Blog
Category

Creëer ruimte voor geconcentreerd werken in een druk kantoor

Door
Floris Hollander
25/11/2021
5 min read
Share this post

Bij de inrichting van kantoren gaat vaak de meeste aandacht uit naar ontmoeten, samenwerken, overleggen en vergaderen. Dit wordt versterkt door de opkomst van hybride werken. Maar ‘geconcentreerd werken’ op kantoor verdient ook serieuze aandacht.

Vijf praktische oplossingen voor concentratiewerkplekken

Elk kantoor heeft verschillende ruimtes die ingericht zijn voor specifieke taken: ontmoeten, samenwerken, overleggen, vergaderen of geconcentreerd werken. Bij de inrichting van kantoren gaat vaak de meeste aandacht uit naar ontmoeten, samenwerken, overleggen en vergaderen. Dit wordt versterkt door de opkomst van hybride werken. Maar ‘geconcentreerd werken’ op kantoor verdient ook serieuze aandacht. Er zijn nou éénmaal van die momenten dat je als medewerker je even wilt kunnen terugtrekken om ongestoord aan een bepaalde taak te kunnen werken.

Gelukkig zijn er veel oplossingen voorhanden die ‘geconcentreerd werken’ mogelijk maken in een drukke kantooromgeving. We zetten er vijf voor je op een rijtje.

1 - Plaats belcellen op kantoor

Plaats één of meerder bel-cellen in je kantoor. Ze zorgen ervoor dat een beller zonder last te hebben van omgevingsgeluiden op een rustige manier kan telefoneren. Ze zorgen er ook voor dat collega’s van de beller ook in alle rust verder kunnen werken. Bovendien heb je met een telefoongesprek in een belhokje meer privacy. Belcellen zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten.

1 persoons belhok
Concentratie werkplek Chatpod 240

2 - Meeting Cubicles in de kantoortuin

Door het plaatsen van Meeting Cubicles, hoeven korte overlegjes niet meer midden in de open kantoortuin plaats te vinden. Dat kan dan in een fraaie akoestische cabine. Zo voorkom je dat anderen uit hun concentratie raken of gestoord worden door jouw korte overleg. De cubicles zijn voorzien van glazen deuren en wand. Zo kan je direct zien of de ruimte vrij is. De glazen wanden passen in elk kantoor.

2 persoons cubicle.
Akoestische vergaderruimte Q-MEETING 04

3 - Geef keuze met flexwerkplekken

Door een aantal flexwerkplekken te creëren in jouw kantoor, kunnen je medewerkers zelf een fijne plek kiezen om te werken. Hun vaste werkplek is waarschijnlijk niet voor iedere taak de meest ideale plek. Soms is het juist fijn om wat rumoer om je heen te hebben, maar soms wil je dat juist graag liever niet. Flexwerkplekken zijn niet alleen handig voor medewerker die tijdelijk hun eigen werkplek willen verwisselen voor iets anders. Ze zijn op meerdere manieren in te zetten, zoals een plek om samen aan een project te werken of voor een kort overleg.

Flexwerkplekken in een kantooromgeving

4 - Akoestische scheidingswanden en bureaupanelen

Het plaatsen van akoestische scheidingswanden op strategische plekken op kantoor helpen om je beter te kunnen concentreren. Met een akoestische scheidingswand creëer je niet alleen goede verdeling van de ruimte: je verbetert in één moeite door ook de akoestiek op kantoor. Door de scheidingswand of room-divider verrijdbaar te maken kan je ze ook nog gemakkelijk verplaatsen als de situatie daar om vraagt!

Ook akoestische bureaupanelen zijn een perfecte manier om geconcentreerd werken te verbeteren. Kijk je bijvoorbeeld vaak per ongeluk recht in de ogen van de collega tegenover je? Zet er een akoestisch bureaupaneel tussen met de juiste hoogte en de afleiding is direct weg. Dat geldt natuurlijk ook voor links en rechts naast je. Voor iedere kantoorinrichting zijn geschikte akoestische panelen te vinden in de juiste kleur of met een passende print.

3 verschillende akoestische scheidingswanden

5 - Akoestisch meubilair; twee vliegen in één klap

Door meubelstoffering met akoestische werking aan te brengen op je bestaande meubilair creëer je rust op de werkplek. En de verbetering van de akoestiek neemt nauwelijks ruimte in. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een archiefkast bij je werkplek met een unieke print of effen stof en akoestische demping. Het is ook mogelijk om meubilair te plaatsen dat van zichzelf is gemaakt van akoestische panelen. Door de akoestische demping krijg je een rustige plek waar je geconcentreerd kunt werken

4 verschillende soorten akoestische kastjes
Akoestisch opbergmeubel Sabine Furniture

Het is belangrijk om te zorgen voor verschillende soorten werkplekken op kantoor voor verschillende taken zoals samenwerking, overleggen, vergaderen én concentreren. Zo ontstaat er een goede uitgebalanceerde kantoorinrichting die voor iedereen een passende werkplek heeft. Hoe staat het met de (concentratie)werkplekken bij jou op kantoor? Neem contact met ons op!

Verander je omgeving in de beste versie om in te werken, te leren of te leven

Weet in 30 minuten welke mogelijkheden er voor jouw situatie zijn.