Blog
Category

Akoestiek: de stille kracht achter productiviteit en werkplezier

Door
Floris Hollander
25/6/2025
3
min read
Share this post

Hoewel geluid niet zichtbaar is heeft het wel grote impact op het dagelijks functioneren van medewerkers. Hierbij is goede akoestiek cruciaal.

In de wereld van facilitair- en kantoorbeheer staan gezondheid, duurzaamheid, productiviteit en werkplezier steeds hoger op de agenda. Hierbij is goede akoestiek cruciaal. Hoewel geluid niet zichtbaar is, heeft het wel grote impact op het dagelijks functioneren van medewerkers. In een tijd waarin organisaties verantwoordelijkheid nemen voor het welzijn van hun medewerkers wordt akoestiek niet langer gezien als detail, maar als fundament van een gezonde werkomgeving.

Stilte als productiviteitsfactor

Elke facility- of officemanager kent het wel: een prachtig ingericht kantoor dat tóch onrustig aanvoelt. Vaak ligt de oorzaak in de akoestiek. Harde materialen, open plattegronden of slecht ingerichte vergaderruimtes zorgen ervoor dat geluid blijft hangen of zich ongecontroleerd verspreidt. Het resultaat? Verminderde concentratie, onderbroken gesprekken, frustratie en zelfs vermoeidheid.

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat slechte akoestiek direct invloed heeft op cognitieve prestaties. Medewerkers die worden blootgesteld aan constante geluidsprikkels, van rinkelende telefoons tot galmende gesprekken, presteren aantoonbaar slechter, maken meer fouten en ervaren een hogere werkdruk.

Daartegenover staat: een goed afgestemde akoestiek verbetert de focus, vergemakkelijkt samenwerking én verhoogt het algemene werkgeluk.

Geluid als gezondheidsfactor

Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat akoestiek niet alleen de werkervaring, maar ook de gezondheid beïnvloedt. Chronische blootstelling aan lawaai, zelfs op relatief lage niveaus, kan leiden tot:

• verhoogde stressniveaus

• verminderde concentratie

• hoofdpijn en vermoeidheid

• slaapproblemen (bij thuiswerken of flexplekken in woonomgevingen)

• hypertensie (verhoogde bloeddruk)

Voor organisaties betekent dit niet alleen een risico voor het welzijn van medewerkers, maar ook een kostenpost door verhoogd ziekteverzuim en verminderde productiviteit.

Duurzame erkenning: WELL, LEED

Naarmate het bewustzijn over deze gezondheidseffecten toeneemt, groeit ook de erkenning op institutioneel niveau – met name via duurzaamheidscertificeringen zoals WELL Building Standard en LEED erkennen akoestiek inmiddels als essentieel onderdeel van een gezonde werkomgeving.

Binnen de WELL-normen wordt geluid expliciet meegenomen in de beoordeling van comfort, mentale gezondheid en productiviteit. Organisaties die hun gebouw willen certificeren, worden daardoor gestimuleerd om akoestische maatregelen te nemen en profiteren zo van de synergie tussen gezondheid en duurzaamheid.

Kortom: goede akoestiek levert niet alleen comfort op, maar ook erkenning, imago en meetbare prestaties.

Wat bedrijven winnen met betere akoestiek

De theorie wordt krachtig ondersteund door de praktijk. Steeds meer organisaties boeken concrete successen met gerichte akoestische ingrepen. Enkele voorbeelden:

• IT-bedrijven merken dat de samenwerking tussen teams sterk verbeterde na plaatsing van akoestische wandpanelen in open werkruimtes. Medewerkers voelden zich minder afgeleid en werkten met meer focus.

• Callcenters wisten het ziekteverzuim met 18% te verlagen na de installatie van akoestische plafondelementen in drukke zones.

• Bij zorginstellingen leidde de verbetering van akoestiek tot meer rust onder zowel personeel als cliënten, met een meetbare afname in stressklachten.

Bekijk hier onze case-studies. Deze voorbeelden laten zien dat akoestiek niet zomaar  een esthetisch extraatje is, maar een strategische investering in menselijk kapitaal.

Leiderschap in welzijn begint met luisteren

Facility- en officemanagers spelen een sleutelrol in de werkomgeving van morgen. De keuze om akoestiek serieus te nemen, is dan ook een uiting van leiderschap met impact, op mensen, prestaties én cultuur.

Wil je als organisatie niet alleen een prettige werkplek bieden, maar ook verantwoordelijkheid nemen voor het mentale en fysieke welzijn van je mensen? Begin dan bij en goede akoestiek.

De aanpak van Akoesta: slim, stijlvol en snel

Bij Akoesta geloven we dat goede akoestiek altijd mogelijk is, in elke ruimte. Onze aanpak is gericht op het leveren van akoestische oplossingen die:

• esthetisch harmoniëren met het interieur

• snel en zonder overlast te installeren zijn

• meetbaar bijdragen aan welzijn, comfort en prestatie

Of het nu gaat om akoestische wandpanelen, plafondpanelen, baffles, scheidingswanden, meubilair of andere maatwerkoplossingen: met onze aanpak denken we mee vanuit de praktijk. Daarbij zorgen we dat onze oplossingen aansluiten bij jouw doelstellingen op het gebied van gezondheid, duurzaamheid en medewerkerstevredenheid.

Deel dit bericht:

Verander je omgeving in de beste versie om in te werken, te leren of te leven

Weet in 30 minuten welke mogelijkheden er voor jouw situatie zijn.