding vies is geworden

Energiezuinige apparatuur

Een energiezuinige computer of koelkast gebruikt de stroom efficiënter, waardoor het beter is voor het milieu. Daarbij wordt dit soort apparatuur kritisch beoordeeld op CO2-uitstoot. Kiezen voor apparatuur met een laag energieverbruik lijkt voor de hand te liggen, maar dat is nog lang niet in elke organisatie het geval. Een desktop verbruikt bijvoorbeeld veel meer energie dan een laptop. Met energiezuinige apparatuur kan je bovendien ook geld besparen

Duurzame inzetbaarheid van medewerkers

Organisaties die aandacht hebben voor de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van hun medewerkers, zijn goed op weg naar duurzame inzetbaarheid. Gevolg van duurzame inzetbaarheid is meer werkplezier, minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit. Een duurzame kantoorinrichting met happy spaces draagt enorm bij aan de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van de werknemers. Frisse lucht, een goede akoestiek en voldoende daglicht zijn van essentieel belang. En het zorgt voor happy faces bij uw medewerkers!

Akoesta Happy spaces met duurzame kantoorinrichting

Plantje voor de sfeer

Het gebruik van planten zorgt voor meer zuurstof en een hogere luchtvochtigheid van ruimtes. De groene kantoorplanten maken ons gezonder, productiever en ze zorgen voor minder stress. Ze verdampen water en filteren de lucht van stofdeeltjes en andere schadelijke stoffen. Naast dat de groene kantoorplanten ons prettiger laten voelen, geeft het sfeer en maakt het de kantoorruimte helemaal af.

Akoesta Happy spaces met duurzame kantoorinrichting

Activity Based Design

Het hanteren van flexibele werkplekken en flexibele werktijden heeft een positieve invloed op de milieubelasting en het economisch rendement van het kantoor. Daarnaast is het bij een duurzame kantoorinrichting belangrijk dat werknemers weten voor welke activiteiten (samenwerken, geconcentreerd werken, individueel werken, ontspannen, flexwerken, etc.) de ruimtes zijn bestemd. De juiste mix van ruimtes gebaseerd op acitivity based design, heeft een positieve invloed op de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

Nieuwe technologieën

Binnen een duurzame kantoorinrichting zijn nieuwe technologieën niet weg te denken. De inzet van deze technologieën helpt om efficiënt om te gaan met de beschikbare tijd. Denk bijvoorbeeld aan Microsoft Teams of Zoom voor videocalls of werken ‘in the cloud’. Ook slimme document- en printoplossingen, apps die het werkproces ondersteunen, het gebruik van elektrische auto’s en het stimuleren van het gebruik van het openbaar vervoer horen bij een duurzame kantoorinrichting.

Akoesta Happy spaces met duurzame kantoorinrichting

Efficiëntieslag

Om een efficiëntieslag te kunnen slaan naar een duurzame kantoorinrichting, moeten zaken als beveiliging, verlichting, IT en schoonmaak kritisch worden bekeken. Efficiëntie gaat ook op voor inkoop. Energie, apparatuur, materiaal, koffie/thee en meubilair: alles kan efficiënt en duurzaam ingekocht worden. Zeker wanneer je het op grote schaal doet.

Drink jij je koffie groen?

Koffie is onmisbaar op elk kantoor. Voor veel mensen is het essentiële brandstof en broodnodig om de dag door te komen. Bij een duurzame kantoorruimte, kan eerlijke en verantwoorde koffie natuurlijk niet ontbreken.

Akoesta Happy spaces met duurzame kantoorinrichting

Wil je meer weten over een duurzame kantooromgeving en de multi-space aanpak? We drinken graag een (groene) koffie met je (online of offline). Neem dan contact met ons op.

Bekijk onze duurzame, akoestische oplossingen voor duurzame kantoorinrichtingen of lees hier meer over de veranderende kantooromgeving na corona.

Verander je omgeving in de beste versie om in te werken, te leren of te leven

Weet in 30 minuten welke mogelijkheden er voor jouw situatie zijn.