Blog
Category

7 werkplektrends voor 2020

Door
Floris Hollander
23/12/2019
5 min read
Share this post

We hebben een overzicht met werkplektrends voor 2020 samengesteld. Deze trends laten zien hoe je een werkomgeving kunt creëren die is afgestemd op de behoeften van de moderne werknemer.

Technologie wordt steeds slimmer en veranderende manieren van werken blijven invloed hebben op het inrichten van de werkplek. De moderne werkplek verandert continue.

Zo aan het begin van het nieuwe jaar hebben we een overzicht met werkplektrends voor 2020 samengesteld. Deze trends laten zien hoe je een werkomgeving kunt creëren die is afgestemd op de behoeften van de moderne werknemer.

akoesta trends 2020

Trend # 1 Het belang van een gezonde werkplek

Een goede werkplekomgeving verhoogt het geluk, het moreel en de motivatie van medewerkers. Een gezonde werkplek is bepalend voor het succes van je bedrijf. Wanneer de werkomgeving goed is, worden werknemers zelfs zeer betrokken en leveren in ruil daarvoor:

  • 21% hogere winstgevendheid
  • 17% hogere productiviteit
  • 10% hogere klantbeoordelingen

De helft van de Millennials en 75% van Gen Z’s hebben hun baan opgezegd vanwege bezorgdheid over de geestelijke gezondheid. Als gevolg hiervan nemen steeds meer bedrijven (Google, JP Morgan en Goldman Sachs) therapeuten in dienst en creëren ze gezondheidscentra om werknemers te ondersteunen (Bronnen: Finances Online, Dan Schawbel).

Trend # 2 Werk op afstand is het nieuwe trefwoord

Uit recent onderzoek blijkt dat 70 procent van de professionals nu minimaal één dag per week op afstand werkt en 53 procent minimaal de helft van de week op afstand werkt. Dat betekent dat bedrijven hun kantoorruimte daaraan moeten aanpassen om te voldoen aan de steeds veranderende behoeften en verwachtingen van hun medewerkers (Bron: Ambius).

Trend # 3 De nadruk tussen werk en privéleven

Hoewel 75 procent van de fulltime werknemers wereldwijd zegt dat ze voldoende tijd hebben om hun belangrijke taken te voltooien, werkt bijna twee op de vijf (37 procent) elke week meer dan 40 uur. Bovendien beweert 71 procent dat werk hun persoonlijke leven verstoort. De moderne werknemer is nu op zoek naar een betere balans tussen werk en privé én naar voordelen die een positieve invloed hebben op hun welzijn (Bronnen: Workplace Trends en Finances Online).

Trend # 4 Sociaal doel wordt een prioriteit

Om met succes jong personeel aan te trekken en te behouden, moeten bedrijven een sociaal doel tot een prioriteit maken. De jongere generaties (Millennials en Gen Z) jagen deze maatschappelijke trend aan (Bronnen: Finances Online en Kronos).

De Gen Z wil werken voor bedrijven die zinvol werk doen. Dit verlangen naar betekenis weegt zwaarder dan financiële voordelen of flexibiliteit in werk.

Trend # 5 Technologie en AI

We staan aan het begin van wat Industrie 4.0 wordt genoemd. Een nieuwe manier van waarde creatie die bedrijfsmodellen, producten, divisies, processen en methoden verstoort. Kunstmatige intelligentie versnelt deze trend door samenwerkingsprocessen veel efficiënter te maken. Virtuele assistenten kunnen locaties boeken, agenda’s synchroniseren, notities maken, acties toewijzen en vervolgbijeenkomsten opzetten – waardoor het voor individuen gemakkelijker wordt om contact te maken en als teams te werken, en een hogere productiviteit mogelijk te maken (Bronnen: Deloitte en NTT).

Trend # 6 De groeiende aandacht voor agile manieren van werken

Circa 70% van de organisaties zegt dat één van de tastbare voordelen van hun digitale strategie het vormen van nieuwe manieren van werken is door middel van organisatorische transformatie. Werk zal steeds meer ‘Wat we doen’ zijn in plaats van ‘Een plek waar we naartoe gaan’. Mobiliteit wordt steeds belangrijker en dit zal ook blijken uit het gebruik van de werkruimte. Het is belangrijk om je ruimtegebruik te bestuderen om te zien hoe je de werkruimte kunt verbeteren (Bronnen: NTT en Lanico).

Trend # 7 Duurzaamheid

In een onderzoek van HP ontdekten ze dat 61% van de mensen van mening is dat duurzaamheid verplicht is, 58% zei dat milieubewuste werkwijzen cruciaal zijn voor het aantrekken van toekomstige werknemers en 46% zou alleen werken voor duurzame bedrijven. Duurzaamheid wordt echt een onderwerp, en dit keer wordt het ook aangedreven door het personeel (bron: HP).

Bij Akoesta willen we altijd op de hoogte zijn van trends en innovaties. We kunnen je daardoor beter helpen met onze maatwerk oplossingen op het gebied van akoestiek. Met onze oplossingen dragen we bij aan een gezonde en comfortabele werkplek. En dat zorgt voor happy spaces!

Wil je meer weten over happy spaces? Neem dan contact met ons op!

Verander je omgeving in de beste versie om in te werken, te leren of te leven

Weet in 30 minuten welke mogelijkheden er voor jouw situatie zijn.