Geluidsabsorptie: de remedie tegen hinderlijke nagalm

Een goede oplossing tegen hinderlijke nagalm is geluidsabsorptie. Nagalm heeft slechte akoestiek, mindere spraakverstaanbaarheid en meer geluidsoverlast tot gevolg. Bijvoorbeeld stemmen in een druk kantoor die zich vermengen met elkaar, waardoor medewerkers zich moeilijk kunnen concentreren. Geluidsabsorberend materiaal kan het geluid in zich opnemen. En dat verbetert de akoestiek in de ruimte.

Vrijblijvend kennis maken

Geluidsabsorptie is het omzetten van geluidsenergie in warmte. Het geluid verdwijnt in het materiaal. De geluidsgolven vervormen het materiaal, wat energie kost. Afhankelijk van het soort materiaal zal de energie gedeeltelijk worden teruggegeven als weergekaatst geluid. Elk materiaal heeft absorptievermogen. Zelfs harde materialen zoals beton, glas en laminaat absorberen geluid.

Absorptievermogen

Om goed te weten wat het absorptievermogen van een materiaal is, moet de fabrikant of leverancier een akoestisch product door een onafhankelijk instituut laten testen. Dit gebeurt in een nagalmkamer. Hier testen ze kort gezegd: in een kamer met veel harde oppervlakken en bijzonder veel galm, wat het materiaal voor invloed heeft op de galm in de ruimte.

Richtlijnen Europese ISO 11654-norm

De meest gebruikte aanduiding in Nederland is de αw en wordt bepaald volgens de richtlijnen van de Europese ISO 11654-norm. Deze waarde wordt bepaald door een gewogen gemiddelde te bepalen van de frequenties 250, 500, 1000, 2000 en 4000hz. De αw-waarde wordt uitgedrukt in een getal tussen de 0 en de 1. De 0 betekent geen absorptie en 1 betekent 100% absorptie. Geluid dat wij met onze stem produceren, bevindt zich voor het grootste gedeelte tussen de 250 en 4000hz. Eigenlijk is de αw-waarde dus een ééngetalswaarde die met name gericht is op spraak en de gemiddelde menselijke stem. Hoewel ons stembereik zich gemiddeld tussen de 250 en 4000Hz bevindt, heeft ons gehoor een bereik van ca. 20 tot 20.000hz.

Neem contact op

In drie stappen naar
comfortabele akoestiek en blije medewerkers

Intake

We inventariseren de huidige situatie door de inrichting te bekijken en te beluisteren. Indien nodig doen we een akoestische meting.

Verbeterplan

Een volledig akoestisch advies met daarbij behorende akoestische producten en 3D visualisaties. Natuurlijk ook met planning en investeringsoverzicht.

Realisatie

Ervaren monteurs komen op een  geschikt moment. Meestal kan jullie werk zonder problemen doorgaan. Indien gewenst doen we een akoestische na-meting.

Ook een comfortabele akoestiek en blije medewerkers?

Bekijk onze doeltreffende aanpak