Blog
Category

Het traditionele kantoorconcept werkt niet meer

Door
Floris Hollander
8/2/2021
min read
Share this post

De manier van werken zal blijvend veranderen en daarmee de inrichting van de kantooromgeving. Het traditionele kantoorconcept met alleen basiswerkplekken en vergaderruimtes is niet meer voldoende.

Kantoorinrichting post-Corona: meer zones voor focus, co-creatie en community, minder basiswerkplekken en klassieke vergaderruimtes.

Door de positieve ervaringen van het vele thuiswerken, zullen de implicaties voor de werkplek structureel zijn. De manier van werken zal blijvend veranderen en daarmee de inrichting van de kantooromgeving. Het traditionele kantoorconcept met alleen basiswerkplekken en vergaderruimtes is niet meer voldoende. Om verbinding met medewerker en effectiviteit van werk te waarborgen is aanpassen noodzakelijk. Er zijn vijf grote veranderingen te verwachten. Je leest ze in dit artikel.

Akoesta traditionele kantoorconcept

Activity-based design

Het vormgeven van de ideale werkomgeving kun je het beste doen aan de hand van de activiteiten en processen die plaatsvinden binnen je bedrijf. Hoe richt je het kantoor in zodat het zo goed mogelijk de werkzaamheden ondersteunt? Dit noemen we “multi-space design” of “activity-based design”. Er zijn vijf basis kantoorfuncties.

Vijf functies van kantoor

Op basis van de verschillende activiteiten en processen zijn er de volgende vijf kantoorfuncties waar je rekening mee moet houden:

  1. Basis: ruimte voor eenvoudige taken die alleen worden uitgevoerd
  2. Retraites: ruimte voor taken met een hoog concentratieniveau die alleen worden uitgevoerd
  3. Meeting: ruimte voor meetings voor de pure uitwisseling van informatie, klassieke ‘meeting’
  4. Co-creatie: ruimte voor gezamenlijk, creatief en agile werken met als doel het ontwikkelen van nieuwe concepten, oplossingen of producten
  5. Community: ruimte voor informele of niet-werkgerelateerde uitwisseling; dient om samenhang te creëren en het wij-gevoel te versterken
Akoesta traditionele kantoorconcept

Welke vijf veranderingen verwachten we?

1 – Basisactiviteiten hoeven niet op kantoor

Een kantoor is niet absoluut noodzakelijk voor puur basisactiviteiten. Deze taken kunnen in principe net zo goed worden uitgevoerd in de woonkamer, studeerkamer, tuinhuis of trein. Het belang van ruimte voor basisactiviteiten zal in de toekomst dan ook geleidelijk afnemen in kantoren.

2 – Meer behoefte aan focuszones op kantoor

Terwijl sommige mensen het altijd op prijs hebben gesteld om thuis te werken als een toevluchtsoord, betekent dit voor anderen precies het tegenovergestelde. Kinderen, huisgenoten of bouwplaatsen kunnen het effect hebben dat je thuis geen rust kunt vinden en dat het kantoor vooral wordt gewaardeerd als een toevluchtsoord. Bedrijven zullen in de toekomst meer echte retraites en effectieve focuszones moeten creëren.

3 – Klassieke vergaderruimtes minder belangrijk op kantoor

Dankzij digitale vergadertools kunnen klassieke bijeenkomsten voor het uitwisselen van informatie met consistent succes worden gehouden, ongeacht de locatie. Het belang van klassieke vergaderruimtes zal in de toekomst geleidelijk afnemen, net als de basisactiviteiten.

4 – Creëer co-creatie ruimtes op kantoor

Effectieve digitale tools zijn nu beschikbaar voor co-creatie, maar het effect is niet hetzelfde als bij een face-to-face meeting. Het belang van effectieve gebieden voor co-creatie zal toenemen en bedrijven zullen worden opgeroepen om deze beschikbaar te stellen.

5 – Maak ruimte voor informele uitwisseling op kantoor

Echte fysieke interactie komt niet of slechts in zeer beperkte mate voor bij thuiswerken. Mensen hunkeren er echter wel naar, niet alleen in hun privéleven, maar ook in een professionele context. Het belang van gemeenschappelijke ruimtes zal daardoor ook toenemen.

Akoesta traditionele kantoorconcept

Traditionele kantoorconcept werkt niet meer

Het belang van basiswerkplekken en klassieke vergaderruimtes zal geleidelijk afnemen. Wel zullen organisaties worden aangemoedigd om meer retraites, co-creatie en community aan te bieden. Deze ontwikkeling betekent een grote verandering ten opzichte van het traditionele kantoorconcept dat nog steeds het uitgangspunt is bij een groot deel van de bedrijven. Het traditionele kantoorconcept werkt precies volgens het principe van ‘standaardwerkplekken plus vergaderruimtes’. Met andere woorden, juist voor de ruimtes die de essentie vormen in het traditionele kantoorconcept, neemt de betekenis af.

Akoesta traditionele kantoorconcept

Voor bedrijven die de multi-space-aanpak al vóór Corona hebben aangenomen, is de verandering veel gemakkelijker te beheren. Voor alle anderen is de noodzaak van actie des te urgenter. Geef je medewerkers een reden om niet altijd vanuit huis te werken – maak de reis naar kantoor de moeite waard!

Wil je meer weten over de nieuwe kantooromgeving en de multi-space aanpak? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag verder.

Bekijk hier onze oplossingen voor comfortable thuiswerkplekken of lees hier meer over de veranderende kantooromgeving na corona.

Lees ook hoe je een thuis een fijne werkplek kunt creëren!

Bron: www.officeinspiration.com

Verander je omgeving in de beste versie om in te werken, te leren of te leven

Weet in 30 minuten welke mogelijkheden er voor jouw situatie zijn.