Blog
Category

Goede akoestiek een hoofdpijndossier?

Door
Floris Hollander
18/3/2019
5 min read
Share this post

Slechte akoestiek kan negatieve gevolgen hebben. Zo kan de productiviteit omlaag gaan doordat het concentratieproblemen en snellere vermoeidheid veroorzaakt. Maar wat doe je eraan?

Slechte akoestiek kan negatieve gevolgen hebben. Zo kan de productiviteit omlaag gaan doordat het concentratieproblemen en snellere vermoeidheid veroorzaakt. Maar ja, wat doe je eraan? Je schoolgebouw, kantoorpand of restaurant kun je niet zomaar even verbouwen. Of kan het ook makkelijk?

Geen hogere wiskunde

Geloof het of niet, maar akoestiek is geen hogere wiskunde. Om de akoestiek van je ruimte te verbeteren bestaan er laagdrempelige oplossingen die ongelooflijk goed werken. En met laagdrempelig bedoelen we dus niet dat daar verbouwingen voor nodig zijn. Door bijvoorbeeld iets aan de muur te hangen, het meubilair aan te passen of wandpanelen te installeren kun je al een fantastisch resultaat bereiken.

De akoestische beleving van jouw ruimte in no time gemeten

Eerst moet je weten hoe het precies gesteld staat met de akoestiek in jouw klas, kantoor of horecagelegenheid. Want galm of geluidsreflecties zijn weliswaar vervelend, maar hoe maak je die concreet? Door een akoestische meting te doen, weet je in no time wat de akoestische beleving in jouw ruimte is.

Nagalmtijd en demping

Zo eenvoudig kan het dus zijn. Er komt iemand langs met meetapparatuur en die meet bepaalde waardes uit. Die waardes zeggen iets over het geluidsniveau en de nagalmtijd. De nagalmtijd hangt samen met de hoeveelheid geluidsabsorberende materiaal die in de ruimte aanwezig is en hoe het over de ruimte verdeeld is. Aan de hand daarvan kan worden bepaald hoeveel vierkante meter demping je aan moet brengen in je ruimte. Hoe die demping eruitziet, hangt af van de ruimte en de wensen. Soms zijn wandpanelen ideaal, soms zijn akoestische meubelen, lampen of plafondpanelen een betere oplossing.

Soms is comfortabel voldoende

De waardes worden vastgelegd in een meetrapportage, samen met een advies over mogelijke oplossingen. Op basis van die rapportage kan worden bepaald hoeveel vierkante meter demping je nodig hebt voor een optimale akoestiek. Maar je hoeft natuurlijk niet altijd voor het optimale te gaan. Comfortabel is vaak al voldoende.

Meer weten?

Op deze manier kun je best snel een goed resultaat boeken, zonder een verbouwing of een nieuw plafond. Wil je meer weten over onze akoestische meting of quick scan? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor jou klaar!

Verander je omgeving in de beste versie om in te werken, te leren of te leven

Weet in 30 minuten welke mogelijkheden er voor jouw situatie zijn.