Akoestiek bij online meetings: “Verstaan jullie mij?”

Door slechte akoestiek en geluidskwaliteit ervaren veel mensen online meetings als vermoeiend en inspannend. Of je nu Teams, Zoom, Google Meet of een ander online meetings-programma gebruikt, veel mensen lopen hier tegenaan.

Floris Hollander

-

6/15/2021

Door slechte akoestiek en geluidskwaliteit ervaren veel mensen online meetings als vermoeiend en inspannend. Ook hinderlijke galm, ruis of lawaai zorgt voor irritatie. Of je nu Teams, Zoom, Google Meet of een ander online meetings-programma gebruikt, veel mensen lopen hier tegenaan. Door de corona crisis hebben we inmiddels meer online meetings dan offline meetings en dat zal voorlopig nog wel even zo blijven.

Vervelende galm bij online meetings

Hinderlijke galm is een veel voorkomend probleem bij online meetings. Dit zorgt voor een slechte verstaanbaarheid en een oncomfortabel, onrustig gevoel. Veel woningen en kantoren zijn gebouwd met harde materialen, zoals tegels, beton, glas en stucwanden. Nu we steeds meer op afstand werken is het fijn om een comfortabele akoestiek te creëren in huis of op kantoor.

Akoesta - Akoestiek bij online meetings

Hoe zorg je voor een comfortabele en verstaanbare situatie tijdens een online meeting? Wij geven je vier tips.

Tip 1:
De geluidskwaliteit van je laptop kan vaak een stuk beter. Soms los je dit op door de instellingen te veranderen maar meestal is een betere externe speaker een goede investering. Dit zorgt voor een veel comfortabelere manier van bellen en online meeten. Als je veel omgevingsgeluid hebt of mensen om je heen zouden last kunnen hebben van jouw telefoongesprekken en online meetings dan is een goede headset aan te raden met noise cancelling in de microfoon (let op: dat is iets anders dan een noise cancelling koptelefoon). Op deze manier ben je zelf supergoed verstaanbaar voor de anderen in de meeting.

Tip 2:
Werk buiten als het mooi weer is. Geluidsgolven gaan alle kanten op. Als je binnen werkt, in bijvoorbeeld je huiskamer, zal het geluid weerkaatsen en galm kunnen opleveren. Als je buiten werkt zal het geluid weggaan en zal je minder last hebben van storende geluiden. Let er wel op dat jouw gesprekken ongewenst gehoord kunnen worden door de omgeving en zorg ervoor dat je geen overlast veroorzaakt en uiteraard moet het buiten wel een beetje rustig zijn…

Tip 3:
Zorg ook thuis voor een goede akoestische oplossing. Als je last hebt van galm tijdens online meetings, dan zal je (bewust of onbewust) ook bij ‘normale’ gesprekken of tijdens bezoek een storend geluid ervaren. Er zijn ook verplaatsbare akoestische elementen die je kunt meenemen en kunt inzetten op de plek waar je werkt en na gebruik kunt opvouwen en opbergen. Dit zijn vaak mooie toevoegingen aan je interieur en verhelpen ook effectief de akoestische problemen, ook tijdens online meetings. En ze zorgen voor akoestisch comfort in je huis.

Tip 4:
Een Teams of Zoom meeting in een kantoortuin houden is niet aan te raden. Het geluid gaat alle kanten op en concentreren tijdens je meeting is echt heel lastig en je veroorzaakt zelf overlast voor anderen. Heb je last van een slecht geluid tijdens online meetings op kantoor? Zijn er spreekkamers met goede akoestische eigenschappen beschikbaar? Reserveer deze dan voor de online-meeting. Of kijk wat je zou kunnen toevoegen aan je huidige kantoor als er te weinig van dit soort plekken zijn. Zorg ook dat je werkplek op kantoor in een ruimte staat met voldoende absorberende materialen of voeg akoestische wandpanelen toe. Deze materialen zorgen voor absorptie van geluid, zodat jouw collega’s je beter kunnen verstaan.

Door bovenstaande tips op te volgen zal je merken dat een dag in (online) meetings zitten een stuk minder vermoeiend is!

Kantoren moeten voldoen aan het bouwbesluit voor wat betreft nagalmtijden. Deze bepalen de absorptie in een ruimte. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 50% van de kantoren hier niet aan voldoen

Laat de akoestiek ook in de spreekkamers te wensen over? Overweeg dan om een akoestische meting te doen. Op basis van een akoestische meting kunnen we vaststellen of er inderdaad een geluidsprobleem is en hoe we dit het beste kunnen oplossen. Met de meetresultaten kunnen wij de juiste akoestische producten adviseren die de galm tijdens online meetings en vergaderingen zullen verminderen.

Akoesta akoestiek bij online meetings

Meer weten?
Wil je meer over weten over optimale akoestiek en verstaanbaarheid bij online meetings? We helpen je graag met de akoestiek op je (thuis)werkplek. Laat het ons weten.

Lees ook over de nieuwe kantooromgeving na corona en de multi-space aanpak? We drinken graag een koffie met je (online of offline). Neem contact met ons op.

Bekijk onze duurzame, akoestische oplossingen voor duurzame kantoorinrichtingen of lees hier meer over de veranderende kantooromgeving na corona.

Gerelateerde posts

Meer zoals dit