Blog
Category

Groot risico op gehoorschade voor gymdocenten

Door
Floris Hollander
1/3/2024
5 min read
Share this post

Al vele jaren klagen gymleraren over de ontoereikende akoestiek in gymzalen. Recent onderzoek van Fontys Hogescholen heeft bevestigd dat het geluidsniveau in veel gymzalen daadwerkelijk te hoog is tijdens gymlessen.

Al vele jaren klagen gymleraren over de ontoereikende akoestiek in gymzalen. Recent onderzoek van Fontys Hogescholen heeft bevestigd dat het geluidsniveau in veel gymzalen daadwerkelijk te hoog is tijdens gymlessen. Vaak stijgt het geluidsniveau zelfs boven de wettelijk vastgestelde veilige limiet van 80 dB.

Lesgeven in een "galmbak"

Onlangs verscheen hierover op Pointer een uitgebreid artikel over akoestiek in gymzalen. Pointer is het platform voor onderzoeksjournalistiek van KRO-NCRV op tv, radio en online. In het artikel wordt beschreven dat gymdocenten vaak moe, met hoofdpijn en overprikkeld thuiskomen na een dag lesgeven in een ‘galmbak’. Ze lopen hierdoor een groot risico op gehoorschade omdat het geluid in de gymzaal vaak veel te hard is. Dit blijkt onder andere uit een onderzoek van Fontys Hogescholen.


Goede akoestiek hoort ook bij een gezonde werkomgeving

De sportaccommodatie, de gymzaal, is naast een leermiddel ook een werkplek. Een werkplek dient gezond en veilig te zijn. Werkgevers hebben daarin vanuit de Arbo een zorgplicht. Een goede akoestiek hoort ook bij een gezonde werkomgeving. De akoestiek staat echter in de top 3 van punten die vakleerkrachten binnen hun werkplek problematisch vinden. Er zijn normen voor een goede akoestiek in de sportaccommodatie of gymzaal voor bewegingsonderwijs. Door middel van akoestische metingen kan worden nagegaan of de akoestische normen ook op orde zijn binnen het gebouw. De gemeente heeft een zorgplicht voor het faciliteren van adequate onderwijshuisvesting. Ook de school heeft een zorgplicht vanuit de Arbo. Het advies van de KVLO aan de scholen is om bij het toegewezen krijgen van een accommodatie voor bewegingsonderwijs erop toe te zien dat het een veilige, gezonde en verantwoorde werkplek is. "Eis vanuit de zorgplicht een rapport dat het op veiligheid- en gezondheidsaspecten op orde is en jouw werknemer in een goed uitgeruste werkplek terecht komt". Dit lezen we op de website van De Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO). Dit is de belangenvereniging voor alle professionals die kinderen in en rond de school goed leren bewegen.

Akoestiek niet op orde in jouw gymzaal?

Ervaar je dat de akoestiek niet op orde is? Schakel de specialisten van Akoesta in! Indien gewenst kan er een akoestische meting worden gedaan. Een meting onderbouwt je gevoel en geeft je in handen welke aanpassingen nodig zijn om de akoestiek wel op orde te krijgen. Akoesta heeft een aantal effectieve akoestische oplossingen, speciaal voor gymzalen. Bekijk hier de case van het Ir. Lely Lyceum.

Heeft u vragen over het verbeteren van de akoestiek in gymzalen? Neem dan contact op met de specialisten van Akoesta.

Verander je omgeving in de beste versie om in te werken, te leren of te leven

Weet in 30 minuten welke mogelijkheden er voor jouw situatie zijn.