Wat doet goede akoestiek met je?

Dat slechte akoestiek ten koste gaat van onze productiviteit en van onze gezondheid, weten we inmiddels. Maar wat is eigenlijk het effect van goede akoestiek?

Floris Hollander

-

6/28/2019

Dat slechte akoestiek ten koste gaat van onze productiviteit en mogelijk ook van onze gezondheid, weten we inmiddels. Maar wat is eigenlijk het effect van goede akoestiek?

Broodje aap

Koeien die meer melk produceren als ze naar Beethoven luisteren of mensen die slimmer worden dankzij de symfonieën van Mozart. Op z’n zachtst gezegd broodjeaapverhalen. Maar dat muziek iets met ons doet, daar zijn we het met zijn allen wel over eens. Het kan je helpen te ontspannen, je emotioneren of je energie geven. Onderzoek wijst uit dat muziek ons zelfs productiever kan maken.

Productiever door muziek

Volgens dit onderzoek, dat werd gedaan aan de Universiteit van Miami, voltooien mensen die naar muziek luisteren hun taken sneller, zijn ze vrolijker en hebben zij over het algemeen betere ideeën dan mensen die niet naar muziek luisteren. Het hangt er natuurlijk wel een beetje vanaf naar welke muziek je luistert. Songteksten leiden over het algemeen af net als nummers met een ingewikkelde structuur. Ook maakt het nogal uit of de muziek waar je naar luistert je eigen keuze is, of dat het je wordt opgelegd.

Optimale akoestiek

Nu hoeven we niet massaal een stereo-installatie aan te schaffen voor op kantoor of een koptelefoon een secundaire arbeidsvoorwaarde te maken. Maar we kunnen er wel voor zorgen dat de akoestiek op kantoor optimaal is. Daar heeft iedereen profijt van. Immers, een goede akoestiek zorgt voor een betere productiviteit, een lager ziekteverzuim en uiteindelijk dus ook tevredener medewerkers. En tevreden medewerkers zijn creatiever, gaan beter om met stress en werken efficiënter.

Toch muziek?

Wil je toch muziek laten horen op de werkvloer? Zorg dan dat de muziek past bij de werkzaamheden. Op kantoor kun je beter kiezen voor muziek met weinig emotionele pieken en dalen. In de fabriek bevorder je de productiviteit door vrolijke, up-tempo muziek te laten horen. Maar zorg vooral ook dat er stilteruimtes zijn voor wie zich echt moet concentreren, zet lawaaibronnen zoals printers en koffieapparaten zoveel mogelijk in een ruimte en gebruik mooi en functioneel akoestisch meubilair of een akoestisch wandpaneel met sterk beeld.

Meer weten?

Wil je meer weten over de effecten van een goede akoestiek of wil je eens verder praten over akoestische wanden, panelen en meubilair? Neem gerust contact met ons op. We vertellen je er graag meer over.

Gerelateerde posts

Meer zoals dit