Blog
Category

Kunstmatige rust

Door
Floris Hollander
17/6/2024
min read
Share this post

Britse onderzoekers lieten proefpersonen naar diverse geluiden luisteren en kwamen tot de conclusie dat geluiden zoals bijvoorbeeld brekende golven, ruisende wind, tikkende regen, kabbelende beekjes of tsjilpende vogels inderdaad kalmeren.

Kunstmatige rust door playlists met kabbelende beekjes, tikkende regen of tsjilpende vogels

Luisteren naar dit soort rustgevende geluiden uit de natuur bleek bij de proefpersonen het lichaam in de rust- en herstelstand te brengen en te leiden tot het soort hersenactiviteit dat verband houdt met kalme beschouwing. Je kan je hersenen dus voor de gek houden door een playlist met rustgevende geluiden op te zetten.

Stressniveau daalt door natuurgeluiden:

De kans is groot dat je de voorbije maanden veel vaker ging wandelen dan pakweg twee jaar geleden. Dat is een goede zaak, want uit Amerikaans en Canadees onderzoek blijkt dat natuurgeluiden een positief effect hebben op onze gezondheid. Uit het onderzoek blijkt dat natuurgeluiden de stressniveaus doen dalen en je positieve emoties doen stijgen. Maar ook je bloeddruk of pijnervaring worden hierdoor sterk beïnvloed. Het is rustgevend. Prehistorisch gezien zorgde de aanwezigheid van natuur en water voor beschutting en voedsel. Dit onderzoek toont aan dat het niet alleen om het visuele draait maar ook om de geluiden die we waarnemen in de natuur.

Populaire rustgevende geluiden:

• Het geluid van wind door bomen en gewassen

• Het geluid van een rustig stromende beek in het bos

• Getjilp van vogels

• Krekels

• Kalm geluid van regen op bomen en struiken in het bos

• Regen in het bos met zachte dondergeluiden.

• Golven en getijdengeluiden gedurende dag en nacht

Verander je omgeving in de beste versie om in te werken, te leren of te leven

Weet in 30 minuten welke mogelijkheden er voor jouw situatie zijn.