Hoe ontwerp je een goede ruimte voor video-meetings?

Het ontwerp van een ruimte voor video-meetings gaat over meer dan alleen de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van audio en video. In dit artikel lees je over de belangrijkste onderdelen voor het beste ontwerp van videoconferentieruimtes.

Floris Hollander

-

11/11/2021

Het ontwerp van een ruimte voor video-meetings gaat over veel meer dan alleen de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van audio en video. Beide zijn natuurlijk belangrijk voor een succesvol ontwerp van dit soort ruimtes. Maar een goed ontwerp van een videoconferentieruimte houdt veel meer in dan dat. In dit artikel lees je over de belangrijkste onderdelen voor het beste ontwerp van videoconferentieruimtes.

akoeste video conference ruimte

Ruimte-indeling

De configuratie van de ruimte kan de kwaliteit van het ontwerp van de videoconferentieruimte maken of breken. De ruimte moet zo worden samengesteld dat elke persoon in de kamer en de externe gebruikers die inloggen, alles kunnen zien en horen wat er wordt gezegd en wat er wordt weergegeven. Er moet een ruimte worden gekozen die geen moeilijke hoeken of te veel ramen heeft.

Verlichting
Het ontwerp van de videoconferentieruimte moet ook een geschikt verlichtingssysteem bevatten. Als een ruimte te licht is, kan het moeilijk zijn om de video goed te zien. Als er grote ramen zijn, zijn goede gordijnen echt noodzakelijk. Wandverlichting of inbouwverlichting is veel beter en minder verblindend dan plafondarmaturen.

Videotechnologie
De externe deelnemers van een video-call maken verbinding met behulp van een smartphone, laptop, desktopcomputer of tablet. Ze hebben duidelijk zicht nodig op de ruimte en op de personen die de vergadering leiden. In een video-call kunnen ook beelden worden gedeeld via whiteboards of high-definition schermen. Deze moeten natuurlijk duidelijk zichtbaar zijn door de deelnemers op afstand én de mensen in de vergaderruimte. De videoapparatuur moet een helder beeld kunnen geven. De videotechnologie is de afgelopen jaren aanzienlijke verbeterd. De helderheid van beeldschermen is op dit moment ongekend goed.

Audiotechnologie
Nieuwe audiotechnologie is kristalhelder, zelfs bij lagere volumes. Dit is belangrijk voor de personen die fysiek aanwezig zijn om de spreker goed te kunnen horen. De deelnemers op afstand moeten goed kunnen horen met de apparaten die ze tot hun beschikking hebben, of het nu een smartphone, een laptop of iets anders is.

Akoestiek van de ruimte
Geluiden van buiten de vergaderruimte mogen geen afleiding zijn. Ook het geluid binnen de ruimte mogen niet teveel weerkaatsen. Hoe stiller het ontwerp van de videoconferentieruimte, hoe beter de geluidskwaliteit. Het kiezen van de juiste materialen die het geluid kunnen absorberen is hierbij van groot belang. Voor een optimale akoestiek kan je gebruik maken van akoestische panelen. Het plaatsen van akoestische panelen is een laagdrempelig oplossing om het akoestisch comfort in een ruimte te verbeteren. Deze akoestische panelen worden gemaakt van materiaal dat goed in staat is om geluid te absorberen. Dit in tegenstelling tot harde materialen zoals ramen, muren, vloeren en kantoormeubilair waartegen geluidsgoven alle kanten op weerkaatsen. Akoestische panelen zijn leverbaar in een stijlvolle uitstraling en te verkrijgen als effen panelen van stof of bedrukt met elke gewenste visual.

akoeste video conference ruimte

Bij Akoesta zijn we ervan overtuigd dat de werkomgeving voor een belangrijk deel bijdraagt aan de gezondheid, de productiviteit en het geluksgevoel van medewerkers. Happy spaces zorgen voor happy faces. Daarom adviseren we je graag hoe de juiste akoestische oplossing jouw kantoor kan veranderen in een plek waar medewerkers, zakelijke contacten en natuurlijk jijzelf akoestisch comfortabel kunnen verblijven. En dat geldt ook voor de video-conferencing ruimte.

akoeste video conference ruimte

Maak kennis met de doeltreffende aanpak van Akoesta
Elke situatie en ruimte is anders en vraagt om een specifieke aanpak. De doeltreffende aanpak van Akoesta omvat alle facetten rondom akoestiek zoals akoestische metingen, akoestisch advies, 3d visualisaties en montage. Akoesta maakt akoestische oplossingen op maat en heeft een breed assortiment van akoestische producten voor werkomgevingen.

Meer weten?
Wilt je ook een comfortabele werkomgeving creëren door de akoestiek te verbeteren? Je vindt scheidingswanden, cubicles en andere akoestische oplossingen op maat. Laat het ons weten.

Gerelateerde posts

Meer zoals dit