Kantoorbeleving speelt cruciale rol bij betrokkenheid en productiviteit van medewerkers

Onderzoek bevestigt het belang van werken op kantoor en de invloed van kantoorbeleving op betrokkenheid en productiviteit van medewerkers.

Floris Hollander

-

3/23/2022

Onderzoek bevestigt opnieuw het grote belang van werken op kantoor en de grote invloed van kantoorbeleving op betrokkenheid en productiviteit van medewerkers. Onlangs heeft Steelcase een wereldwijd onderzoek uitgevoerd met als doel de ervaringen, behoeften en verwachtingen van medewerkers te onderzoeken. Met name met betrekking tot werken op kantoor versus thuiswerken.

Er zijn drie belangrijke bevindingen die in het onderzoek naar voren komen.

Akoesta kantoorbeleving is cruciaal

1- Het kantoor speelt een cruciale rol in hoe men zich verhoudt tot hun organisatie

Het kantoor speelt een cruciale rol in hoe mensen zich verhouden tot hun organisatie. Als mensen graag vanuit hun kantoor werken, zijn ze meer:

  • Betrokken
  • Productief
  • Verbonden met de cultuur van de organisatie
  • Meer bereid om langer te blijven werken voor de organisatie

Het onderzoek analyseerde een groot aantal factoren die van invloed zijn op betrokkenheid, productiviteit, verbondenheid met de bedrijfscultuur en retentie. Ze keken naar zaken waar veel organisaties nu mee bezig zijn, zoals inkomen en het aanbieden van hybride werk. Ook werd er gekeken naar andere factoren, zoals woon-werkverkeer, dienstverband bij het bedrijf en de grootte van het bedrijf. De factor die de betrokkenheid, productiviteit en het gevoel zich verbonden te voelen met de cultuur het meest beïnvloedde is wanneer mensen graag op kantoor werken. Het behoud van werknemers wordt het meest beïnvloed door hun dienstverband bij de organisatie – gevolgd door of ze het leuk vinden om op kantoor te werken.

Bijna alle medewerkers (87%) zullen minstens een deel van hun week op kantoor werken, dus of ze er graag zijn of niet, heeft een aanzienlijke impact. Als je als organisatie de kantoorervaring kunt verbeteren, de perceptie van mensen zonder voorkeur kan veranderen en een aantal mensen kan overtuigen die momenteel de voorkeur geven aan thuis, zou dit een rendement op de investering kunnen bieden in termen van verhoogde betrokkenheid, productiviteit, verbondenheid met de organisatie en het behoud van werknemers. Door de werkomgeving te veranderen en mensen meer te geven van wat ze nodig hebben en verwachten, kunnen organisaties een betere werkervaring creëren en deze resultaten verbeteren.

Akoesta terug naar kantoor na corona

2-Medewerkers willen thuiswerkdagen inruilen voor een eigen werkplek op kantoor

Mensen zijn bereid thuiswerkdagen in te ruilen voor een eigen werkplek op kantoor – terwijl ze de autonomie en flexibiliteit van hybride werk willen, zijn medewerkes op zoek naar keuze en controle en een gevoel van verbondenheid.

Al voor corona was er al veel discussie over het open kantoor. Medewerkers die geen eigen bureau meer hadden, vonden het soms bevrijdend om overal te werken, maar voelden zich ook onrustig als ze geen duidelijke plek op kantoor hadden.

Organisaties spelen in op de wens van mensen naar flexibiliteit en privacy door hybride werkopties aan te bieden, die een mate van autonomie kunnen bieden die veel mensen vóór de pandemie niet hadden ervaren. Zo’n 42% werkte nooit vanuit huis en 20% deed dit af en toe. Maar hybride werkopties alleen voldoen niet aan de algemene behoeften van werknemers. Sterker nog, mensen zijn bereid om thuiswerkdagen in te ruilen voor meer privacy, comfort en controle op kantoor. Meer medewerkers gaven aan dat ze liever een eigen bureau op kantoor hadden dan veel dagen thuiswerken.

Akoesta Het traditionele kantoorconcept

3- Medewerkers willen dat het kantoor helpt bij samenwerken én focussen

Beschikbaarheid van concentratie / prive ruimtes op kantoor zijn belangrijker dan ooit. Mensen willen dat hun kantoor hen helpt bij het samenwerken én bij het focussen. Het gebruik van de werkplek om relaties op te bouwen is zonder twijfel van cruciaal belang voor het creëren van een sterke cultuur en het helpen van mensen om het gevoel van verbondenheid te voelen. Maar het kantoor moet veel meer doen dan dat. Mensen besteden meer tijd dan ooit aan videogesprekken, wat de manier waarop werk plaatsvindt radicaal heeft veranderd. Medewerkers hebben ook ruimtes nodig die zijn ontworpen om deze nieuwe manier van werken te ondersteunen.

Het is logisch dat wanneer mensen met anderen moeten werken, ze kiezen om naar kantoor te gaan. Dat is waarom veel kenners zeggen dat het kantoor een bestemming zal worden voor samenwerking en het samenbrengen van mensen, ervan uitgaande dat mensen thuis individueel gericht werk zullen doen. Het probleem is alleen dat het zo niet werkt. Werkweken zijn niet netjes verdeeld in samenwerkingsdagen en focusdagen – mensen doen de hele dag zowel groeps- als individueel werk. Effectief samenwerken is een combinatie van samenwerken en individueel werken. En voor de meeste mensen maakt het woon-werkverkeer het onpraktisch om de hele dag heen en weer te schakelen tussen kantoor en thuis, wat betekent dat mensen moeite zullen hebben om productief te zijn als de werkplek geen faciliteiten heeft voor privacy. Samenwerking kan medewerkers naar kantoor trekken, maar als medewerkers daar geen individueel gericht werk kunnen doen, zullen ze moeite hebben om zich productief te voelen nadat ze het woon-werkverkeer hebben gemaakt.

akoesta kantoor werkplek

Maak kennis met de doeltreffende aanpak van Akoesta
We zijn ervan overtuigd dat de werkomgeving voor een belangrijk deel bijdraagt aan de gezondheid, de productiviteit en het geluksgevoel van medewerkers. Happy spaces zorgen voor happy faces. Daarom adviseren we je graag hoe de juiste akoestische oplossing jouw kantoor kan veranderen in een plek waar medewerkers, zakelijke contacten en natuurlijk jijzelf akoestisch comfortabel kunnen verblijven.

Elke situatie en ruimte is anders en vraagt om een specifieke aanpak. De doeltreffende aanpak van Akoesta omvat alle facetten rondom akoestiek zoals akoestische metingen, akoestisch advies, 3d visualisaties en montage. Akoesta maakt akoestische oplossingen op maat en heeft een breed assortiment van akoestische producten voor werkomgevingen.

Meer weten?
Wil je ook een comfortabele werkomgeving creëren door de akoestiek te verbeteren? Laat het ons weten. Of bekijk al onze akoestische oplossingen op maat.

Bron: Steelcase

Gerelateerde posts

Meer zoals dit