10 tips voor betere kantoorakoestiek

Een goede kantoorakoestiek zorgt voor een gelukkiger, productiever en blijer medewerkersbestand. We hebben 10 tips op een rij gezet voor een betere kantoorakoestiek!

Floris Hollander

-

1/25/2022

Lawaai op kantoor zorgt vaak voor enorme afleiding. Met als gevolg dat je aan het einde van de werkdag het gevoel hebt dat je niet hebt bereikt wat je van plan was. Dat is frustrerend! De voortdurende gesprekken van de verkoopafdeling, het geluid van de telefoon die constant rinkelt of de printer die aan het ratelen is. Lawaai en (slechte) akoestiek op de werkplek is vaak de oorzaak van minder productieve en minder succesvolle medewerkers. Ook kan het fysiek ongemak, stress en motivatieproblemen veroorzaken.

Goede kantoorakoestiek lost dit op en zorgt voor gelukkige, productieve en blije medewerkers. We hebben 10 tips op een rij gezet voor een betere kantoorakoestiek!

Akoesta Happy spaces met duurzame kantoorinrichting

Hoe werkt geluid?

Als je de akoestiek wil verbeteren is het belangrijk om te begrijpen waar geluid vandaan komt en hoe het zich verplaatst in een ruimte. Dit geeft inzicht in hoe je ongewenste ruis en de kantoorakoestiek kunt beheersen. Wanneer een geluid wordt gemaakt, plant het zich vanuit de bron in alle richtingen voort en straalt het naar buiten uit totdat het een grenselement tegenkomt. Geluid op kantoor komt voor in de volgende gedaantes:

Direct geluid
Dit houdt in dat het geluid nog niet heeft gereageerd op de omgeving voordat het je oren bereikt.

Reflecterend geluid
We horen reflecterend geluid wanneer het geluid in contact komt met een oppervlak dat het geluid terugkaatst. Dit gereflecteerde geluid kan heel hinderlijk zijn in combinatie met het directe geluid. Het zorgt er namelijk voor dat de hersenen harder moeten werken bij het decoderen van de twee vergelijkbare geluiden om de bron te lokaliseren (zo kunnen mensen bepalen uit welke richting het geluid komt). Dit “mentale conflict” draagt ​​bij aan vermoeidheid en concentratieverlies.

Galm
Dit is hoelang het duurt voordat geluidsenergie in een ruimte is verdwenen totdat het niet meer hoorbaar is. Je hersenen kunnen omgaan met unieke bronnen van galm omdat het ons helpt te bepalen hoe groot een ruimte is. Maar wanneer je hersenen meerdere galmsignalen tegelijk proberen te ontrafelen, kan het moeite hebben om een ​​duidelijk geluidsbeeld van de omgeving te creëren. En dat veroorzaakt wederom vermoeidheid en concentratieverlies.

Absorptie of reflectie
Wanneer een geluidsgolf een oppervlak bereikt, wordt deze geabsorbeerd of gereflecteerd. Een voorbeeld van een absorberend materiaal is bijvoorbeeld tapijt of gordijnen. Geluiden worden weerkaatst door harde oppervlakken zoals ramen, bureaus en harde vloeren. De gereflecteerde geluidsgolf zal zich blijven verplaatsen totdat deze weerkaatst op een ander oppervlak.

akoeste video conference ruimte

Beheers het geluid in je kantoor

Het geluid dat je in een kamer hoort, is een opeenstapeling van direct geluid en alle geluidsgolven die worden gereflecteerd door verschillende oppervlakken. Belangrijk om te onderzoeken is dus: hoeveel harde, oppervlakken zijn er in jouw kantoor? Het is natuurlijk onmogelijk om alle harde oppervlakken uit je kantoor te halen. Er zijn echter goede strategieën die je kunt gebruiken om het lawaai in je kantoor te beheersen.

We hebben een top tien samengesteld met goede manieren om de kantoorakoestiek te beheersen en ongewenst geluid te minimaliseren.

akoesta belang van akoestiek
  1. Kantoorindeling op basis van teamtype

Verschillende teams werken op verschillende manieren. Zo heeft het marketingteam veel baat bij regelmatige communicatie en samenwerking, terwijl bijvoorbeeld de administratie gerichter en individueler werkt. Zo kan je de teams indelen op basis van de aard van hun dagelijkse activiteiten en hier je kantoorinrichting op aanpassen door dezelfde soort teams in de buurt van elkaar te zetten.

  1. Speciale vergaderruimten/rustige ruimtes.

Een goede kantoorinrichting heeft voorzieningen voor de momenten waarop het nodig is om vergaderingen in een besloten omgeving te houden. Speciale meetingrooms of afgeschermde delen in de ruimte zijn hierbij essentieel. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld ​​roomdividers gebruiken. Deze effectieve scheidingswanden zijn verrijdbaar en modulair. Voor een afgesloten meetingroom kan je ook gebruik maken van cubicals of belcellen. Dit zijn afgesloten ruimtes die zijn voorzien van optimale akoestiek. Leverbaar in verschillende formaten en gemakkelijk te plaatsen zonder ingrijpende verbouwingen.

  1. Aparte ruimtes voor lunchpauzes

Het kan soms nodig zijn om te lunchen en pauzes te nemen aan je bureau. Dit kan echter leiden tot ongewenst lawaai en dito gesprekken, met een negatieve invloed op de productiviteit van de rest van de afdeling. Om dit te voorkomen, raden we aan om je medewerkers aan te moedigen pauzes te nemen in aparte ruimtes en dus niet vanachter het bureau.

  1. Planten

Naast dat ze een esthetische aantrekkingskracht hebben, doen planten ook nuttig werk bij het absorberen van geluid. Overweeg om wat groen in je kantoor te introduceren om je team een ​​rustgevend gevoel te geven. Alle kleine beetjes (en plantjes) helpen!

  1. Plafonds akoestisch behandelen

Plafonds vormen een groot deel van de kantoorruimte en zijn daarom vaak een goede plek om akoestische aanpassingen op te doen. De toevoeging van akoestisch materiaal op de plafonds direct boven lawaaierige gebieden zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de akoestiek.

  1. Geïsoleerde ruimtes voor luidruchtige apparatuur

Machine- en serverruimtes zijn een onontkoombaar onderdeel van de meeste bedrijven. De apparaten die erin staan zijn groot en produceren geluid dat zich gewoon door de gipsen muren je kantoor zal verplaatsen. Om te voorkomen dat het geluid de kantoorruimte binnendringt, kan je deze ruimtes voorzien van akoestische isolatie. Als je geen aparte ruimte hebt is het sowieso aan te raden om akoestische panelen te plaatsen rondom de bron van het geluid

  1. Geluidsabsorberende materialen.

Harde oppervlaktes zijn niet goed in het absorberen van geluid. Kies waar mogelijk voor zachtere oplossingen om ongewenst geluid onder controle te houden. Bovendien helpen strategisch geplaatste akoestische panelen om ongewenst geluid te dempen. Akoesta kan u adviseren over de strategische plaatsing van akoestische panelen om galm tegen te gaan, zowel op wanden, in de ruimte, op het meubilair als op plafonds. Er bestaan zelfs oplossingen voor verlichting met akoestische waarde!

  1. Akoestische panelen op bureaus

Bureaus zijn goed voor ongeveer 40% van de vlakke oppervlakken in een kantoor en je kan deze ruimte in je voordeel gebruiken door het plaatsen van akoestische bureaupanelen en andere akoestische oplossingen voor de werkplek.

  1. Omgevingsgeluid afspelen

Onderzoek wijst uit dat geluid op zich niet storend is. Ongewenste ruis is de oorzaak van de afgeleide en onproductieve omgeving die van invloed kan zijn op je personeel. Door omgevingsgeluid op een laag niveau af te spelen, kan het ongewenste ruis maskeren, waardoor gesprekken voor luisteraars die niet bedoeld zijn om ze te horen onverstaanbaar worden en daarom veel gemakkelijker te negeren zijn.

  1. Scheidingswanden met akoestische absorptie

Scheidingswanden moeten niet alleen worden gebruikt om ruimtes af te scheiden of lawaaierige apparatuur te verbergen. Kies een scheidingswand die een vorm van akoestische absorptie biedt.

akoesta belang van akoestiek

Maak kennis met de doeltreffende aanpak van Akoesta
We zijn ervan overtuigd dat de werkomgeving voor een belangrijk deel bijdraagt aan de gezondheid, de productiviteit en het geluksgevoel van medewerkers. Happy spaces zorgen voor happy faces. Daarom adviseren we je graag hoe de juiste akoestische oplossing jouw kantoor kan veranderen in een plek waar medewerkers, zakelijke contacten en natuurlijk jijzelf akoestisch comfortabel kunnen verblijven.

Elke situatie en ruimte is anders en vraagt om een specifieke aanpak. De doeltreffende aanpak van Akoesta omvat alle facetten rondom akoestiek zoals akoestische metingen, akoestisch advies, 3d visualisaties en montage. Akoesta maakt akoestische oplossingen op maat en heeft een breed assortiment van akoestische producten voor werkomgevingen.

Meer weten?
Wil je ook een comfortabele werkomgeving creëren door de akoestiek te verbeteren? Laat het ons weten. Of bekijk al onze akoestische oplossingen op maat.

Gerelateerde posts

Meer zoals dit