Hoeveel akoestische panelen heb je nodig? 5 belangrijke factoren

Floris Hollander

-

6/15/2023

Akoestische panelen zijn cruciaal voor het beheersen van geluid en het verbeteren van de akoestiek in de verschillende ruimtes op kantoor. Akoestische panelen absorberen op een effectieve manier ongewenst geluid en (na)galm. En dat draagt bij aan een comfortabele en functionele omgeving om in te werken.

Het bepalen van de beste akoestische oplossing voor een ruimte is een complexe exercitie en gaat veel verder dan het simpelweg ophangen van een x-aantal akoestische panelen. Om goed vast te stellen wat in jouw specifieke situatie het beste werkt, is het verstandig om een akoestisch specialist in te schakelen. Zij kunnen met een gedegen inventarisatie, eventueel aangevuld met een akoestische meting, een goede diagnose stellen en de beste akoestische oplossing(en) voorstellen. Lees meer over de aanpak van Akoesta.

In dit artikel bespreken we vijf belangrijke factoren die invloed hebben op de beste akoestische oplossing voor een optimale akoestiek op kantoor.

1 - Type akoestisch paneel:

Niet alle akoestische panelen zijn hetzelfde en de samenstelling van het paneel heeft een grote invloed op de geluidsabsorptie in een ruimte. Er zijn verschillende varianten, waaronder stoffen panelen, houten panelen of schuimpanelen met print. Ook verschil in dikte heeft veel invloed op het akoestisch effect. Dikkere panelen bieden over het algemeen een betere geluidsabsorptie, maar zijn vaak duurder en hebben een complexere installatie. Het is cruciaal om het type paneel te kiezen dat het beste past bij de specifieke behoeften en het budget van de ruimte.

Akoestisch wandpaneel, akoestisch bureaupaneel, akoestisch room divider

2 - Gebruik van de ruimte:

Het beoogde gebruik van een ruimte heeft een directe invloed op het aantal benodigde akoestische panelen. Een opnamestudio bijvoorbeeld vereist een nauwkeurige geluidsbeheersing en heeft waarschijnlijk meer panelen nodig dan een vergaderruimte, waar wat omgevingsgeluid acceptabel is. Op dezelfde manier kan een thuisbioscoop een andere paneelconfiguratie vereisen dan een restaurant of kantoorruimte. Het definiëren van het doel van de ruimte en de specifieke akoestische behoeften is van groot belang bij het bepalen van het aantal benodigde akoestische panelen.

Akoestisch plafondpaneel

3 - Oppervlakte en vorm van de ruimte:

De afmeting en vorm van de ruimte bepalen in grote mate het aantal benodigde akoestische panelen. Grotere ruimtes hebben logischerwijs meer akoestische panelen nodig om het gewenste niveau van geluidsabsorptie te bereiken. Daarnaast vormen onregelmatig gevormde ruimtes of ruimtes met hoge plafonds unieke uitdagingen op het gebied van akoestiek. In dergelijke gevallen kunnen extra panelen of op maat gemaakte panelen nodig zijn om het geluid effectief te beheersen.

4 - Oppervlaktematerialen in de ruimte:

De materialen die gebruikt zijn bij de constructie van de ruimte, zoals muren, vloeren en plafonds, hebben een grote invloed op de akoestiek. Harde oppervlakken zoals beton, glas en tegels hebben de neiging om geluid te weerkaatsen, wat leidt tot galm en een grotere behoefte aan akoestische panelen. Omgekeerd helpen zachtere materialen zoals tapijt en gordijnen het geluid te absorberen, waardoor er minder behoefte is aan extra akoestische panelen.

5 - Positie van de akoestische panelen:

De positie van de akoestische panelen is net zo belangrijk als het aantal panelen. In het ideale geval worden panelen strategisch in de ruimte geplaatst om specifieke probleemgebieden aan te pakken. Dit kan betekenen dat er bijvoorbeeld panelen op muren, plafonds, werkplekken of als roomdivider moeten worden geplaatst om de gewenste geluidsbeheersing te krijgen.

De hulp inroepen van een akoestische professional is zeker aan te raden bij het bepalen van het optimale akoestische plan. Het bepalen van de hoeveelheid geluidsabsorberend materiaal voor een ruimte is een belangrijke stap in het creëren van een comfortabele en functionele omgeving. Door rekening te houden met bovengenoemde 5 factoren kan, samen met een akoestisch specialist, een weloverwogen beslissing worden genomen om een optimale geluidsbeheersing te bereiken.

Voor meer hulp bij het kiezen en installeren van akoestische panelen kunt u terecht bij het deskundige team van Akoesta. Wij bieden een breed scala aan akoestische oplossingen. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie. Onze akoestische specialisten staan voor u klaar!

Gerelateerde posts

Meer zoals dit