Je werkplek als inspiratiebron? Zo doe je dat!

Elke werkplek kan een inspirerende werkplek zijn die creativiteit stimuleert. Hoe? Gewoon zo.

Floris Hollander

-

10/30/2019

Over coole werkplekken hebben we het al eerder gehad. Maar niet iedereen werkt bij Coolblue, Microsoft of Google. Toch kan elke werkplek een inspirerende werkplek zijn die creativiteit stimuleert. Hoe? Gewoon zo.

Creativiteit steeds belangrijker

Uit een rapport van het World Economic Forum, The Future of Jobs, blijkt dat over een aantal jaar creativiteit een van de belangrijkste competenties is op de arbeidsmarkt, naast andere ‘menselijke’ vaardigheden zoals kritisch denken, overtuigingskracht en onderhandelingskracht. Prachtig, maar wat moet je daar als werkgever mee?

Samenwerken, individueel werken en variatie

Voor het bevorderen van de creativiteit op een werkplek, zijn een aantal zaken belangrijk volgens de Leesman Index: samenwerken, individueel werken en een variatie aan werkplekken. Die variatie aan werkplekken is dus heel belangrijk. Zorg dat mensen in de ene ruimte optimaal kunnen focussen om vervolgens – na een creativiteitstimulerende kop koffie – in een inspirerende gezamenlijke ruimte met veel frisse lucht en een goede akoestiek hun creatieve ideeën kunnen delen met collega’s.

Vijf tips

Op de site van RTL Nieuws lezen we vijf tips van creative business consultant Annelies Engel. In het kort:

1 Maak creativiteit onderdeel van je organisatiecultuur en zorg dat iedereen – van ‘laag’ tot ‘hoog’ zijn creativiteit kan delen. Geef als directie het goede voorbeeld.

2 Neem eens iemand aan die uit een totaal andere branche komt. De kennis van je product komt vanzelf, die frisse blik is goud waard.

3 Zorg voor een veilige en open cultuur. Angst om afgebrand te worden heeft een slechte invloed op creativiteit. Zorg dat je mensen zich vrij voelen te experimenteren en om met ideeën te komen.

4 Geef mensen vrijheid en vertrouwen. Creëer een ruimte waar mensen makkelijk samenwerken en zich goed voelen. Zitzakken, sportruimtes, buitenruimtes, gezonde voeding dragen bij. Maar ook op het strand, in een museum of op klantbezoek kunnen prachtideeën ontstaan.

5 Huur externe kennis in. Met alleen een zitzak aanschaffen kom je er niet. Misschien heb je wel baat bij het tijdelijk inhuren van een expert op dit gebied. Iemand die je helpt de boel in beweging te krijgen.

Nieuwsgierig?

Zitzakken of creativiteitsgoeroes leveren we niet, maar we kunnen wel voor inspiratie en concentratie op de werkvloer zorgen. Met akoestische wand- en plafondpanelen, meubilair en scheidingswanden – inclusief de juiste fotografie en branding – kun je inspireren en creativiteit stimuleren. Wil je eens verder praten? Neem gerust contact met ons op. We vertellen je er graag meer over.

Gerelateerde posts

Meer zoals dit