Blog
Category

Meer thuiswerken, ook na corona. Wat betekent dat voor je kantoor?

Door
Floris Hollander
24/6/2020
5 min read
Share this post

Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle werknemers meer vanuit huis wil blijven werken als de coronacrisis voorbij is. Ook werkgevers staan hier steeds meer voor open. Wat betekent dat voor de functie en inrichting van kantoren?

Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle werknemers meer vanuit huis wil blijven werken als de coronacrisis voorbij is. Ook werkgevers staan hier steeds meer voor open. Wat betekent dat voor de functie en inrichting van kantoren?

Werkgevers hebben meer vertrouwen in thuiswerken
Veel werkgevers hebben nu gezien dat thuiswerken gewoon goed werkt en hebben ervaren dat er geen sprake is van minder productiviteit. Het vertrouwen in thuiswerken onder werkgevers is toegenomen. Twitter heeft bijvoorbeeld onlangs aangekondigd dat alle medewerkers na corona „voor altijd” thuis mogen blijven (als ze dat willen). Ook Facebook volgde met een zelfde aankondiging.

Niet standaard de file in om te werken
Naast hogere productiviteit leidt thuiswerk tot minder reistijd en reiskosten. Thuis lukt het meeste kantoorwerk ook uitstekend. We hoeven niet de file in om ons werk te doen. Gedeeltelijk thuiswerken heeft veel voordelen. Je bent flexibeler en productiever, het is goed voor de balans tussen werk en privé, het scheelt reistijd en het is ook nog eens beter voor het milieu. Bovendien hebben bedrijven vanwege corona grote investeringen gedaan in technologie om het thuiswerken te optimaliseren. Die technologie zullen ze niet na corona in de prullenbak gooien.

Akoesta meer thuiswerken web

Het kantoor krijg meer een sociale functie
Door deze ontwikkeling wordt het kantoor steeds meer een plek waar je elkaar ontmoet. Het krijgt veel meer een sociale functie. Vergelijk je kantoor met een café: daar ga je ook niet elke dag heen (althans de meeste mensen niet). De afwisseling van soms thuis werken en soms in een sociale omgeving waar je anderen ontmoet, dat geeft flexibiliteit en een gevoel van vrijheid. Wanneer je waar wil werken moet je zelf grotendeels kunnen bepalen. De werkzaamheden waarvoor concentratie en rust nodig is, kunnen vaak beter thuis gedaan worden.

Kantoorinrichting na corona; op basis van activity based working
De verwachting is dat kantoren meer en meer ingericht gaan worden volgens het principe van activity based working, waarbij kantoorruimtes niet zijn ingedeeld op basis van persoonlijke functies, maar op basis van activiteiten. Denk hierbij aan concentratieruimtes, brainstormruimtes, belruimtes, vergaderruimtes en loungeplekken. Bij Unilever zijn bijvoorbeeld de ruimtes in het nieuwe kantoor ingedeeld in verschillende kleurzones. Blauw staat voor rust en stilte, rood is het drukke gedeelte waar bijvoorbeeld ook kan worden geluncht.

Creëer een ‘happy space’
Er zijn aspecten die voor het perfecte kantoor belangrijk zijn zoals stoelen, bureaus, temperatuur, (dag)licht, luchtkwaliteit en ook het geluidsniveau. Heb je dat allemaal goed op orde? Dan heb je een ‘happy space’!

Akoestiek blijft ook na corona een belangrijke factor voor het creëren van het ideale kantoor met sociale functie. In vergaderruimtes of brainstromruimtes is het belangrijk om elkaar goed te kunnen verstaan zonder hinderlijke nagalm. En in een concentratieruimte of belruimte is het belangrijk dat je afgesloten blijft van geluiden van buitenaf.

Akoesta meer thuiswerken web

Wil je meer weten over akoestiek en happy spaces? Neem dan contact met ons op.

Download de speciale brochure met kant en klare oplossingen voor social distance op kantoor. Of bekijk de speciale pagina met het complete assortiment

Lees welke maatregelen nodig zijn op kantoor in de 1,5 meter economie.

We hebben ook goede oplossingen voor tijdelijke behandelkamers, COVID units en werkplekken!

Lees ook hoe je een thuis een fijne werkplek kunt creëren!

Verander je omgeving in de beste versie om in te werken, te leren of te leven

Weet in 30 minuten welke mogelijkheden er voor jouw situatie zijn.