Blog
Category

Test zelf de akoestiek bij jou op kantoor met zelftest

Door
Floris Hollander
29/6/2021
min read
Share this post

Om erachter te komen hoe het is gesteld met de akoestiek bij jou op kantoor bestaat er een eenvoudige (zelf)test. Deze zelftest werkt zonder apparatuur en geeft je een goede eerste indruk van de akoestiek in de betreffende ruimte.

Test zelf de akoestiek bij jou op kantoor

Eenvoudige (en gratis) zelftest

Om erachter te komen hoe het is gesteld met de akoestiek bij jou op kantoor bestaat er een eenvoudige (zelf)test. Deze zelftest werkt zonder apparatuur en geeft je een goede eerste indruk van de akoestiek in de betreffende ruimte.

Op veel kantoren is het slecht gesteld met de akoestiek. Toch heb je het vaak niet direct door. Zijn er relatief veel klachten van vermoeidheid, stress, hoofdpijn onder je medewerkers? Of ervaar je veel lawaai en galm? Een slechte akoestiek kan hiervan de oorzaak zijn. Om meer inzicht te krijgen in de akoestische situatie bij jou op kantoor kan je beginnen met een laagdrempelige zelftest.

Akoesta zelftest akoestiek

Geen apparatuur nodig
Zoals gezegd: voor de zelftest heb je geen apparatuur nodig. Alleen je oren en je handen. En je hoeft ook geen akoestisch expert te zijn om de test uit te voeren! Bovendien is het helemaal gratis! Je kunt namelijk al een heel goed idee krijgen van de mate van galm en/of echo in de ruimte door eenvoudig een kort geïsoleerd geluidssignaal de ruimte in te sturen en vervolgens te luisteren naar het resultaat.

Klap in je handen!
Wanneer je met je handen in een stille ruimte een enkele flinke klap maakt dan maak je direct al een kortstondig en luid geluid, een zogenaamde ‘impuls’. Wanneer je dit bijvoorbeeld doet door middel van een klap met vlakke handen, dan zit het merendeel van dat geluid al behoorlijk in het spectrum van de spraak, zelfs iets breder. Vervolgens kan je, als je goed luistert, goed horen wat er in de ruimte gebeurt.

Akoesta zelftest akoestiek

Hoor je reflecties van het klapgeluid?
Hoor je bijvoorbeeld alleen de handklap? Dan is er blijkbaar dus geen enkele reflectie/galm/echo. Dat zou de situatie zijn in bijvoorbeeld een kamer van een akoestisch lab. Buiten treft het geluid al snel enkele reflecterende objecten, maar binnen staan muren en vaak nog veel meer oppervlakten die geluid weerkaatsen. De mate van ‘droogheid’ van de ruimte (weinig galm) kan je zo aardig inschatten. Als je heel goed luistert hoor je na verloop van een korte tijd na de handklap de reflecties van het klapgeluid nog steeds. De mate waarin je dit hoort en met name ook de duur ervan zeggen veel over de akoestische gesteldheid van de ruimte.

Flutter
Een min of meer herhalend patroon duidt op flutter: een lang aanhoudend geluid van veel galm in een grote ruimte. Het geluid kaatst dan lang heen en weer. In een kleine ruimte zullen reflecties sneller optreden en uiteindelijk uitdoven omdat de afstanden klein zijn. En de nagalmtijd zal daarom ook korter zijn. In een grote ruimte zoals bijvoorbeeld een gymzaal, aula of theaterzaal zal het geluid er langer over doen om van wand naar wand te weerkaatsen. De galmtijden worden hierdoor langer.

De oplossing: absorbeer het geluid!
De oplossing van een galmprobleem ligt in het onderbreken van het geluid dat (steeds) weerkaatst wordt. Dat is voor echo en galm in principe hetzelfde. Hiervoor worden akoestische panelen gebruikt die het geluid absorberen en voorkomen dat het teruggekaatst wordt in de ruimte. Ook het directe geluid zelf wordt deels geabsorbeerd, dus het totale volume zal zeker afnemen. Wel hou je relatief meer direct geluid over ten opzichte van de galm en/of geluid uit andere geluidsbronnen (bijvoorbeeld alle gesprekken aan de tafeltjes in een restaurant).

Akoestische meting

Een professionele akoestische meting
Blijkt uit de zelftest dat de akoestiek beter kan en wil je dit aanpakken? Voordat je meteen overgaat tot het oplossen van het probleem, kan het verstandig zijn om een professionele akoestische meting te doen. Met deze meting krijg je een goed inzicht in de situatie en kan je ook vaststellen wat er nodig is om de akoestiek weer comfortabel te maken.

Meer weten?
Wil je meer over weten over optimale akoestiek en verstaanbaarheid op kantoor? We helpen je graag met de akoestiek op je (thuis)werkplek. Laat het ons weten.

Lees ook over de nieuwe kantooromgeving na corona en de multi-space aanpak? We drinken graag een koffie met je (online of offline). Neem contact met ons op.

Bekijk onze duurzame, akoestische oplossingen voor duurzame kantoorinrichtingen of lees hier meer over de veranderende kantooromgeving na corona.

Verander je omgeving in de beste versie om in te werken, te leren of te leven

Weet in 30 minuten welke mogelijkheden er voor jouw situatie zijn.