Blog
Category

Millennials, technologie en groen: de toekomst van werkplekken

Door
Floris Hollander
19/4/2023
5 min read
Share this post

Hoe ziet het kantoor eruit in 2030? Het is belangrijk om hierop te anticiperen, omdat een goed ingerichte werkplek niet alleen het welzijn van werknemers verbetert, maar ook de productiviteit verhoogt. Randstad verwacht een aantal trends.

Hoe ziet het kantoor eruit in 2030? Er zullen door technologische ontwikkelingen veel veranderingen plaatsvinden. Bovendien zal in 2030 zo’n 75% van de beroepsbevolking uit millennials bestaan. Ook hun wensen worden meegenomen in de inrichting van het kantoor. Het is belangrijk om hierop te anticiperen, omdat een goed ingerichte werkplek niet alleen het welzijn van werknemers verbetert, maar ook de productiviteit verhoogt. Enkele trends die we, volgens Randstad, kunnen verwachten zijn:

-1- Meer groen

Planten worden steeds belangrijker in de werkplek van de toekomst, omdat ze een positief effect hebben op het welzijn van werknemers en stress verminderen. Onderzoek heeft aangetoond dat een groene werkomgeving de creativiteit en productiviteit van werknemers vergroot. Bovendien levert het vaak ook een positieve bijdrage aan de akoestiek.

-2- Exit kantoortuinen

Open werkplekken met veel prikkels leiden tot meer fouten en stress. Kantoren die zijn ingericht voor flexibiliteit, concentratie, welzijn en samenwerking zijn steeds populairder. Denk hierbij aan werkplekken met office pods, grote tafels voor groepswerk, lounges en afgesloten ruimtes voor telefoongesprekken of meetings.

-3- Artificial intelligence (AI) als personal assistent

AI-systemen zoals chatbots en persoonlijke assistenten worden steeds belangrijker op de werkplek en kunnen kleine dagelijkse problemen oplossen of helpen bij het plannen van taken zoals agendabeheer en reizen.

-4- Mobiel werken

Werken op afstand en flexibele uren zijn steeds populairder. Werkgevers moeten daarom investeren in digitale technologieën zoals cloud computing, tablets, smartphones, social media, mobiele apps en web collaboration tools om werknemers de flexibiliteit te bieden die ze nodig hebben.

-5- Impact van technologie op de arbeidsmarkt

Automatisering zal naar verwachting zo'n 23% van het bestaande werk doen verdwijnen, terwijl niet-routinematig interactief en analytisch werk juist zal toenemen. Het is nog onduidelijk of kantoren in omvang zullen veranderen. Een kantoor met flexibele werkplekken lijkt de beste manier om hierop in te kunnen spelen.

In de toekomst zal de werkplek dus moeten worden ingericht voor samenwerking, flexibiliteit en het welzijn van medewerkers. Dit is niet alleen in lijn met de wensen van millennials, maar heeft ook een positief effect op de productiviteit en creativiteit van werknemers in de organisatie. Ook een goede kantoorakoestiek heeft hier een grote invloed op. Om de kantoorakoestiek te verbeteren zijn er veel laagdrempelige oplossingen die relatief gemakkelijk te realiseren. Hoewel het lastig is om de precieze invulling van de werkplek van de toekomst te voorspellen, is het duidelijk dat investeren in een goed ingerichte werkplek loont.

Meer weten over de oplossingen van Akoesta? Neem dan contact op met onze specialisten!

 

Verander je omgeving in de beste versie om in te werken, te leren of te leven

Weet in 30 minuten welke mogelijkheden er voor jouw situatie zijn.