Blog
Category

Dit zijn de meest irritante werkgewoontes van jouw collega’s

Door
Floris Hollander
7/3/2018
5 min read
Share this post

Als mensen langere periodes samenwerken, kunnen de irritaties hoog oplopen. Welke gedragingen storen jou het meest? En wat kun je eraan doen?

Waaraan irriteer jij je op de werkvloer? Aan je smakkende, op het toetsenbord kruimelende buurman, te luide telefoongesprekken of kliekjesvorming? Als mensen langere periodes samenwerken, kunnen de irritaties hoog oplopen. Welke gedragingen storen jou het meest? En wat kun je eraan doen?

Top 3 irritaties

Volgens de Washington Post staan luide telefoongesprekken, het gebruik van de handsfree-functie en constant geklaag over de werklast in de top-3 meest irritante werkgewoonten van collega’s. Andere gewoonten die ons veelvuldig irriteren zijn: kliekjesvorming onder collega’s, laat op het werk komen, in zichzelf praten, over de scheidingswand tussen de verschillende werkplekken heen met collega’s praten, slechte hygiëne en smakken tijdens het eten. Herkenbaar? Vast en zeker.

Nadelen en angst

Deze ‘irritante gewoonten’ blijken ook nadelig voor de productiviteit van de werknemers. De ‘geïrriteerde’ zegt vaak niets tegen zijn of haar collega over de irritatie. Hij houdt zijn irritaties liever voor zich en maakt zich er steeds drukker over, in zijn hoofd. De concentratie neemt af en het vermogen om efficiënt samen te werken ook. Waarom wij onze irritaties liever stilletjes opkroppen? Omdat we bang zijn voor een confrontatie en zelf misschien wel net zo ‘irritant’ gevonden te worden.

Zo lossen we het op

De oplossing? Die verschilt per irritatie. Vaak helpt ‘direct ventileren’. Krop het niet op, houd het luchtig en maak de irritatie bespreekbaar. Soms helpt een praktische oplossing, bijvoorbeeld voor geluidsoverlast, door luide telefoongesprekken of te hard ‘geklets’. Afspraken maken over gedrag is sowieso verstandig en denk anders eens aan een akoestische oplossing, zoals een wandpaneel of telefooncel. Maak de irritatie niet onnodig groter en denk in oplossingen!

Verander je omgeving in de beste versie om in te werken, te leren of te leven

Weet in 30 minuten welke mogelijkheden er voor jouw situatie zijn.