De nieuwe werkomgeving: accent op “ontmoeting” en “creativiteit”

De coronacrisis heeft veel invloed op de manier waarop we werken. Thuiswerken is voor veel organisaties de standaard geworden. Dit betekent grote gevolgen voor de werkomgeving, zowel thuis als op kantoor

Floris Hollander

-

12/2/2020

De coronacrisis heeft veel invloed op de manier waarop we werken. Thuiswerken is voor veel organisaties de standaard geworden. Slimme technologie is hierbij van essentieel belang. Veel managers hebben de situatie aangegrepen voor een versnelde (digitale) transformatie. Dit betekent grote gevolgen voor de werkomgeving, zowel thuis als op kantoor.

Akoesta nieuwe werkomgevingen

Wees voorbereid op onvoorziene omstandigheden

De crisis heeft onder meer aangetoond hoe belangrijk het is om voorbereid te zijn op onvoorziene omstandigheden. Virologen geven aan dat we ons moeten voorbereiden op nieuwe epidemieën. Onze werkomgeving gaat daarom snel veranderen. Belangrijk is dat we onze medewerkers in staat stellen onverwachte veranderingen snel en soepel op te vangen. Met technologie, met faciliteiten en een goede (thuis)werkomgeving.

Tijdelijke werkkrachten in plaats van vaste medewerkers

Uit onderzoek blijk dat topmanagers, door de coronacrisis en de wereldwijde onzekerheid die dat met zich meebrengt veel meer gebruik gaan maken van groepen tijdelijke werkkrachten, in plaats van vaste medewerkers. En dat heeft ook weer gevolgen voor de inrichting van werkomgevingen.

Hogere productiviteit essentieel om financiële tegenvallers te compenseren

Topmanagers zien een dringende noodzaak om mensen productiever te maken met behulp van technologie: maar liefst 71% van de topmanagers denkt dat hogere productiviteit onmisbaar is om de huidige financiële tegenvallers te compenseren.

Akoesta nieuwe werkomgeving

Werkplek wordt ontmoetingsplaats

Er is dus een coronacrisis voor nodig om ons werkende leven drastisch te doen veranderen. Heb je voor je werk allen een computer nodig, dan kan werken prima vanuit huis. En dat levert voordelen op zoals minder reistijd, een goede concentratie en meer tijd voor je familie. Wel wordt het sociale contact gemist. Daarnaast is werken op afstand minder geschikt voor creatieve processen, zoals brainstormen. Het kantoor heeft dus nog wel een hele duidelijke functie, namelijk die van ontmoetingsplaats.

Werkomgevingen geven inspiratie

De werkomgeving op kantoor zal meer gaan inspireren; kantoren waarin medewerkers, in alle mogelijke werkverbanden, eenvoudig gebruik kunnen maken van moderne technologie. Zodat ze de ruimte krijgen om hun creativiteit ten volle te benutten en snel goed onderbouwde beslissingen te nemen.

Akoesta nieuwe werkomgeving

Kantoren inrichten voor dingen die we thuis niet kunnen

Een groot deel van het werk kan dus prima gedaan worden vanuit huis, maar niet alles. Dat betekent dat we in de toekomst de kantoren meer willen inrichten om die dingen te doen die thuis niet goed kunnen. Het accent komt te liggen op ontmoeten en creatieve processen. Dat houdt concreet in dat er minder bureaus komen te staan. En juist meer ruimtes waar teams kunnen brainstormen of samen een kop koffie kunnen drinken.

Akoesta nieuwe werkomgeving

Wil je meer weten over de nieuwe kantooromgeving? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag verder.

Bekijk hier onze oplossingen voor comfortable thuiswerkplekken of lees hier meer over waarom het traditionele kantoorconcept niet meer werkt.

Lees ook hoe je een thuis een fijne werkplek kunt creëren!

Bron: managementsite.nl en AD.nl

Gerelateerde posts

Meer zoals dit