Blog
Category

5 tips voor een prikkelarme ruimte op kantoor

Door
Floris Hollander
17/6/2024
min read
Share this post

De ideale omgeving voor iedereen die wil ontsnappen aan de constante stroom van prikkels die de huidige tijd met zich meebrengt.

5 Tips voor een prikkelarme ruimte op kantoor

In ons drukke leven hebben steeds meer mensen last van teveel prikkels. Daarom is een plek van rust essentieel, ook op de werkplek. Het creëren van een omgeving met weinig prikkels biedt een plek vooral voor mensen die meer dan gemiddeld gevoelig zijn voor prikkels. Maar het is ook goed voor mensen die af en toe een rustige concentratieplek zoeken om in alle rust te kunnen werken.  

Of je nu de hele kamer wil verbouwen of maar een paar kleine verbeteringen wil doorvoeren, de volgende praktische tips helpen je om tot een comfortabele, prikkelarme ruimte te komen.

Wat is een omgeving met weinig prikkels?

Overprikkeling treedt op wanneer de hersenen meer stimuli (prikkels) ontvangen dan ze kunnen verwerken. Dit leidt tot verhoogde gevoeligheid en potentieel negatieve fysieke en emotionele reacties. Een omgeving met weinig prikkels is ontworpen om “zintuiglijke input” te minimaliseren, waardoor mensen kunnen focussen, ontspannen en opladen.

Ontwerpen van omgevingen met weinig prikkels

Hoewel het ontwerp van een prikkelarme ruimte afhankelijk is van de situatie te plaatse, zijn er wel degelijk enkele algemene principes die altijd kunnen worden toegepast.

 

1. Reductie van geluid:

Geluid kan een grote bron van afleiding zijn. Zoek indien mogelijk de bronnen van geluid op en elimineer ze, zoals bijvoorbeeld luidruchtige collega’s, ratelende printers of verkeer buiten. Ook door geluidsabsorberende elementen toe te voegen, verbeter je de rust in de ruimte. Bovendien draag je bij aan een inclusieve omgeving voor mensen met verschillende gevoeligheden.

Akoestische wand, lampen en meubels

Bij Akoesta beschikken we over meer dan 150 op maat gemaakte akoestische elementen. Onze experts helpen je bij het ontwikkelen van een op maat gemaakte oplossing die voldoet aan jouw specifieke behoeften, vereisten en esthetiek om het beste uit jouw omgeving met weinig prikkels te halen.

 

2. Dim de lichten:

Goede verlichting heeft een groot effect op de sfeer van een ruimte. Kies zachte verlichting en dimmers in plaats van felle lampen of TL verlichting.

Gebruik warme tinten, omdat dat zorgt voor een rustgevende sfeer. Natuurlijk licht is altijd een welkome aanvulling, dus als het kan de gordijnen of jaloezieën open doen.

Wil je een goede akoestiek combineren met verlichting? Bekijk onze opties voor akoestische verlichting.

3. Beperk visuele chaos:

Visuele chaos, oftewel rommel, kan veel prikkels veroorzaken! Het is dus belangrijk om de ruimte zo leeg mogelijk te houden. Verwijder onnodige items van en vermijd het ophangen van bijvoorbeeld posters of kunst met felle kleuren.

Kies in plaats daarvan voor rustgevende kleuren en neutrale ontwerpen. Dit helpt om het comfort van de ruimte te verbeteren en het aantal prikkels te verkleinen.

 

4. Integreer natuurlijke materialen:

Door de natuur naar binnen te brengen met planten, natuurlijk textiel en natuurlijk licht creëer  je een kalme en vredige sfeer. Planten verbeteren de luchtkwaliteit en verlagen stressniveaus.

 

5. Kies voor comfortabel meubilair:

Kies voor zachte stoelen die los in de ruimte staan en verplaatst kunnen worden. Overweeg om kussens, dekens en poefjes toe te voegen om een meer persoonlijke ruimte te creëren. Comfortabel meubilair is essentieel voor ontspanning.

Bekijk onze opties voor akoestisch meubilair.

 

Door deze tips toe te passen, kan je jouw ruimte transformeren in een rustige en vredige omgeving zonder prikkels. De ideale ruimte voor concentratie, ontspanning en stressvermindering, waardoor medewerkers kunnen ontsnappen aan de omgeving met al haar prikkels.

Wil je je eigen prikkelarme ruimte creëren en weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je graag

Verander je omgeving in de beste versie om in te werken, te leren of te leven

Weet in 30 minuten welke mogelijkheden er voor jouw situatie zijn.