Tegenwerken of antigeluid: dat is geluid bestrijden met geluid

Er bestaat een actieve methode, die het geluid dooft door trillingen op te wekken die precies tegen de geluidstrillingen van de herriemaker ingaan. Dat is het principe van antigeluid of tegenwerken.

Vrijblijvend kennis maken

Antigeluid is een geluid dat een ander geluid opheft door een tegengestelde fase. De tegenfase kan ontstaan door reflectie, maar ook met elektronica en een luidspreker bewust gegenereerd worden. Met dat laatste is het mogelijk bestaand geluid te dempen, iets wat vooral bij lagere frequenties en monotone geluiden goed werkt.

Minder storend voor het menselijk oor

Laagfrequente, monotone geluiden (trillingen) kunnen worden gecombineerd met andere luchttrillingen. De drukvariatie van de trillingen die we in ons oor horen wordt hierdoor minder. Antigeluid heft het geluid dus niet écht op (dat is natuurkundig onmogelijk) maar zorgt er wel voor dat het minder storend is voor het menselijk oor. Antigeluid kan niet in de buitenlucht worden ingezet. Het is alleen geschikt voor afgesloten ruimtes, en dan vooral wanneer het gaat om laagfrequent geluid. Het is niet de oplossing voor alle geluidsoverlast. Het wordt Bovendien vaak ingezet in combinatie met een andere geluiddempende aanpak.

Hoe werken koptelefoons met antigeluid (noise cancelling)?

Microfoontjes aan de buitenkant van de koptelefoon herkennen monotone geluiden. De speakers geven dezelfde frequenties een fractie later weer. De geluidsgolven staan zo uit fase en heffen elkaar op, waardoor die zoem- of bromtoon een stuk zachter wordt. Een vliegtuigmotor, de sneltrein, de stofzuiger, de lawaaierige computers op kantoor verdwijnen naar de achtergrond. Andere, niet-monotome geluiden zoals mensen die tegen je praten of de muziek die je beluistert zijn goed hoorbaar. Dat anti-geluid voelt wel alsof je oren onder druk staan.

Neem contact op

In drie stappen naar
comfortabele akoestiek en blije medewerkers

Intake

We inventariseren de huidige situatie door de inrichting te bekijken en te beluisteren. Indien nodig doen we een akoestische meting.

Verbeterplan

Een volledig akoestisch advies met daarbij behorende akoestische producten en 3D visualisaties. Natuurlijk ook met planning en investeringsoverzicht.

Realisatie

Ervaren monteurs komen op een  geschikt moment. Meestal kan jullie werk zonder problemen doorgaan. Indien gewenst doen we een akoestische na-meting.

Ook een comfortabele akoestiek en blije medewerkers?

Bekijk onze doeltreffende aanpak