Blog
Category

Rookruimtes op de werkplek moeten dicht! 4 handige ombouw-tips

Door
Floris Hollander
12/1/2022
5 min read
Share this post

Bouw je rookruimte om en maak deze geschikt voor hybride werken. Heeft jouw organisatie nog een rookruimte in de werkomgeving? Dan zal je deze moeten sluiten! Alle rookruimtes op kantoor dienen namelijk vanaf 1 januari 2022 te worden gesloten!

De bestaande rookruimtes op kantoor moeten dicht! 4 handige ombouw-tips
Bouw je rookruimte om en maak deze geschikt voor hybride werken

Heeft jouw organisatie nog een rookruimte in de werkomgeving? Dan zal je deze moeten sluiten! Alle rookruimtes op kantoor dienen namelijk vanaf 1 januari 2022 te worden gesloten, zodat iedereen in Nederland een rookvrije werkplek heeft.

Pas je pand aan voor hybride werken
Het sluiten van de rookruimtes in jouw gebouw geeft je gelijk een goede kans én extra ruimte om je kantoorpand aan te passen. Richt je kantoor in op basis van Activity Based Working: je creëert ruimtes die afgestemd zijn op de activiteiten van je medewerkers.

Afhankelijk van de ruimte die vrijkomt, kan je de rookruimtes ombouwen naar:

1 – Belruimte
Maak een belruimte van je bestaande rookruimte. Een belruimte zorgt ervoor dat een beller, zonder last te hebben van omgevingsgeluiden, op een rustige manier kan telefoneren. Het zorgt er ook voor dat de collega’s van de beller ook in alle rust verder kunnen werken. Bovendien heb je met een telefoongesprek in een belruimte meer privacy. Goede optie voor de kleinere rookruimtes. Zorg er uiteraard wel voor om de ruimte akoestisch comfortabel te maken want de meeste rookruimtes zijn gemaakt van harde oppervlakken.

rookruimte belruimte

2 – Overlegruimte
Maak er een overlegruimte van!  Korte overlegjes hoeven niet meer midden in de open kantoortuin plaats te vinden. Zo voorkom je dat anderen uit hun concentratie raken of gestoord worden door jouw korte overleg. In grotere ex-rookruimtes kan je een volwaardige meeting room creëren. Goede optie voor de kleinere, middelgrote en grote rookruimtes. Ook hier geldt dat het toevoegen van akoestiek een belangrijk element is om de ruimte geschikt te maken.

Akoesta Rookruimtes Moeten Weg

3 – Flexwerkplekken
Creëer flexplekken in je rookruimte. Door 1 of meerdere flexplekken te creëren in de rookruimte(s), kunnen je medewerkers zelf een fijne plek kiezen om te werken. Hun vaste werkplek is waarschijnlijk niet voor iedere taak de meest ideale plek want soms is geconcentreerd werken nodig om de klus te klaren. Ook handig als een klein team intensief moet samenwerken aan een project en veel moet communiceren zonder de afdeling tot overlast te zijn. Kortom een goede optie voor de middelgrote en grote rookruimtes.

akoesta concentratiewerkplek flexplek

4 – Ruimte voor video-calls
Bouw de ruimte om naar een video-call ruimte. We zien dat hier veelal veel te weinig voorzieningen voor zijn waardoor menig Teams- of Zoom overleg toch in de open kantoortuin plaatsvindt. Ook hier is van groot belang om de akoestiek op orde te krijgen.

Rookruimtes Akoesta

Maak kennis met de doeltreffende aanpak van Akoesta
Bij Akoesta zijn we ervan overtuigd dat de werkomgeving voor een belangrijk deel bijdraagt aan de gezondheid, de productiviteit en het geluksgevoel van medewerkers. Happy spaces zorgen voor happy faces. Daarom adviseren we je graag hoe de juiste akoestische oplossing jouw rookruimte kan veranderen in een plek waar medewerkers, zakelijke contacten en natuurlijk jijzelf akoestisch comfortabel kunnen verblijven. Enige aanpassingen op akoestisch vlak zullen zeker nodig zijn in de gemiddelde rookruimte.

Het is belangrijk om te zorgen voor verschillende soorten werkplekken op kantoor voor verschillende taken (activity based) zoals samenwerking, overleggen, vergaderen én concentreren. Zo ontstaat er een goede uitgebalanceerde kantoorinrichting die voor iedereen een passende werkplek heeft. Hoe staat het erbij bij jou op kantoor?

Elke situatie en ruimte is anders en vraagt om een specifieke aanpak. De doeltreffende aanpak van Akoesta omvat alle facetten rondom akoestiek zoals akoestische metingen, akoestisch advies, 3d visualisaties en montage. Akoesta maakt akoestische oplossingen op maat en heeft een breed assortiment van akoestische producten voor werkomgevingen.

Meer weten?
Wil je ook een comfortabele werkomgeving creëren door de akoestiek te verbeteren? Laat het ons weten. Of bekijk al onze akoestische oplossingen op maat.

Verander je omgeving in de beste versie om in te werken, te leren of te leven

Weet in 30 minuten welke mogelijkheden er voor jouw situatie zijn.