Blog
Category

Duurzame akoestiek op kantoor

Door
Floris Hollander
22/3/2023
5 min read
Share this post

Duurzame akoestiek op kantoor helpt om een gezonde werkomgeving te creëren. In dit blogartikel leest u wat er allemaal komt kijken bij het realiseren van duurzame akoestiek op kantoor.

Duurzame akoestiek op kantoor

In de moderne werkomgeving is akoestiek een belangrijke factor voor het welzijn en de productiviteit van medewerkers. Slechte akoestiek kan leiden tot afleiding, vermoeidheid en stress, waardoor de prestaties van medewerkers verminderen en hun gezondheid kan worden aangetast. Duurzame akoestiek op kantoor kan echter helpen om deze problemen op te lossen en een gezonde werkomgeving te creëren. In dit blogartikel leest u wat er allemaal komt kijken bij het realiseren van duurzame akoestiek op kantoor.

Wat is duurzame akoestiek op kantoor?

Duurzame akoestiek op kantoor verwijst naar een ontwerp dat een gebalanceerde en comfortabele akoestische omgeving creëert zonder negatieve invloed op het milieu. Een goed ontworpen akoestiek zorgt voor een balans tussen reflecterende en absorberende oppervlakken, waardoor het geluid wordt gedempt en het geluidsniveau in de ruimte wordt verminderd. Het gaat ook om de keuze van materialen die milieuvriendelijk zijn en de duurzaamheid van het ontwerp.

Waarom is het belangrijk?

Een slechte akoestiek kan leiden tot stress, vermoeidheid, concentratieproblemen, verminderde productiviteit en zelfs gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn en oorsuizen. Een goede akoestiek kan het werkplezier verhogen en het algehele welzijn van medewerkers verbeteren. Daarnaast kan het bijdragen aan een betere communicatie en minder afleiding, waardoor de productiviteit toeneemt.

Kies voor duurzame materialen

Een van de belangrijkste aspecten van duurzame akoestiek op kantoor is het gebruik van materialen die zowel akoestisch effectief als duurzaam zijn. Traditionele akoestische materialen kunnen schadelijke chemicaliën bevatten en hebben een negatieve impact op het milieu tijdens de productie en verwijdering. Duurzame alternatieven zijn bijvoorbeeld materialen op basis van gerecyclede materialen of PET flessen. Onze partner Impact Acoustic maakt gebruik van ARCHISONIC®. Dit is een hoogwaardige akoestische absorbeerder. In plaats van nieuw materiaal te extraheren, vertrouwt het product op de upcycling van plastic flessen voor eenmalig gebruik. Per vierkante meter afgewerkt materiaal worden 88 post-consumer PET-flessen gebruikt. Steeds meer wordt geproduceerd volgens het Cradle to Cradle principe. Hierbij wordt in de ontwerpfase al rekening gehouden met de mogelijkheid van 100% recycling. De grondstoffen van Cradle to Cradle producten kunnen eenvoudig gescheiden worden om vervolgens opnieuw gebruikt te worden.

Hoe creëer je duurzame akoestiek op kantoor?

Er zijn verschillende maatregelen die u kunt nemen om duurzame akoestiek op kantoor te creëren:

1. Gebruik akoestische panelen: akoestische panelen zijn ontworpen om geluid te absorberen en te dempen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten en vormen en kunnen worden aangepast aan uw kantoorinrichting.

2. Kies milieuvriendelijke materialen: duurzaam akoestisch materiaal is gemaakt van milieuvriendelijke grondstoffen. Dematerialisering, recycling, upcycling en levenscyclusbeheer vormen de basis van de Eco producten in het assortiment van Akoesta.

3. Maak gebruik van akoestische scheidingswanden: scheidingswanden kunnen helpen om het geluid te blokkeren en afleiding te verminderen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen.

4. Zorg voor goede ventilatie: een goede ventilatie kan helpen om geluid te verminderen.

5. Plaats planten: planten zijn niet alleen mooi, maar ze kunnen ook geluid absorberen en helpen om de akoestiek te verbeteren. Bovendien dragen ze bij aan een gezonde en duurzame werkomgeving.

Happy spaces, happy faces


Duurzame akoestiek is een belangrijke factor voor het welzijn en de productiviteit van medewerkers. Creëer happy spaces en de positieve effecten leiden tot happy faces bij je medewerkers! Een “happy space” is een werkplek waarin medewerkers zich veilig, erkend en in staat voelen om hun best te doen en waar ze professionele doelstellingen kunnen bereiken. Akoestisch comfort speelt hierbij een belangrijke rol. Lees meer over de zes positieve effecten van happy spaces!

Lees meer over onze unieke aanpak of neem contact met ons op!

Verander je omgeving in de beste versie om in te werken, te leren of te leven

Weet in 30 minuten welke mogelijkheden er voor jouw situatie zijn.