Help, ik kom niet aan mijn werk toe!

Kletsende collega’s. Best gezellig bij de koffiemachine, maar niet naast jouw bureau. En natuurlijk moet iedereen kunnen bellen, maar moet dat zo luidruchtig? Dat we werktijd verliezen staat als een paal boven water. Wat kun je eraan doen?

Floris Hollander

-

10/2/2019

Kletsende collega’s die de laatste uitzending van Utopia of First Dates uitgebreid bespreken. Best gezellig bij de koffiemachine, maar niet naast jouw bureau. En natuurlijk moet iedereen kunnen bellen, maar moet dat zo luidruchtig? De geleerden zijn het er nog niet over eens hoeveel productiviteitsverlies de kantoortuin precies veroorzaakt, maar dat we werktijd verliezen door dit hippe fenomeen staat als een paal boven water. Wat kun je eraan doen?

Koptelefoon

Je kunt natuurlijk een koptelefoon opzetten en naar een lekker muziekje luisteren. Dat zorgt ervoor dat je niet afgeleid wordt door de ruis om je heen, het verlaagt je stressniveau en het verbetert je creativiteit en effectiviteit. Volgens dit artikel op TimeManagement.nl is het daarbij wel belangrijk dat je zo nu en dan ook je koptelefoon eens afzet en deelneemt aan de gesprekken met je collega’s. Bij de koffiemachine natuurlijk.

Stoplicht

Luxafor, een start-up uit Letland, bedacht een andere slimme oplossing. Zij ontwikkelden een led-lampje dat je op je computer bevestigt en functioneert als een stoplicht. Staat het stoplicht op rood? Dan wil je niet gestoord worden. Staat het stoplicht op groen, dan mogen collega’s je om advies vragen of een kletspraatje aangaan. Ook hierbij is het natuurlijk niet de bedoeling je stoplicht de hele dag op rood te laten staan.

Saved by the bell

Staat er eenmaal een collega aan je bureau, dan is het soms ook nog een kunst om er weer vanaf te komen. Je kunt natuurlijk zeggen dat je weer aan het werk moet, maar niet iedereen is daar even vatbaar voor. Om je te redden van dat soort kletsgrage mensen, is een mooie Chrome-extensie bedacht: Nope. Klik onopvallend op de Nope-knop en binnen een paar seconden gaat je telefoon. Een dringend telefoontje dat je echt moet opnemen! Dag vriendelijke collega!

Masker voor je smartphone

Tenslotte kun je ook je collega’s de Hushme cadeau doen. Husme is een gezichtsmasker voor smartphones. Je kunt het gebruiken als normale headset, maar het kent ook een passieve-voice-dempingsmodus en actieve stemmaskering. Het idee is natuurlijk dat je je collega’s niet stoort tijdens het bellen. Maar het ziet er zo vreemd uit dat je waarschijnlijk door het voltallige kantoortuinpersoneel wordt aangestaard. Misschien ook niet de juiste oplossing.

Verbeter de akoestiek

Prachtig natuurlijk, als die stoplichten en digitale muilkorven, maar je kunt ook gewoon iets doen aan de akoestiek in je kantoortuin. Zonder grote verbouwing. Met goede scheidingswanden, plafondpanelen of speciaal meubilair kun je je akoestiek enorm verbeteren.

Nieuwsgierig?

Wil je meer weten over de effecten van een goede akoestiek of wil je eens verder praten over akoestische wanden, panelen en meubilair? Neem gerust contact met ons op. We vertellen je er graag meer over.

Gerelateerde posts

Meer zoals dit